Δόντια: Φροντίστε τα δόντια των παιδιών σας

Κοινοποίηση:
ΔΟΝΤΙΑ

Ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά δόντια μπορούν να καταστραφούν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα φροντίζετε. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προσφέρει μερικές συμβουλές για τη φροντίδα αυτών των μικρών δοντιών, ξεκινώντας πριν καν φτάσει το πρώτο. «Υπάρχουν συνήθειες που μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα για να διατηρήσετε τα δόντια του μωρού σας υγιή», είπε ο Δρ David Krol σε δελτίο τύπου της ακαδημίας. «Και όταν εμφανιστεί αυτό το πρώτο δόντι, υπάρχουν τρόποι να το κρατήσει υγιές και ο παιδίατρός σας».

Πώς πρέπει να φροντίζετε τα δόντια του παιδιού σας;

Ακόμη και πριν το μωρό σας κόψει το πρώτο του δόντι, ξεκινήστε με μια ρουτίνα που περιλαμβάνει το σκούπισμα των ούλων με ένα καθαρό, υγρό πανί ή γάζα μετά από κάθε τάισμα, προτείνει το AAP. Ποτέ μην βάζετε το μωρό σας στο κρεβάτι με μπιμπερό και μην δίνετε στο μωρό σας ένα μπιμπερό γεμάτο με ένα γλυκό ρόφημα. Μη βυθίζετε την πιπίλα του μωρού σας σε τίποτα γλυκό όπως ζάχαρη ή μέλι.

Πάρτε το παιδί σας σε έναν οδοντίατρο μέχρι τα πρώτα του γενέθλια ή εντός έξι μηνών από το πρώτο του δόντι. Μόλις αναδυθεί το πρώτο δόντι, αρχίστε να χρησιμοποιείτε φθοριούχο οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιήστε μόνο ένα μικρό επίχρισμα, στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Αποφοιτήστε σε ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού όταν γίνετε 3. Μάθετε στο παιδί σας να φτύνει χωρίς να ξεπλένει. Το φθόριο είναι ένα ασφαλές και χρήσιμο συστατικό για την καταπολέμηση της κοιλότητας, ανέφερε η AAP. Είναι ένα φυσικό ορυκτό που έχει προστεθεί στο πόσιμο νερό σε ορισμένες περιοχές από το 1945.

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να λάβετε συνταγή για σταγόνες φθορίου ή μασώμενα δισκία για το παιδί σας εάν χρησιμοποιείτε ιδιωτικό πηγάδι ή το κοινοτικό σας νερό δεν περιέχει φθόριο. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν ή να επιβλέπουν το βούρτσισμα των δοντιών μέχρι την ηλικία των 10 περίπου.

Ο παιδίατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις στοματικής υγείας ξεκινώντας από τους 6 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής βερνικιού φθορίου. Η AAP συνιστά ένα βερνίκι φθορίου κάθε έξι μήνες μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Μερικά παιδιά μπορεί να το χρειάζονται πιο συχνά. Όλα τα δημόσια και ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης υγείας θα πρέπει να καλύπτουν πλήρως αυτήν την προληπτική υπηρεσία.

Το παιδί σας θα πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα φλιτζάνι όταν φτάσει στην ηλικία του 1 έτους. Παραλείψτε τα ζαχαρούχα ποτά. Ο χυμός φρούτων, η σόδα και τα ζαχαρούχα ποτά δεν είναι καλά για τα νεαρά δόντια. Τα μωρά κάτω του 1 έτους δεν πρέπει να έχουν καθόλου χυμό, συμβουλεύει το AAP. Περιορίστε τα μεγαλύτερα παιδιά σε 4 ουγγιές την ημέρα — μισό νερό/μισό χυμό αναμεμειγμένα μαζί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: