Αλλαγή σελίδας στη συλλογή αίματος παρατηρείται από πέρυσι στη χώρα μας, με τους πολίτες να υιοθετούν ολοένα και περισσότερο την κουλτούρα της προσφοράς αίματος, χωρίς να σπεύδουν να δίνουν αίμα όταν απαιτηθεί λόγω της νοσηλείας κάποιου δικού τους.
Η ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για το 2023 προσφέρει αχτίδα αισιοδοξίας σε μια χρόνια ελληνική «πληγή» – τις ελλείψεις αίματος. Παράλληλα, οι προωθούμενες αλλαγές στα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά στη συλλογή του αίματος, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν καλύτερη διαχείριση των μονάδων αίματος και εξοικονόμηση πόρων για το ΕΣΥ.
Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, η χώρα μας το 2023 συγκέντρωσε για την φροντίδα και θεραπεία των ασθενών 570.974 μονάδες αίματος, εκ των οποίων 550.974 μονάδες συλλέχθηκαν από την κοινωνία και 20.000 μονάδες παρελήφθησαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό αποκλειστικά για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.
Πιο αναλυτικά, από τις 550.974 μονάδες αίματος που συλλέχθηκαν το 2023, οι 378.904 μονάδες συγκεντρώθηκαν από εθελοντές αιμοδότες, δηλαδή 68,7% της συνολικής συλλογής αίματος. Το 2023 συγκεντρώθηκαν 30.162 μονάδες περισσότερες σε σχέση με το 2022, όταν το ποσοστό του εθελοντικού αίματος ήταν 65%.
Ως αίμα αντικατάστασης, το 2023 συγκεντρώθηκαν 172.449 μονάδες, αριθμός που μεταφράζεται σε 15.624 μονάδες λιγότερες σε σύγκριση με το 2022. Αυτό σημαίνει ότι 15.624 συγγενείς ή φίλοι των ασθενών δεν χρειάστηκε να δώσουν αίμα για αυτούς και οι ασθενείς καλύφθηκαν από τους εθελοντές.
Οι ανάγκες της χώρας για την φροντίδα των συνανθρώπων μας με μεσογειακή αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες ανήλθαν σε 100.000 μονάδες αίματος το 2022, που αντιστοιχούν σε 2.100 ασθενείς. Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, λόγω του γεγονότος ότι στην Ελλάδα δεν έχει εμπεδωθεί η συνείδηση του σταθερού αιμοδότη με συνέπεια και διάρκεια «αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά και οι εισαγόμενες ποσότητες μειώνονται στο χρόνο».
Πολύ θετικά σημάδια δείχνει το 2024
Όπως σημειώνει στο ygeiamou.gr ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας,«είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι εμπεδώνεται ο εθελοντισμός. Η μεγαλύτερη προσφορά σε εθελοντικό αίμα αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών στα νοσοκομεία».
Σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα, πέρυσι το δυστύχημα στα Τέμπη ώθησε πολλούς πολίτες σε προσφορά αίματος εθελοντικά. Και παρότι έχουμε απομακρυνθεί αρκετά πλέον χρονικά από τα Τέμπη, η καλή εικόνα συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίμηνο του 2024 η συλλογή εθελοντικού αίματος έχει μια πολύ θετική εικόνα.
Η βελτιωμένη κατάσταση, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, δεν χωρά εφησυχασμό, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετά βήματα να γίνουν ώστε η χώρα μας να «ξεκολλήσει» από τις αρνητικές τις επιδόσεις στην προσφορά αίματος.
Αλλαγές στη συλλογή αίματος από τα νοσοκομεία
Εκτός από τη νοοτροπία των Ελλήνων που είναι σαφές ότι μεταβάλλεται, το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ προωθούν αλλαγές στη διαχείριση του αίματος. Σήμερα, τα τμήματα αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων πραγματοποιούν τα ίδια την παραγοποίηση του αίματος. Διαχωρίζουν, δηλαδή, τα συμπυκνωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια και το πλάσμα.
«Αυτό κανονικά είναι δουλειά του ΕΚΕΑ και έτσι θα αρχίσει να γίνεται σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία της Αττικής», σημειώνει ο κ. Κατσίβελας. Αθροιστικά από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής προκύπτουν περισσότερες από 200.000 μονάδες αίματος. Μέσω ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που δημιουργείται – και δεν υπήρχε έως σήμερα – θα υπάρχει διασύνδεση των νοσοκομείων μεταξύ τους αλλά και με το ΕΚΕΑ. Ως αποτέλεσμα, η διαχείριση του αίματος θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και θα καταλήγει πολύ καλύτερη, ενώ τα νοσοκομεία θα έχουν μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και δυνάμεων.
«Θα παρακολουθούμε το αίμα από τη φλέβα του αιμοδότη στη φλέβα του ασθενούς που το λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο», τονίζει ο κ. Κατσίβελας. Για τις αλλαγές έχουν ήδη ενημερωθεί τα νοσοκομεία με εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, ενώ το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr