Διπλές κάλπες σήμερα στην Κύπρο: Ψηφίζουν για την Ευρώπη και την τοπική αυτοδιοίκηση

Κοινοποίηση:
kipros-ekloges

Διπλές κάλπες έχουν στηθεί σήμερα Κυριακή (9/6) στην Κύπρο καθώς οι συνολικά 682.963 ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 6 αντιπροσώπους της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τους νέους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι εκλογές, διεξάγονται με δύο διαφορετικούς εκλογικούς καταλόγους καθώς οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι δεν διαμένουν μόνιμα στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, έχουν δηλαδή τη μόνιμή τους διεύθυνση στα κατεχόμενα μπορούν να ψηφίσουν μόνο για τις Ευρωεκλογές και καμία άλλη εκλογική διαδικασία.

Οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο αυτό ανέρχονται στις 103.269 και μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εννέα εκλογικά κέντρα τα οποία θα λειτουργήσουν ειδικά για αυτούς σε σημεία πλησίον των οδοφραγμάτων.

Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές οι εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι εν αντιθέσει με τους Ελληνοκύπριους εγγράφονται αυτόματα με την απόκτηση ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν 82.925, εκ των οποίων ψήφισαν μόλις 5.804.

Αντίθετα οι 837 εγγεγραμμένοι στο μόνιμο εκλογικό κατάλογο Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν όπως και οι Ελληνοκύπριοι στον τόπο διαμονής τους, καθώς ζουν στις ελεύθερες περιοχές και συμμετέχουν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

Στον κατάλογο αυτό μπορεί να προστεθεί όποιος Τουρκοκύπριος μπορεί να αποδείξει ότι ζει μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές πάνω από έξι μήνες.

Παράλληλα η διεξαγωγή και των δημοτικών εκλογών

Παράλληλα με τις Ευρωεκλογές οι εγγεγραμμένοι στο μόνιμο κατάλογο ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν και τις Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις πρώτες μετά από την μεταρρύθμιση της Aυτοδιοίκησης η οποία επέφερε συγχωνεύσεις δήμων αλλά και εισήγαγε το θεσμό των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Οι περιφερειάρχες θα εκλεγούν κατευθείαν από τους ψηφοφόρους.

Υποβλήθηκαν συνολικά 3.232 υποψηφιότητες σε όλη την Κύπρο, εκ των οποίων οι 13 αφορούν τους Προέδρους των πέντε Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, 82 το αξίωμα του Δημάρχου, 257 το αξίωμα του Αντιδημάρχου, 2.190 το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου και 690 το αξίωμα του Μέλους της Σχολικής Εφορείας, στους 29 ελεύθερους και κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου.

Με διαφορετικό χρώμα τα ψηφοδέλτια

Τα ψηφοδέλτια έχουν διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το είδος της εκλογής. Συγκεκριμένα, για τους Προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης το ψηφοδέλτιο είναι μωβ, για τους Δημάρχους κίτρινο, για τους Αντιδημάρχους καφέ, για τους Δημοτικούς Συμβούλους λευκό, για τα Μέλη Σχολικών Εφορειών πράσινο, για τους Κοινοτάρχες πορτοκάλι και για τα Μέλη Κοινωνικών Συμβουλίων γκρίζο.

Exit polls μόνο για Ευρωεκλογές

Οι κάλπες ανοίγουν στις επτά το πρωί και κλείνουν εκτός απροόπτου στις έξι το απόγευμα. Με την ανακοίνωση του κλεισίματος τα τηλεοπτικά κανάλια στην Κύπρο θα μεταδώσουν exit polls τα οποία ωστόσο θα αφορούν μόνο τις Ευρωεκλογές.

Κάλπες και εκτός Κύπρου

Επίσης, συνολικά 17 εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, για να εξυπηρετήσουν 4.691 Κύπριους εκλογείς. Σ’ αυτά θα διεξαχθεί μόνο η εκλογή για ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά κέντρα, στη Θεσσαλονίκη δύο και από ένα στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στην Κομοτηνή, το Ηράκλειο και τον Βόλο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λειτουργήσουν έξι εκλογικά κέντρα και στο Βέλγιο ένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών έχουν 11,840 κοινοτικοί ψηφοφόροι οι οποίοι ζουν στην Κύπρο με 7.147 από αυτούς να είναι Έλληνες υπήκοοι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response