Διπλάσιος κίνδυνος άνοιας μετά την εκδήλωση του ιού του έρπητα

Κοινοποίηση:
erpis-782x440-1

Οι άνθρωποι που είχαν τον ιό του έρπητα κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί ποτέ. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα επιβεβαιώνει προηγούμενη έρευνα σχετικά με το εάν ο έρπης μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για άνοια.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.000 άτομα 70 ετών από την Ουψάλα για μια περίοδο 15 ετών. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό του απλού έρπητα κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ.
Ο ιός του απλού έρπητα είναι πολύ κοινός και έως και το 80% των Σουηδών ενηλίκων μπορεί να μολυνθεί. Η λοίμωξη είναι δια βίου, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται σε διαφορετικές περιόδους της ζωής. Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν ποτέ κανένα σύμπτωμα που σχετίζεται με τη μόλυνση τους.

«Το ιδιαίτερο σε αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι οι συμμετέχοντες έχουν περίπου την ίδια ηλικία, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα ακόμη πιο αξιόπιστα, καθώς οι διαφορές ηλικίας, οι οποίες κατά τα άλλα συνδέονται με την ανάπτυξη άνοιας, δεν μπορούν να συγχέουν τα αποτελέσματα», εξηγεί η Erika Vestin, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Στο παρελθόν έχει διεξαχθεί έρευνα για να διερευνηθεί εάν ο ιός του απλού έρπητα θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για άνοια, κάτι που τώρα επιβεβαιώνεται σε αυτή τη μελέτη.

«Είναι συναρπαστικό που τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες. Όλο και περισσότερα στοιχεία προκύπτουν από μελέτες που, όπως και τα ευρήματά μας, υποδεικνύουν τον ιό του απλού έρπητα ως παράγοντα κινδύνου για άνοια», συνεχίζει ο Vestin.

Σημαντικά συμπεράσματα από τη μελέτη περιλαμβάνουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης εάν τα ήδη γνωστά φάρμακα κατά του ιού του απλού έρπητα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και την πιθανότητα ανάπτυξης νέων εμβολίων.

«Τα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν την έρευνα για την άνοια περαιτέρω προς τη θεραπεία της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο χρησιμοποιώντας κοινά φάρμακα κατά του ιού του έρπητα ή στην πρόληψη της νόσου πριν εμφανιστεί», προσθέτει ο Vestin.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: