Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Περίπου 100 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2023

Κοινοποίηση:
ΓΑΖΑ

Το 2023 ήταν μία από τις πλέον αιματηρές χρονιές των τελευταίων χρόνων για τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων 94 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν φέτος, μεταξύ των οποίων 9 γυναίκες.

Από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από ένας δημοσιογράφοι την ημέρα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το 2023, όπως και το 2022 σημαδεύτηκαν από τους θανάτους δημοσιογράφων στους πολέμους.

Το 2023 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Λωρίδα της Γάζας έπεσαν θύματα βομβαρδισμών από τον ισραηλινό στρατό. Η Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τις διεθνείς αρχές να διασφαλίσουν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και να βάλουν τέλος στη σφαγή δημοσιογράφων στη Γάζα.

«Η διεθνής κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της και να διερευνήσει ενδελεχώς και, όπου χρειάζεται, να ασκήσει διώξεις σε όσους διέταξαν και διέπραξαν επιθέσεις σε δημοσιογράφους», τονίζει.

Ο πόλεμος στη Γάζα ήταν πιο θανατηφόρος για τους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε σύγκρουση από τότε που η Ομοσπονδία άρχισε να καταγράφει δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας το 1990.

«Φέτος, το 72% των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν παγκοσμίως έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση στη Γάζα», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η Ουκρανία παραμένει και αυτή «μια επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους» σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Θάνατοι δημοσιογράφων έχουν καταγραφεί επίσης στο Αφγανιστάν, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, την Κίνα και το Μπαγκλαντές, όπως και σε αφρικανικές χώρες.

Οσον αφορά τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, στις πρώτες θέσεις του καταλόγου είναι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ με 80 δημοσιογράφους, η Μυανμάρ με 54 και η Τουρκία με 41. Ακολουθούν η Ρωσία με 40 και η Λευκορωσία με 35.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων στα ΜΜΕ μένουν ατιμώρητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.