Διαμαρτυρία έξω από Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τη θανάτωση του χιμπατζή

Κοινοποίηση:
15

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν το απόγευμα της Κυριακής ομάδα ατόμων έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αντιδρώντας στη θανάτωση του alpha male χιμπατζή, μετά τη διαφυγή του από το κλουβί και την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μέλη και εθελοντές σε φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για εξόντωση αλλά για δολοφονία. Κάλεσμα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είχε απευθύνει από χθες (25.05.2022) – ανάμεσα σε πολλές οργανώσεις – και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με κεντρικό σύνθημα: «Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους».

Η ανακοίνωση από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο:

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

12 13 14 15
Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Πάντως η απόφαση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο twitter, με πολλούς να επικρίνουν τόσο την απόφαση θανάτωσής του, όσο και το γεγονός ότι το ζώο αντί να βρίσκεται ελεύθερο στη φύση, βρισκόταν σε κλουβί.

Παρέμβαση Γ. Αμυρά για το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Με αφορμή τη διαφυγή και θανάτωση ενός «alpha male χιμπατζή» στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Πάρκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο κ. Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουέρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

-για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.

-για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.

-για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών.

-για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.

-για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

-για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.

-για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.

-για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Όπως έγινε γνωστό, αύριο, Δευτέρα, ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης ‘Αγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

 1. Ε αφού ήταν και η Ακρίδα στην διαμαρτυρία, τότε μιλάμε για την απόλυτη αποβλάκωση. Τελικά στην Ελλάδα μεγαλύτερη αξία ένας χιμπατζής από έναν Έλληνα άντρα που δεν είναι gay. Και ακόμα δεν τις έχουμε πάρει με τις πέτρες όλες αυτές τις βλαμμένες.

 2. ολες αυτες ειναι υπερ των εκτρωσεων……..της δολοφονιας ανθρωπων

 3. Καμιά διαμαρτυρία γιά το παλικάρι πού σκοτώσανε τα Αλβαναριά;;;Όχι έ;Μάλιστα…

 4. Νικόλα , τις ίδιες εμπειριες είχα και εγώ από “εθελοντές” των φιλοζωικών οργανώσεων. Αδιαφορια , σκληρότητα και κυνισμός ….. είναι πολύ καλοί μόνον στο να δίνουν συμβουλές για το τι θα πρέπει να κανείς ΕΣΥ για το ζώο που τραυματίστηκε η’ εγκαταλείφθηκε…

 5. Ενα ανυπαρκτο κρατος με ταχα μου ντε ευρωπαικη ταυτότητα, με 3ο κοσμικούς κατοικους οι οποιοι διαμαρτύροντε για ενα ατυχές ζωντανό, που η τυχη του, του επιφύλαξε να ζει και να πεθάνει στο ελλαδισταν, βγάζει ειδήσεις με φωτος και «προσωπικότητες» της τριλαλου…….

 6. Μακάρι να έκαναν το ελάχιστο και για τις δολοφονίες των αγεννήτων παιδιών.

 7. Λίγα λόγια για αυτές τις φιλοζωικές οργανώσεις.
  Το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι βρήκα ένα αδεσποτακι που εδώ και κάτι μήνες του πηγαίνω τροφή και νεράκι, χτυπημένο από αυτοκίνητο, και μα υποφέρει πιθανότατα από σπασμένο ισχίο.
  Πήρα την τοπική φιλοζωική και μου είπε ότι είναι Σάββατο μεσημέρι και κλείνουν και ίσως αν τους το πάω θα μπορέσουν να το δουν την Τρίτη.
  Μέχρι την. Τρίτη να υποφέρει δεν πειράζει.
  Στην διάθεση του οποιουδήποτε λεπτομερή στοιχεία για το περιστατικό.
  Υ.Γ:
  α) μετά από κινητοποίηση μου και της συζύγου μου , βρέθηκαν ιδιώτες με ευαισθησία και πήραν το τραυματισμένο αδεσποτάκι, του έδωσαν παυσίπονα και σήμερα θα το πάμε σε ιδιωτική κτηνιατρική κλινική κάπου στα Γλυκά Νερά με δικά μας έξοδα για ακτινογραφίες και μια πρώτη εκτίμηση.
  Οι φιλοζωικές οργανώσεις φυσικά απούσες!
  β) Δυστυχώς είμαι βιοπαλεστής και εργάζομαι κάθε μέρα από τις 5 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ για να επιβιώσω και πρακτικά είναι αδύνατον να φιλοξενήσω στο διαμέρισμα μου κάποιο σκυλάκι.

 8. Για να δούμε πόσοι θα είναι στη Ραφήνα για τον άνθρωπο που χάθηκε! Είναι κοντά οι τοποθεσίες. Κοιτάμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος!

Comments are closed.