Δημοσκόπηση GPO: Υπάρχει φοροδιαφυγή – Τι θεωρούν δίκαιο για την πάταξη της οι πολίτες

Κοινοποίηση:
ΧΡΗΜΑΤΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και δίχασε την κοινή γνώμη, η δημοσκόπηση της GPO για εβδομαδιαία εφημερίδα ερευνά το θέμα της φοροδιαφυγής.

Οι ερωτηθέντες τη θεωρούν σοβαρό πρόβλημα σε ποσοστό 87,9% ενώ στην αξιολόγηση του νέου φορολογικού νοµοσχεδίου το 59,8% πιστεύει πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση ενώ το 47,7% θεωρεί πως θα είναι αποτελεσματικό και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Το γκάλοπ εστιάζει και στον φόρο των ελεύθερων επαγγελματιών ειδικά. Το 62,5% πιστεύει ότι ο φόρος πρέπει να αυξάνεται όσο μεγαλύτερος είναι ο τζίρος και όσο περισσότεροι είναι οι υπάλληλοι που απασχολεί μια επιχείρηση κόντρα στο «οριζόντιο» μέτρο της κυβέρνησης.

Μόνο το 27% θεωρεί πως ο φόρος πρέπει να είναι σταθερός, ανεξάρτητα από τον τζίρο και τους υπαλλήλους που απασχολεί μια επιχείρηση.

Για τους σκοπούς της ερευνητικής διαδικασίας και την εξαγωγή συµπερασµάτων, η έρευνα χωρίστηκε σε δύο θεµατικές ενότητες. Η πρώτη αφορά την αντίληψη των ερωτηθέντων για τη φοροδιαφυγή, προκειµένου να αποτυπωθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσµατικά οι στάσεις και οι απόψεις των πολιτών απέναντι στο φαινόµενο αυτό στην Ελλάδα. Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από ερωτήσεις που εστιάζουν στην αντίληψη των πολιτών, κατά τη δεδοµένη χρονική περίοδο, για το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, τη συντριπτική αντίθεσή τους στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της OpinionPoll [λεκανοπέδιο της Αττικής] για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Ειδικότερα στην έρευνα οι ερωτώμενοι απάντησαν τα ακόλουθα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση:

-Το 70,8% θεωρεί ότι με την Φορολογική Μεταρρύθμιση η Κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά την φοροδιαφυγή ενώ το 25,9% έχει αντίθετη άποψη. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά γίνονται αντίστοιχα 67% έναντι 30,4%.

-Το 84,1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο, ενώ το 11.8% έχει την άποψη ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα φορολογηθούν δίκαια (83,6% και 12% και αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

-Το 82% απαντά ότι η Πολιτεία πρέπει να εντοπίσει αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν και το 15.5% ότι θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ( 86% και 9,9% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες)

-Συνολικά το 50,2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την συλλογή αποδείξεων, με το 47,6% να έχει αντίθετη άποψη( 50,5% και 47% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

-Το 46.6% να έχει αρνητική άποψη για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ το 43% έχει συνολικά θετική άποψη. Ανάμεσα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά γίνονται, 66% και 28,9% αντίστοιχα).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: