Δεν χάθηκε το παν επειδή πρόδωσε τον Χριστό ένας ακόμη σύγχρονος Ιούδας!

Κοινοποίηση:
koko

 

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση για τον μέχρι χθες κληρικό Ανδρέα Κονάνο, που πέταξε στην κυριολεξία τα ράσα του.

Προσωπικά δεν ξαφνιάστηκα.

Θεωρώ αναμενόμενο τέτοιου είδους φούσκες να σκάνε ξαφνικά…για διάφορους λόγους!Τα φρουτάκια εποχής έχουν μικρή διάρκεια.

Πρόκειται για καταθλιπτικά πρόσωπα που εισήλθαν στον ιερό  κλήρο όχι για να σώσουν ψυχές αλλά για να θεραπεύσουν δικά τους ψυχολογικά προβλήματα. Και όταν κατάλαβαν ότι ο λόγος τους ακούγεται και έχουν απήχηση τα λόγια και οι πράξεις τους τότε αρχίζουν να φιλοτεχνούν τη δική τους προίκα. Φαινόμενο προτεσταντικό που το αφήσαμε από ανικανότητα των ποιμένων μας να μπεί  στις τάξεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Πρόκειται για πρόσωπα που φιλοσοφούν  άνευ σοφίας, θεολογούν άνευ Χριστού και Θεολογίας και έχουν καταληφθεί απο έναν ιδιότυπο  ναρκισσισμό  βλέποντας το απατηλό είδωλο στον καθρέφτη τους ως έναν νέο μεσσία.

Νάρκισσοι και φιλοτομαριστές που θεωρούν ότι η Εκκλησία τους οφείλει και όχι αυτοί στην Εκκλησία!

Τι σημασία έχει αν  τα λέγαμε και τα ξαναλέγαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι θα έλθει η ώρα που θα γίνουν οι αποκαλύψεις τους. Και τότε θα καταλάβουμε το λάθος που κάναμε να ακούμε και να ακολουθούμε τέτοιους ανθρώπους.

Η διδασκαλία του Ευαγγελίου δεν είναι ένα μπουκέτο  από ωραία άνθη. Είναι θέση και στάση ζωής. Και αυτοί διέθεταν  μόνο το περιτύλιγμα.

Δεν νοιώθουμε φυσικά δικαιωμένοι με την εξέλιξη, αλλά μένουμε με την πικρία…

Τι έπαθε ξαφνικά ο  νεογκουρού  ρασοφόρος «σκέτος» Ανδρέας  Κονάνος και “θυμήθηκε ”  ότι “Κάτι πολύ σημαντικό τελειώνει. Κάτι καινούργιο αρχίζει”!!!

Και τι είναι κύριε “σκέτε” Ανδρέα Κονάνε η ιερωσύνη;

Κύκλος σπουδών ή εργασιών που ολοκληρώθηκε;

Ιδιωτική επιχείρηση πού την έκλεισες στην εφορία;

Κάποιο έργο που περατώθηκε;

Υπαλληλική θέση που εγκαταλείπεις λόγω προαγωγής;

Ή μήπως τα ράσα είναι ρούχα που σε στένεψαν;

Τί ήταν η ιερωσύνη και η Εκκλησία για σένα, ένα πεδίο δόξης λαμπρόν ώστε να δημιουργήσεις ένα ικανοποιητικό πελατολόγιο για την επόμενη “δουλειά” σου;;;

Πάτησες πάνω στην ιερωσύνη για να φτιάξεις το δικό σου φαν κλαμπ, να πολλαπλασιάσεις τους ακολούθους σου στα κοινωνικά δίκτυα και να κάνεις δημόσιες σχέσεις;

Τί μασκαριλίκια είναι αυτά! Ενδύονται κάποιοι το τιμημένο ράσο και μετά ανακαλύπτουν ότι αυτό που τους γέμιζε ήταν τα ταξίδια, οι γνωριμίες και η μεγάλη ζωή!!!

Αυτό σήμαινε γι’ αυτούς το ράσο; Όχι δοσιμο στον Θεό; Όχι προσφορά στον “ελάχιστο αδελφό” του Κυρίου; Όχι θυσία;

Κι έχεις το θράσος κύριε “σκέτε” Ανδρέα Κονάνε, να διατυμπανίζεις την αποτυχία σου; Γιατί; Είναι μαγκιά, εμπαιγμός ή θεομπαιξία; Κρίμα! Κρίμα! Κρίμα!

Ίσως γιαυτό πρέπει να προσέχουν διπλά οι Ιεράρχες μας ποιους χειροτονούν, ποιους εμπιστεύονται να αναθέτουν τέτοια υψηλά και αγιασμένα καθήκοντα.

Και ασφαλώς σοκαριστική και  θλιβερή είναι η διαπίστωση ότι  η αποδοχή της απόφασης του «σκέτου» Ανδρέα  Κονάνου  να αποβάλλει το ράσο ενθουσίασε  δεκάδες χιλιάδες …followers, ορκισμένους… οπαδούς του,που έσπευσαν να γράψουν διθυραμβικά σχόλια για  την ανακοίνωση μέσα σε μία ένδειξη  προσωπολατρείας  για τον γκουρού.

Τα διαβάζεις και μένεις άφωνος. Διαβάζεις  να λένε ότι καμία διαφορά δεν έχει ο ιερέας που πέταξε τα ράσα, γιατί σημασία έχει ο άνθρωπος και η ψυχή του.

Άλλους να λένε πως η Εκκλησία έχει το πρόβλημα, που χάνει αυτό το κορυφαίο της στέλεχος, αυτή είναι που ζημιώνεται κι όχι ο ίδιος!

Άλλους να εύχονται καλή επιτυχία στο “νέο φωτεινό μονοπάτι” του βίου του! Και άλλους (μαζί και εκείνον τον απαράδεκτο  παπα-Λίβυο) να ισχυρίζονται ότι… « δεν υπάρχει πρόβλημα, τίποτε δεν άλλαξε, γιατί όλοι οι δρόμοι είναι εξίσου ευλογημένοι και σε ενώνουν με τον Θεό». Τι μας λες ω πάτερ Λίβυε;

Και είναι τότε που λες δυνατά μέσα σου και γύρω σου : δεν μπορεί να γράφονται τέτοιες ανοησίες   από θρησκευόμενο κόσμο.

Και όμως,ναι  γράφονται. Και είναι διπλά απογοητευτικό. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι άφησαν να τους καταλάβει η πλάνη που τους δίδαξε ο «σκέτος» Ανδρέας Κονάνος και κάθε όμοιος του.

Ομως ας μην απογοητευόμαστε. Ευτυχώς  που έχουμε πλήθος κληρικών αξίων και αγίων λειτουργών του Υψίστου!

Δόξα τω Θεώ που υπάρχουν κληρικοί, αγνοί παπάδες, που αγωνίζονται για την σωτηρία του ποιμνίου τους! Υπάρχουν, ναι και είναι πολλοί, οι περισσότεροι, που μας παρηγορούν με τις θεϊκές διδαχές, που μας εμπνέουν με την καθάρια ζωή τους και η χριστιανική τους ψυχή αποτελεί πρότυπο για τον λαό του Θεού.

Δεν χάθηκε το παν επειδή πρόδωσε τον Χριστό ένας ακόμη  σύγχρονος Ιούδας!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

13 Σχόλια

 1. Καλά τα γράφετε.
  Μακάρι να μετανοήσει για όλα τα στραβά που έκανε τόσα χρόνια.

  Ωστόσο, πολλοί ιερείς και αρχιερείς πρόδωσαν τον Χριστό και την Εκκλησία, όχι ένας.
  Δείτε το αιρετικό κολυμπάρι, το ουκρανικό σχίσμα, το ΠΣΕ, τον φόβο στον κορονοϊο, τους αμέτρητους μητροπολίτες της Ελλάδος που αφήνουν τον λαό ακατήχητο ή διδάσκουν αιρέσεις και πλάνες ανενόχλητοι ή προσεύχονται στον αλάχ ή αποκαλούν το κοράνι “ιερό βιβλίο” ή διαβάζουν το φιλιόκβε μέσα στους ναούς ή αποκαλούνε τον πάπα Ρώμης “αγιότατο” και την αιρετική συναγωγή του “αδελφή εκκλησία” ή ζητάνε από την κυβέρνηση να μαθαίνουν τα παιδιά μας τον οικουμενισμό μέσα από τα άρρωστα νέα “βιβλία θρησκευτικών” αντί των παλαιών μαθημάτων θρησκευτικών… Και πόσα άλλα…

  Η ιεραρχία είναι γεμάτη από ανάξιους, αθεόφοβους και αντίχριστους.
  Και από μασόνους.
  Αυτή είναι η αλήθεια.
  Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε για αυτό.
  Ας επικεντρωθούν και πάνω σε αυτό τα άρθρα σας.

  Χαιρετίσματα στον Στέφανο Χίο από έναν άγνωστο σχολιαστή.
  Τις ευχές μου.

 2. Ο/Η οι λαϊκοί ας σιωπούν αφού οι κληρικοί προσεύχονται λέει:

  Ωραία μας τα λες κύριε Τζούμα.
  Όμως δεν είσαι ρασοφόρος και γι αυτό είσαι αδυσώπητος στη κρίση σου και από την άλλη “μην κρίνεις για να μην κριθείς” και πρόσεξε εσύ που είσαι δήθεν όρθιος μήπως πέσεις, όπως μας προειδοποιεί ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.
  Αφού δεν μίλησαν οι καθ ύλην αρμόδιοι ιερείς μας, καλλιον εστί το σιγάν, κάνεις πολύ απρόσεκτο θόρυβο.
  Σώπασε και προσευχήσου για το έλεός Του.

 3. Καλα, πολυ καλα εκανε και εφυγε απο το βρωμικο παπαδαριο που οι πιο πολλοι ειναι οι χειροτεροι προδοτες του Χριστου . Ο Κονανος ειναι ξεχωριστος , χαρισματικος, και εσυ τζουμερακο εισαι ενας μιζερο ανθρωπαριο φθονερο και ζηλοφθονο, ενα ΤΙΠΟΤΑ , μπροστα στο ηθος και την αξιοπρεπεια του πρωην πατερ

 4. Δεν δικαιούται να αποκαλεί Ιούδα τον Κονάνο ο επικοινωνιολόγος Τζούμας. Η προσωποποίηση του εκκλησιαστικού κουτσομπολιού. Ποιός και τι κάνει στις μητροπόλεις, ποιός πρέπει να παραιτηθεί, ποιός κάνει κακό στην Εκκλησία, ποίος πρέπει να αποκατασταθεί, ποιός αδικήθηκε, ποιός έτσι ποιός αλλιώς……Άσε μας ρε Σωτηράκι που από τότε που πέθανε ο Χριστόδουλος έχασες τα αβγά και τα πασχάλια που λέει και ο λαός μας…….

 5. ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ?? ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΑ Η ΟΧΙ Ο ΚΟΝΑΝΟΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΔΕΝ ΜΕ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΕΣ!! ΤΕΤΡΑΠΑΧΑ ΒΟΔΙΑ ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΕΣ MERCEDES!! ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ!! ΤΑΚΙΜΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΒΟΥΡ ΓΙΑ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ! ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΣΚΕΛΕΤΟΜΕΝΟΙ ΑΣΚΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΡΑΓΙΑ!!

 6. Και βέβαια είναι ήττα γιά την Εκκλησία η αποχώρηση του πατρός Ανδρέα.Την τελευταία 30 ετία πλαισίωσαν τις ενορίες αξιόλογα αναστήματα όχι πάντα από το χώρο της ιερατικής επιστήμης ή της θεολογίας,αλλά από χώρους της θύραθεν παιδείας.Οι τότε ηγέτες είχαν αντιληφθεί ότι οι ανάγκες διαποίμανσης ήταν τεράστιες και αφού δε λαμβάνονταν μέτρα εκσυγχρονισμού,όπως γιά παράδειγμα είναι η θέσπιση ορίου ηλικίας σε όλους τους κληρικούς,αναλάβαμε εμείς οι απλοί χριστιανοί να άρουμε το σταυρό της ως άλλοι Κυρηναίοι και να ιερωθούμε.
  Το περίεργο είναι ότι κανείς δε γνωρίζει ότι τα 4 τελευταία χρόνια οι καταδίκες από τα εκκλησιαστικά δικαστήρια κληρικών που παραιτούνται από την Εκκλησία γιά διάφορους λόγους και όχι μόνο αποτείχισης,είναι αυξημένες σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού “Εκκλησία”.Τί να πεί κανείς και γι’αυτό;Ότι επιζεί νόμος του 1932, τελείως αντιδημοκρατικός και αντισυνταγματικός που δεν ξευτελίζει μόνο τους παραπτωματίες κληρικούς,αλλά και συνολικά την ελληνική κοινωνία που τον διατηρεί ακόμα;Έχει γίνει σχολιασμός στο παρελθόν από ειδικούς,
  Δυστυχώς,σε πολλά σημεία,το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις των κληρικών με την Εκκλησία και την κοινωνία όχι μόνο δεν άλλαξε,αλλά κι εμποδίζει την επικοινωνία μας με επιμέρους τμήματα του λαού που ποιμαίνουμε.Λυπάμαι τον προπροηγούμενο προλαλήσαντα επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν εξαντλείται στις φοβικές παραστάσεις του γηρασμένου ποιμνίου της,αλλά ανοίγεται σε όλη την κοινωνία,ανεξάρτητα αν έχει Αλβανούς ή Αφγανούς. Εμείς ακολουθούμε τις διδαχές του Παύλου και των Μεθοδίου και Κυρίλλου κι όχι τα γρυλίσματα των ακραίων χριστιανών.
  Σ’αυτό τον τομέα της επικοινωνίας με το Λαό,έπαιζε πολύ σπουδαίο ρόλο ο πάτερ Κονάνος. Μπορώ να πώ ότι χίλιοι ιερείς να λειτουργούσαν τακτικά και να τελούσαν τα υπόλοιπα μυστήρια,δεν έφταναν τον πατέρα Ανδρέα.
  Ακόμα κι αν αναπτύχθηκαν τάσεις αυτονόμησης,ίσως και απογοήτευσης από την όλη λειτουργία του εκκλησιαστικού συστήματος,γιατί δε λειτούργησαν οι ασφαλιστικές δικλείδες της Εκκλησίας μέσα από το μυστήριο της εξομολόγησης ή μήπως δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι Πατέρες να το ασκήσουν ή να εμπνεύσουν;
  Οι επίσκοποι που αποτελούν την παρούσα σύνοδο και μορφωμένοι και φωτισμένοι και έμπειροι είναι να δούν σε βάθος τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα και να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις στο θεσμικό πλαίσιο.

  1. Τι λες ιερωμενε με την αντιχριστη παγανιστικη επιλογη ψευδονυμου? Νεο – ορθοδοξος εισαι? Εσυ οριζεις θαρρεις ποιος ειναι η εκκλησια και πως ειναι η διαχρονικη διαποιμανση? Ολοι οι οσιοι και οι αγιοι ακραιοι χριστιανοι ειναι συμφωνα με τα κριτηρια σου. Ναι στο ανοιγμα και στην επανακατηχηση αλλα οχι στην προσαρμοστικοτητα της αιωνια αληθειας αναλογα με τα θελω των νεων βαπτισμενων κατηχουμενων. Οσο για το δεσποταριο, πλην ελαχιστων , ειναι για τον Καιαδα με αγιοπατερικη σφραγιδα, εαν παραμεινουν ετσι..Σου αρεσει δεν σου αρεσει. Σε προφητικο οραμα της Κρισης ειναι οι μισθωτοι, το ξεχασες? Εγκαινιαζουν πρωτοι την γιγαντια χοανη που δεν πιστευαν οτι υπαρχει..Και για να τελειωνουμε με τον κ.σκετο πλεον. Χωρις να γνωριζω πολλα απο οσα ελεγε και εγραφε , ηταν η προσωποποιηση του ανωδυνου χριστιανισμου του καθως πρεπει. Δεινος αγαπολογος που διδασκε καλοσυνη αζυγιστη του κανε οτι θες, διαστρεφοντας το αυθεντικο διδαγμα. Ξερεις ποσοι τετοιοι γκουρου υπαρχουν στον ινδουισμο? Σε ενα τελευταιο του κειμενο, εφτασε σε σημειο να βλεπει τον Χριστο στο προσωπο νεου απιστου πλην φτωχου φιλου του που ζουσε με λιτοτητα και ταπεινοτητα για να μην λυπησει την συντροφο του. Οπως λεει και η Αγ.Γραφη, εδω Χριστος , εκει Χριστος που ειναι ο Χρστος…Μην πιστευσετε ΛΥΚΟΠΟΙΜΕΝΕΣ. Εχουμε βαρεθει να αναλυουμε πλανες που βασιζονται σε ενα ιερο κειμενο η λεξη και αποκοβουν ολη την υπολυπη συναφεια..
   Φοβαμαι οτι πολλοι λειτουργοι του Υψιστου διακονουν τον εξωτερικο τυπο του μυστηριου αλλα θα κολαστουν οπως οι γνωστοι του δεσποτες που ειδε ο Αγ.Παισιος στην κολαση στην συντομη υπερφυσικη επισκεψη του και κρυβοντουσαν να μην τους δει..ενω οι μητρες τους ξεχωριζαν. Οποιος διδασκει πλανες και χανει την ισσοροπια μεταξυ Αγαπης και Δικαιοσυνης Του, αιρετιζει δεξια και αριστερα και ακροβατει..
   Οση μυστηριακη ιερωσυνη και να εχει καποιος , δεν πιανει μια χωρις την πνευματικη, οπως και ειναι δικαιο βεβαια, γιαυτο υπαρχουν τοσες αγιες γυναικες που ιερουργουν εσωτερικα την θεια μυσταγωγια της ενωσης με τον Θεο και θα λαμπουν..Και τοσοι ιερεις τραγουδουν τις πλανες του διαβολου χωρις καμια αυτομεμψια και ελεγχο λογισμων και διδασκουν τις πλανες τους , νομιζοντας οτι η ιερωσυνη τους κανει αυτοματα φορεις της Θειας χαριτος. Ας καταλαβουν ειναι απλοι αγωγοι και οτι κρατουν το δικο τους δοχειο αναποδα..αλλα θελει ταπεινωση και υπακοη πρωτιστως στην διαχρονικη εκκλησια και τα διδαγματα της συνολικα και οχι επιλεκτικα και συμφεροντολογικα.

 7. Ένας γλυκύτατος, απλός και όλο καλοσύνη άνθρωπος…μονο καλό είδε οποίος μίλησε με τον κ. Κονάνο….
  Καμια σχέση με άλλα ρασοφορα αληταρια(δεν μιλάω για όλους) που γεμίζουν τις τσέπες εις υγείαν του απλού κοσμάκη που τους εμπιστεύεται…
  Οποιος έχει μιλήσει μαζί του γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι λέω και δεν υπερβάλω….

 8. άλλος ένας ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ-ΘΕΟΜΠΕΧΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΣΟΦΟΡΟΣ… ουστ!!! ΛΑΜΟΓΙΟ

 9. κύριε ταρατατζουμ πολύ καλά έκανε…ποτε δε μπόρεσα να καταλάβω πως ένα τέτοιο πνεύμα ήταν κάτω από την ηγεσία του Ιερώνυμου.. κρατήστε αυτό τον ξεπουλημενο τραγο γιατί αυτός αντιπροσωπεύει τον δικό σας χριστιανισμο κι αφήστε τα ελεύθερα μυαλα να υπηρετούν όπως νομίζουν οι ίδιοι τον Θεό. Κοιτάξτε τα χάλια σας και μετά να κρίνετε

 10. Θα περίμενα τετοια ανάρτηση από ιερωμένο.Ο κ. Τζούμας, αν και λαϊκός, φαίνεται να μιλά εξ ονόματος των ιερωμένων, για τη φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιερωσύνης. Μοιάζει με κάποιον που είχε απωθημένα να γινει ιερέας, όμως η ψυχή του δεν το είχε, αλλά απαιτεί από τους ιερείς να κανουν αυτά που ο ίδιος θα έκανε ως ιερέας, αν η ψυχή του το είχε.
  Το λες και σουρεάλ.

Leave a Response