Δεν υποχωρεί η Ρωσία: Ο στρατός θα μείνει στα σύνορα με την Ουκρανία όσο χρειαστεί!

Κοινοποίηση:
Service members of the Ukrainian armed forces use periscopes while observing the area at fighting positions on the line of separation near the rebel-controlled city of Donetsk, Ukraine April 7, 2021. REUTERS/Serhiy Takhmazov

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία για όσο θεωρεί ότι χρειάζεται, καθώς αυτονομιστές υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία δήλωσαν πως η κατάσταση στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας επιδεινώνεται.

Δυτικές χώρες έχουν καλέσει για αυτοσυγκράτηση αφότου η Ουκρανία έκρουσε σήμα κινδύνου για την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα και η βία αυξήθηκε κατά μήκος της γραμμής του μετώπου ανάμεσα στα στρατεύματα του Κιέβου και τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η αντιπαράθεση διπλασίασε την πίεση στο ρωσικό ρούβλι, η ισοτιμία του οποίου έναντι του δολαρίου έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Η Ρωσία έχει πει πως οι στρατιωτικές της κινήσεις είναι αμυντικές και δεν συνιστούν απειλή. Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε για πόσο καιρό οι ρωσικές δυνάμεις θα σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία.

Τι λέει το Κρεμλίνο

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος σε μέρη που θεωρούν πως χρειάζεται και αρμόζει, και θα παραμείνουν εκεί για όσο η στρατιωτική ηγεσία μας και η ανώτατη διοίκησή μας θεωρούν ότι αρμόζει», είπε ο Πεσκόφ.

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές πολεμούν από το 2014 εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, μια σύγκρουση που σύμφωνα με το Κίεβο έχει κοστίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.

«Η κατάσταση στη γραμμή επαφής παραμένει, φευ, εξαιρετικά ανειρήνευτη, η κατάσταση κλιμακώνεται και αλλάζει προς το χειρότερο. Ο όγκος των βομβαρδισμών αυξάνεται», είπε ο Ντένις Πουσίλιν, αυτονομιστής ηγέτης στο Ντονμπάς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ουκρανία και δυτικές χώρες υποστηρίζουν πως οι αυτονομιστές του Ντονμπάς εξοπλίζονται, καθοδηγούνται, χρηματοδοτούνται και λαμβάνουν βοήθεια από Ρώσους, περιλαμβανομένων και ενεργών ρωσικών στρατευμάτων. Η Μόσχα αρνείται ότι επεμβαίνει. Αν και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σταμάτησε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο το 2015, η σποραδική βία δεν σταμάτησε ποτέ.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πετρούσεφ, δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να επέμβει στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μπορεί να λάβει μέτρα αν παραστεί ανάγκη.

«Δεν έχουμε τέτοια σχέδια, όχι. Ωστόσο, παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς. Απτά μέτρα θα ληφθούν ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί», δήλωσε. Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως το Κίεβο μεταφέρει επιπρόσθετες δυνάμεις και όπλα στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς και παραβιάζει την εκεχειρία.

«Αυτή τη στιγμή, το Κίεβο εξακολουθεί να μεταφέρει επιπρόσθετες δυνάμεις και όπλα στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς και παραβιάζει την εκεχειρία», είπε η Ζαχάροβα.

Για προπαγάνδα και fake news κάνει λόγο των ρωσικό ΥΠΕΞ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ακόμη ότι οι δηλώσεις της Ουκρανίας και ορισμένων δυτικών χωρών περί ευθύνης της Ρωσίας στην κλιμάκωση των εντάσεων στο Ντονμπάς συνιστούν παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

«Προσέξαμε την επιθετική εκστρατεία πληροφοριών που εξαπέλυσαν πρόσφατα η Ουκρανία και ορισμένες δυτικές χώρες που προσπαθούν να κατηγορήσουν τη Ρωσία ότι κλιμακώνει τις εντάσεις στο Ντονμπάς και στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Η επιδεινούμενη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία προκλήθηκε από τις ίδιες αρχές του Κιέβου, επιλέγηκε ως δικαιολογία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως οι προγραμματισμένες δραστηριότητες του ρωσικού στρατού χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να κατηγορηθεί η Μόσχα ότι κλιμακώνει τις εντάσεις.

«Θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική παραπληροφόρησης και προπαγάνδας είναι ενέργειες που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν το απαραίτητο πληροφοριακό υπόβαθρο και να εκτρέψουν την προσοχή από τις στρατιωτικές ετοιμασίες του ίδιου του Κιέβου στο Ντονμπάς, την υπονόμευση από την Ουκρανία της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και την ενίσχυση της στρατιωτικής δραστηριότητας χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», πρόσθεσε η Μαρία Ζαχάροβα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: