Δεν έρχεται Ανάσταση χωρίς επανάσταση

Κοινοποίηση:
550ca77e-3e28-4e42-a326-a2b7521a2a53_imagew

Καλείται ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι τίμιες δυνάμεις να ανάψουν από κοινού το κερί της αναστάσιμης ελπίδας  

Με το βλέμμα  στραμμένο   στα κατεχόμενα εδάφη μας και  το μυαλό μας να στριφογυρίζει στις  βουβές εκκλησιές μας, καλούμαστε και φέτος να γιορτάσουμε άλλο ένα Ελληνικό Πάσχα  χωρίς  να ξεπροβάλλει στον ορίζοντα  σωτήριο φως.  Απούσας εθνικής στρατηγικής και μακρόπνοου οράματος, το  χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα ασφυκτιά στη μέγγενη των Ερντογανικών μεθοδεύσεων. Την ίδια ώρα, μωροφιλόδοξοι πολιτικοί  ηγετίσκοι  και διαπλεκόμενοι  πολιτειακοί άρχοντες εξακολουθούν να παίζουν προκλητικά  το βιολί τους με μοναδική έγνοια  τις επόμενες εκλογές και τη θωράκιση των άνομων κεκτημένων τους. Στο στρατόπεδο της μείζονος αντιπολίτευσης, παρά το  πρωτοφανές ηχηρό χαστούκι που δέχθηκε  στις περυσινές προεδρικές εκλογές,  τα πράγματα καταγράφονται ως τραγελαφικά. Η ηγεσίες των  δυο μεγαλύτερων κομμάτων  παραμένοντας  αιχμάλωτες των  ποικίλων παθογενειών τους,  αρνούνται πεισματικά να συνεργαστούν ειλικρινά  με τον νεοεκλεγέντα  Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου  να χαραχθεί συλλογική  στρατηγική σε καίρια ζητήματα με αιχμή το Μεταναστευτικό, το Κυπριακό και ευαίσθητες  πτυχές της εσωτερικής διακυβέρνησης.   Χωρίς ίχνος αιδούς, αντί να μετανοήσουν για τα ασύγγνωστα λάθη τους και τις άστοχες πολιτικές τους πρακτικές, επιχειρούν  να παρουσιάσουν ένα νεό φιλοτεχνημένο πρόσωπο στην απέλπιδα προσπάθεια τους να ξεγελάσουν για άλλη μια φορά τους πολίτες ενόψει των επικείμενων  εκλογών για άναδειξη των Κυπρίων Ευρωβουλευτών και των αρχόντων της  Τοπικής Αυδιοίκησης.
Μέσα σε αυτό το τρομακτικό σκηνικό και στην απουσία συνθηκών λαικής ομοψυχίας,  εθνικής ενότητας και  υπεροκομματικής στρατηγικής στο Κυπριακό,  η ανάσταση της πολύπαθης Κύπρου  φαντάζει μακριά.

Μόνη διέξοδος για να υπερβεί η δεινοπαθούσα Κύπρος και  ο λαός της τα φρικτά πάθη, δεν  είναι άλλη από τον συγκροτημένο  ξεσηκωμό των τίμιων δυνάμεων της  κοινωνίας, δικεδικώντας εξυγίανση του πολιτικού  βίου και  εδραίωση συνθηκών  ισοπολιτείας, αξιοκρατίας, διαφάνειας  και χρηστής διοίκησης.  Προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν κάποια θετικά  βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης τα οποία ωστόσο δεν είναι ικανά για να σπάσει το απόστημα των συσσωρευμένων πολιτικών / πολιτειακών αμαρτημάτων  63 χρόνων.  Για να επιτευχθεί  το μέγα ζητούμενο,  απαιτείται τόλμη από  τη κυβέρνηση για  προώθηση  ρηξικέλευθων τομών  για εξυγίναση του  σάπιου πολιτικού συστήματος και εδραίωση του Πολιτικού Πολιτισμού και των κανόνων κράτους δικαίου.  Προβάλλει αδήριτη η ανάγκη ανάδειξης τίμιων και άξιων  στελεχών που θα προετοιμάσουν  το αναγκαίο θεσμικό υπόβαθρο για ριζική ανασυγκρότηση της χώρας και αναστήλωση του καταρρέοντος αξιακού συστήματος. Η περίοδος χάριτος για τον νέο Πρόεδρο και τους Υπουργούς  του έχει λήξει. Έχει ύψιστο κοινωνικό χρέος   ο Πρόεδρος να προχωρήσει μπροστά με δύναμη και σιγουριά στελεχώνοντας τους  κρίσιμους πολιτειακών θεσμούς με τους άριστους των αρίστων.  Αγνοώντας τους κατεπάγγελμα  κομματικούς μεσάζοντες αλλά  και τους  πολύχρωμους εμπόρους του λαού, καλείται ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης (μαθαίνοντας απο τις εμπειρίες της 14μηνης  διακυβέρνησης  αλλά και από τις παγίδες φίλων και αντιπάλων, ) να χαράξει  επαναστατική πορεία προς το αύριο με οδηγό του το δίκαιο, το  ηθικό και το πρέπον.  Καλείται να  πορευθεί  στον δρόμο της  αξιοπρέπειας,  υπογράφοντας συμβόλαιο τιμής με τις  δυνάμεις  του  πνεύματος, του πολιτισμού, της εργασίας  και της τίμιας επιχειρηματικότητας,  προσφέροντας όραμα στον Κυπριακό  Ελληνισμό με σκοπό να χαράξει η αυγή  της κοινωνικής αναγέννησης και της  εθνικής λύτρωσης.
Η  Ελληνική ιστορία,  μας διδάσκει  πως,  η ανάσταση δεν μπορεί να έλθει χωρίς επανάσταση! Και αυτό πρέπει να το τυπώσει βαθειά στο μυαλό του ο Πρόεδρος και όσοι θέλουν το καλό  της αιμάσσουσας πατρίδας  και όχι της τσέπης τους.                                                             Καλό Πάσχα κρατώντας  την φλόγα  του αγίου φωτός αναμμένη ολόχρονα,  για να  μην αργήσει άλλο να σημάνει η  καμπάνα  της ανάστασης.

 

 

*δημοσιογράφος,  πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, www.iep.org.cy

Λευκωσία 30 /04/2024

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: