Δείτε πόσο είναι ο κατώτατος μισθός στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – Στα «τάρταρα» η Ελλάδα

Κοινοποίηση:
λεφτα

Ο όρος «κατώτατος μισθός» αναφέρεται στον ρυθμιστικό περιορισμό του χαμηλότερου συντελεστή που καταβάλλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους. Οι υποχρεωτικοί κατώτατοι μισθοί ρυθμίζονται από επίσημους νόμους ή καταστατικά.

Οι συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί ορίζονται στις συλλογικές συμβάσεις μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών.

Στην Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από 713 ευρώ στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου 2023 για περίπου 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τα κατώτατα όρια ενώ στα 34,84 ευρώ θα ανέλθει το κατώτατο ημερομίσθιο. Πόσο είναι ο κατώτατος μισθός όμως, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Το Eurofound παρέχει τακτικές ενημερώσεις για τις αμοιβές στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας μελέτης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν οι κατώτατοι μισθοί σε ολόκληρη την ΕΕ (καθώς και τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο), εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις και οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχουν στον καθορισμό νέων συντελεστών.

Εξετάζει επίσης την έννοια του μισθού διαβίωσης, που στοχεύει στη διασφάλιση των εργαζομένων και των οικογενειών τους αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και κοινωνικής συμμετοχής ως απάντηση στην ανεπάρκεια εισοδήματος για πολλά εργαζόμενα νοικοκυριά που εξαρτώνται από τους κατώτατους μισθούς.

Οι κατώτατοι μισθοί παρουσιάζονται γενικά ως μηνιαίοι μισθοί για τις ακαθάριστες αποδοχές, δηλαδή πριν από την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο. Αυτές οι μειώσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Αυτοί είναι οι κατώτατοι μισθοί όπως καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2023.

Στην κορυφή βλέπουμε το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και τη Γερμανία ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Βουλγαρία, η Λετονία και η Ουγγαρία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Η πλακα ειναι οτι εμεις ειμαστε στο ευρω και τα πληρωνουμε ολα οπως στη γερμανια αλλα ο μισθος ειναι βουλγαριας που ειναι στην ε.ε. αλλα οχι στο ευρω και γιαυτο σ αυτους ειναι ολα ακομη φτηνα

  2. και εμεις σαν το ανατολικο μπλοκ ειμαστε ποια η διαφορα μην σας πω εκει ειναι καλυτερα , ,

  3. 😅 Σε όλη την Ευρώπη μόνο ο μαλάκας ο Έλληνας έχει τέτοιο μισθό και χειροκροτεί τους 300 😅 Ρίξτε πούτσο στον Έλληνα τον ραγιά να γελάσουμε λέμε 😂

  4. Καμια ευρωπαικη χωρα δεν εχεει τον μισθο Ελλαδας μονο του ανατολικου μπλοκ μας φτωχοποιησαν εσκεμενα οι αλητες προδοτες πολιτικοι με τα 7500 μισθο + κατι εξτρα επιδοματα ριξτε τους μαυρο

    1. μα η Ελλας μπηκε λαθραια στην Ευρωπη. Η πλακα παντως ειναι οτι οι χουνταιοι(κκε και νεοναζι) θελουν να φυγουμε απο την Ευρωπη, να μεινουμε βαλκανιοι….

Leave a Response