ΔΝΤ: «Ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Κοινοποίηση:
ΔΝΤ-ΕΛΛΑΔΑ-e1581870040131

«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του οικονομικού οργανισμού, Κριστίνα Γκεορκγίεβα, παραπέμποντας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, στις οικονομικές επιπτώσεις της Covid, στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και στην εκτίναξη του πληθωρισμού.

Και συνέχισε: Η έκρηξη τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια επηρεάζει αρνητικά τα νοικοκυριά σ’ όλο τον κόσμο, με τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Όμως, η αύξηση των επιτοκίων ασκεί περαιτέρω πιέσεις στα ήδη υπερχρεωμένα/ες κράτη, επιχειρήσεις και οικογένειες. Όταν όλα αυτά συνδυάζονται με την άνοδο της μεταβλητότητας στις αγορές και τη μόνιμη απειλή της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σειρά πιθανών καταστροφών». Tην ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι «η ικανότητα να απαντήσουμε σ’ όλα αυτά, υπονομεύεται από μια άλλη συνέπεια του ουκρανικού πολέμου», η οποία αφορά τον αυξημένο κίνδυνο γεω-οικονομικού κατακερματισμού. «Οι εντάσεις γύρω από το εμπόριο, την τεχνολογία και την ασφάλεια μεγαλώνουν εδώ και χρόνια, υπονομεύοντας την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, προειδοποίησε ότι μια περαιτέρω αποσύνδεση του κόσμου θα επιφέρει τεράστια κόστη, ζημιώνοντας ανθρώπους απ’ όλο το κοινωνικο-οικονομικό εύρος. Μόνο, για παράδειγμα, ο τεχνολογικός κατακερματισμός, εξήγησε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια του ΑΕΠ κατά 5% σε πολλές χώρες.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τα εμπορικά εμπόδια και τους εμπορικούς περιορισμούς, ώστε να υπάρξει άμβλυνση των ελλείψεων σε βασικά αγαθά και αποκλιμάκωση των τιμών σε τρόφιμα και εμπορεύματα.

Ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εισαγωγών, κάτι που ισχύει όχι μόνο για τις χώρες, αλλά και για τις επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν σταθερές και διασφαλισμένες εφοδιαστικές αλυσίδες. Τέλος, απηύθυνε έκκληση ώστε να βρεθεί λύση στο επείγον ζήτημα του χρέους, καθώς το 60% των φτωχότερων χωρών θεωρείται υπερχρεωμένο και χρήζει αναδιάρθρωσης.

Κάλεσε τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τα εμπορικά εμπόδια και τους εμπορικούς περιορισμούς, ώστε να υπάρξει άμβλυνση των ελλείψεων σε βασικά αγαθά και αποκλιμάκωση των τιμών σε τρόφιμα και εμπορεύματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: