ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΤΑΞΑΝ «ΒΟΜΒΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

Κοινοποίηση:
anthropoi

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μιας «ωρολογιακής βόμβας» για όλες τις ευημερούσες χώρες, που πλήττει ιδιαίτερα και την Ελλάδα, ήταν το αντικείμενο συνεδρίου που διοργανώθηκε από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Παπανδρέου στην Αθήνα.

   Οι ομιλητές συνέκλιναν στην άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν συνδυασμό πολιτικών για την επιστροφή όσων έχουν φύγει στο εξωτερικό και για την προσέλκυση νέων, μαζί με μια διαχείριση του μεταναστευτικού, για την αξιοποίηση των ξένων στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Κοινή επίσης ήταν η διαπίστωση ότι το δημογραφικό είναι στην πρώτη σειρά των παγκόσμιων προκλήσεων μαζί με την κλιματική κρίση και την ψηφιακή μετάβαση.

«Το δημογραφικό είναι ένα θέμα που απαιτεί ευρωπαϊκή και συντονισμένη λύση και χρειάζεται ένας Ευρωπαίος επίτροπος να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες και ειδικό προϋπολογισμό για το θέμα αυτό», είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αναδείξει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν το δημογραφικό έχει την ανάλογη προτεραιότητα στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι εντάσσεται μόνον γενικά στα θέματα ανάπτυξης της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών. Αλλά δεν έχει άμεση θέση ως δημογραφικό πρόβλημα. «Πρέπει την επόμενη πενταετία να υπάρξει ένα master plan, γιατί πρόκειται για σύνθετο θέμα». Αναφέρθηκε επίσης στις τεχνικές δυσκολίες που έχουν πολλοί δήμοι να εκπονήσουν προγράμματα και να κάνουν σωστές επιλογές για την απορρόφηση κονδυλίων, θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, με τη δημιουργία ενός φορέα, ίσως από την ίδια την ΕΕ, στον οποίο να απευθύνονται οι τοπικοί άρχοντες.

Ο ίδιος είπε ότι θα επιδιώξει μια «συμμαχία» με ομάδα ευρωβουλευτών απ’ όλα τα κόμματα, για την προώθηση του ζητήματος.

Στο συνέδριο, με θέμα “Η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος κλειδί για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Ευημερία” ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών, όπως του δημάρχου των Αγράφων, που έστειλαν μηνύματα αγωνίας για το μέλλον του τόπου τους, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για την παραμονή και προσέλκυση νέων κατοίκων.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι το δημογραφικό δεν είναι μόνον οικονομικό αλλά σχεδόν ένα πολιτιστικό φαινόμενο, που εμφανίζεται στις ευημερούσες χώρες. «Για την αντιμετώπισή του, χρειάζεται ένας συνδυασμός κοινωνικών πολιτικών από τη στεγαστική πολιτική για τους νέους ως την πολιτική για την “ενεργό γήρανση”, αλλά και πολιτικών για την ενσωμάτωση των μεταναστών, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, η οποία συρρικνώνεται ως αποτέλεσμα της δημογραφικής συρρίκνωσης».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου που αλλάζει όλες τις κοινωνικές δομές, ενώ σε επίπεδο εθνικής πολιτικής έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία δημιούργησε υπουργείο «Πράσινης Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης», συνδέοντας τις δύο προκλήσεις.

Οι εργασίες άρχισαν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα της προέδρου των ευρωσοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρσία, η οποία βλέπει «σταθερή επιδείνωση του δημογραφικού στη Δύση» και προσέθεσε ότι εμείς οι σοσιαλιστές γνωρίζουμε ότι «μόνο μία βιώσιμη δημογραφία, μέσα σε ένα βιώσιμο φυσικό περιβάλλον μπορεί να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον».

Το 2050 στην Ελλάδα θα είμαστε 700.000-1.000.000 λιγότεροι, τόνισε ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης, ο οποίος πρότεινε για την αναστροφή της συρρίκνωσης, αφενός προσέλκυση των νέων προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα, αφετέρου ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών.

Το δημογραφικό τέμνει τα πάντα και επηρεάζει τα πάντα, είπε ο Νίκος Βέττας, καθηγητής Οικονομικών και γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, «αλλά οι αργές επιπτώσεις του καθώς και η αργή μεταστροφή τους, δεν “εξαργυρώνονται” πολιτικά σε μια δύο κυβερνητικές θητείες, γι’ αυτό και είναι χαμηλά στις πολιτικές προτεραιότητες». Ο κ. Βέττας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν νέες δομές στην παιδεία (παιδικοί σταθμοί, προσχολική εκπαίδευση) και στην υγεία (μακρόχρονη φροντίδα για τις μεγάλες ηλικίες) με εξοικονόμηση πόρων από το υπάρχον σύστημα, έξυπνη φορολόγηση και τη δημιουργία ενός «μίνι ασφαλιστικού μέσα στο ασφαλιστικό».

Η χώρα πρέπει να γίνει πιο ελκυστική, επισήμανε, τόσο για τους νέους όσο και στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, που ηγείται μιας περιοχής η οποία έχει τα πρωτεία στη δημογραφική συρρίκνωση, χτύπησε καμπανάκι ότι «οι ορεινές περιοχές τείνουν να μετατραπούν σε γηροκομεία». Ο ίδιος ανέφερε τις προσπάθειες που γίνονται με δημοτικούς και ιδιωτικούς πόρους προκειμένου να ενισχυθούν τα σχολεία, τα παιδιά και οι καθηγητές και πρότεινε τη δημιουργία «κινητής ιατρικής μονάδας» που θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, άμεσα.

    «Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ελλάδα σε μια ισχυρότερη Ευρώπη, και πρέπει να αγωνιστούμε για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης», τόνισε ο Μάρκος Ρος Σέμπερε, ευρωβουλευτής του S&D και επισήμανε ότι ως συντονιστής στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωρίζει την τεράστια σημασία του δημογραφικού προβλήματος στην ΕΕ.

Η Ροβάνα Πλάμπ, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του S&D τόνισε με βίντεο-μήνυμα ότι «το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί ένα μείζον παγκόσμιο πρόβλημα και σε μερικές δεκαετίες θα ζούμε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο».

Ενδιαφέρον προκάλεσαν οι συνδέσεις με περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, από τους οποίους οι δημοσιογράφοι εξέθεσαν τα τοπικά προβλήματα. Εκτός από την έλλειψη νέου πληθυσμού, επειδή δεν υπάρχουν δουλειές, ακούστηκαν προβλήματα όπως της συγκέντρωσης στα αστικά κέντρα και της ερήμωσης των ορεινών περιοχών, ελλείψεις εργατικών χεριών για τις αγροτικές εργασίες.

Στη σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη, επισημάνθηκε ότι από την ελληνική πλευρά του Έβρου φθίνουν η ανάπτυξη και οι υποδομές και μειώνεται ο πληθυσμός, ενώ από την άλλη πλευρά παρατηρείται και ανάπτυξη και πληθυσμιακή αύξηση.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

16 Σχόλια

 1. Ρε είναι δυνατόν αντί να δώσουν κίνητρα στις ελληνικές οικογένειες να κάνουν παιδιά αυτοί οι μ…κες μιλάνε για αξιοποίηση των μεταναστών οι παλιο ανθέλληνες του κερατά!!!!!!!! αλλά δεν φταίει κανείς στις εκλογές αντί να μαυριστεί τουλάχιστον από τρίτεκνους και πολύτεκνους αυτοί τον στήριξαν μιλάμε για τρέλα!!!!

 2. ελπιζω οι μεταναστες να πηδηξουν την μεγαλοαστικη ταξη της οποιας Ελλαδας θα μεινει μετα απο 100 χρονια ΑΑΔΕ και ΤΑΙΠΕΔ …… Θα παρουν εκδικηση για εμας.

 3. Συμφωνώ με τον neoellina χρειαζόμαστε δραστικές λύσεις για νά λυθεί τό δημογραφικό. Όχι επιδόματα πού όλα πάνε σε γύφτους καί αλλοδαπούς. Να επιτραπεί η πολυγαμία με εισαγωγή Ουκρανών γυναικών η από άλλες βόρειες δυτικές χριστιανικές χώρες με κίνητρα για να έρθουν, ενώ ταυτόχρονα άμεση απέλαση όλων τών μουσουλμάνων πού κανείς δεν τούς θέλει ούτε να τούς βλέπει. Να θεσμοθετηθεί κακούργημα για όποιον ελληνοποιήσει μουσουλμάνο.
  Άμεση εξόρυξη τού ελληνικού αερίου καί τού πετρελαίου με δικαίωμα μερίσματος σε κάθε Έλληνα από τά κέρδη καί όχι να πάνε στο ελληνικό δημόσιο νά τά λυμαίνονται τά κέρδη λίγες οικογένειες ολιγαρχων καί πολιτικών. Έτσι μόνο θα πάρει μπροστά η οικονομία για να ξεκολλήσει από τό χάλι πού την φτάσαν τά λαμόγια καί οι ανίκανοι πού κυβερνούν καί κυβερνούσαν. Έτσι θά νοιώσει ασφάλεια η Ελληνίδα οικονομική καί κοινωνική για νά αρχίσει να γεννάει.

 4. The White Replacement, η Αντικατάσταση των Λευκών, είναι κάτι το οποίο έχει υποστηρίξει ανοιχτά μέχρι και το Μπιντές και είναι πολιτική του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και των τσιρακίων του όπως ο Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης, Τσίπρας, μεταξύ άλλων.

  Μόνο ηλίθιοι δεν κατανοούν το μέγεθος και το σκοπό του εγκλήματος.

 5. Όλες οι μή λευκές φυλές αυξάνονται ραγδαίως λόγω ακριβώς της καταπολεμήσεως των λοιμωδών νόσων και την εισαγωγή της χημικής γεωργίας με αποτέλεσμα την ιλιγγιώδη αύξηση του πληθυσμού των έγχρωμων φυλών.
  Το 1960 συμπληρώθηκε το τρίτο δις μετά το δεύτερο δις του 1960.
  Και τώρα έχουμε οκτώ μέσα σε δύο γενιές.
  Στην Κύπρο ήδη η γενητικότης έχει πέσει 1,23 τέκνα ανά Ελληνίδα.
  Στην Γερμανία πέρυσι ο γερμανικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 300.000!!!
  Οι σημερινοί Γερμανοί ηλικίας εικοσιπέντε είναι οι μισοί απ’ αυτούς του 1980.

 6. τα παιδιά στο ελλαδιστάν αποτελούν εισοδηματικό τεκμήριο. Ο ΦΠΑ στο ελλαδισταν είναι 24% (τουρκιστάν 8%). Βενζίνη ελλαδιστάν 1,9 ευρώ (τουρκιστάν 1,1), πετρέλαιο θέρμανσης 1,35 (0,9), Φ.Α. 0,035 (0,016), ηλεκτρικό 0,4 (0,06). Δε νομίζω ότι η λύση είναι οι λαθρομετανάστες. Η λύση είναι κρεμάλες για τους πολιτικούς

 7. Μιλιουνια Ξανθα Ουκρανεζακια εχουν μεινει χωρις ανδρες μετα το πολεμο τη καπουτσινια μου μεσα! Φερτε τις να λυσουμε το δημογραφικο! Και πουσαι Ιερωνυμε δια νομου να επιτραπει η πολυγαμια! Πασαδες θα γινουμε συντεκνοι και θα σπερνουμε Ορθοδοξα βλασταρια!

  1. αυτα τα ειχε προτεινει εδω και πανω απο μια δεκαετια ο προεδρος του εθνικογαμισμου ο δημητρακης ο πορνομεταναστης αλλα ολοι τον χλευαζαν

 8. Από το 1990 που αφήσατε 2. 000. 000 Αλβανοί να εισβάλουν στην χωρά μας και αργότερα άλλους 1. 500. 000 Λαθρο είδατε καμιά ανάπτυξη; Άντε κόψτε τις μλκιες και αφήστε τα αυτά μη σας πάρει ο διάολος προδότες.

 9. Ξυπνήστε.σιγα μην ενδιαφέρονται για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα.το αντίθετο.ολα γίνονται μελετημένα παγκοσμίως για την μείωση του πληθυσμού στον πλανήτη.τωρα είμαστε 8 δις περίπου κ το 2050 θα είμαστε η θα είστε η θα είναι 10 δις.

 10. Άλλος ένας Π΄΄ανδρέου που αναμασά τις ίδιες βλακείες περί ενσωμάτωσης μεταναστών και ευρωπαϊκής λύσης του προβλήματος της δημογραφικής ρύπανσης. να του υπενθυμίσουμε λοιπόν, ότι :
  1. Η Ελλάδα , γιά την οποίαν ” κόπτεται”, ΔΕΝ είναι ευημερούσα χώρα.
  2. Τα οικονομικά της χάλια και η κοινωνική δυστυχία είναι αποτέλεσμα της άφρονος εισόδου της στο κοινό( βλέπε γερμανικό) ευρωπαίκό νόμισμα και της ακόμη πιό άφρονος διαχείρισης της μετάβασης από το εθνικό νόμισμα σ΄ ένα νόμισμα ξένο, συναλλαγματικό και χρεωστικό
  3. Οι μετανάστες που μας φόρτωσε η Ε.Ε., που υποτίθεται πως θα λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο, δεν ενσωματώνονται στις δυτικές κοινωνίες ούτε με βούρδουλα. Τους καλύπτει ο Μωαμεθανισμός σε όλες τις πλευρές της ζωής τους και δεν αλλάζουν θρησκεία στον αιώνα τον άπαντα. Αφού τόσο πολύ μας έχουν ζαλίσει τα ούμπαλα οι εθνοπατέρες με την ενσωμάτωση των μεταναστών, τους προτείνω να τους υιοθετήσουν , να τους παντρέψουν με τις κόρες και τις εγγονές τους, να τους πάρουν στα σπίτια τους -τόσα ακίνητα έχει ο καθένας από δαύτους, διάολε, γιατί θα πρέπει μονίμως να υφίστανται τις ανόητες επιλογές τους οι φτωχοί και υπό διωγμόν και συκοφαντίαν έλληνες υπήκοοι;
  4. Άντε και ……… στο φινάλε !

 11. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.ΠΑΡΟΧΗ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ.ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΫΠΟΘΈΤΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΧΕΡΙΑ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ…

  1. η χαρά του γύφου δηλαδή

  2. ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ ΔΛΔ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Κ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΘΑ ΓΑΜ…. ΠΕΡΙΣΟΣΤΕΡΟ?
   ΡΕ ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΡΕ ΣΚΕΡΒΕΛΕ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ?? ΧΑΧΑΧΑ
   ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΕΧΕΤΕ 3 % ΣΚΕΡΒΕΛΙΑ….

 12. Είναι δύσκολο πλέον να κάνει κάποιος οικογένεια. Οι περισσότερες γυναίκες δεν θέλουν παιδιά ή αν θέλουν το καθυστερούν πολύ για να κάνουν καριέρα για 1000€/μήνα και στο τέλος μένουν στείρες και μόνες. Η ενσωμάτωση λαθρομεταναστών θα σημάνει το τέλος του Ελληνισμού και του Ελληνικού πολιτισμού και την εξαφάνιση του ιστορικού λαού των Ελλήνων. Σίγουρα κάποιοι εξ ανατολών (και δεν εννοώ μόνο τους τουρκομογγόλους αλλά και τους χαζαρομογγόλους που πιστεύουν πως έχουν σχέση με τους εβραίους του παρελθόντος) χαίρονται, όπως το ίδιο και κάποιοι εκ της δύσεως και του βορρά. Εμείς δεν πρέπει να τους κάνουμε την χάρη.

 13. τι μπούρδες αραδιαζουν, θα καταπολεμήσει λέει την υπογεννητικότητα με το να επιστρέψουν αυτοί που έχουν φύγει,,,,δεν πάτε καλά. Αυτός αυτοί τέλος ούτε στα γεράματα δεν θα επιστρέψουν , το πρόβλημα είναι νέες γενιές νέα ζευγάρια παιδιά, να γεννάνε τα ζευγάρια από δύο και τρία τέσσερα παιδιά, και να υπάρχουν επιδόματα σοβαρά για αυτούς. Θέλετε να διώξετε τους Έλληνες να τους αφανίσει η προδοτική κυβέρνηση , έχετε τα λαθρομετανάκια που έχουν από 5 παιδιά ο καθένας και είστε μια χαρά. Απατεώνες, σκουλίκια, σιχαμερά προδοτικά σκατα!

Comments are closed.