Γ. Τράγκας: Ο ιός έχει τα χαρακτηριστικά ενός βιολογικού όπλου – Πρόκειται για τη…

Κοινοποίηση:
tragas

Είναι η πρώτη φορά στη ραδιοφωνική μου καριέρα που επικοινωνώ μαζί σας κάτω από τέτοιες συνθήκες. Έχω ζήσει απαγόρευση της κυκλοφορίας επί χούντας, τις ημέρες του Πολυτεχνείου, έχω ζήσει ατμόσφαιρα πολέμου σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά ποτέ δεν μου έτυχε να μεταδίδω το ρεπορτάζ μου, μια εκπομπή μου υπό την απειλή να μολυνθώ από έναν ιό που είναι διάχυτος πλέον σε όλη την Υδρόγειο. Η εκπομπή αυτή γράφτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και μεταδίδεται τώρα, σε συνθήκες αυτό- απομόνωσης, όπως ορίζουν οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό και δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η υποχρεωτική φυλάκισή μας. Αν θέλετε, πότε θα έρθει η στιγμή να ξαναβρούμε τον κανονικό ρυθμό της ζωής μας.

Οι επιστήμονες περιμένουν να κορυφωθεί η επιδημία σε δύο εβδομάδες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό που περνάμε θα τελειώσει το Μάιο. Ουδείς γνωρίζει αν μέχρι τότε θα έχει βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο ή αποτελεσματικός συνδυασμός φαρμάκων. Όλοι οι καθηγητές, οι λοιμωξιολόγοι που ρώτησα, μου είπαν ότι αυτός ο ιός έχει τα χαρακτηριστικά ενός βιολογικού όπλου. Ενώ ουσιαστικά έχει μικρή θνησιμότητα, έχει τρομακτική ταχύτητα, στοχεύει στις μεγαλύτερες ηλικίες και ουσιαστικά μπορεί να παραλύσει τη ζωή μιας ολόκληρης περιοχής. Είναι ιδιαίτερα ύπουλος, γιατί προκαλεί πνευμονία αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δείχνει να προσβάλλει το νευρικό σύστημα που ρυθμίζει την αναπνοή. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν πραγματικά αφήνει ανοσία ή επιστρέφει και μάλιστα πιο σκληρά, πιο δυνατά.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα περιμένει με αγωνία ένα συνδυασμό φαρμάκων. Οι ερευνητές ψάχνονται σε θεραπευτικές ουσίες και φάρμακα που δίνονται στο σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, δηλαδή στο AIDS, στον ιό του έμπολα που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και στην ελονοσία, η οποία συνήθως υποτροπιάζει. Ελπίδες φαίνεται να δίνει ένα φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε ανεπιτυχώς στην επιδημία του Έμπολα αλλά τώρα δείχνει να έχει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς από κορονοϊό. Μάλιστα αυτό το φάρμακο, έφτασε και στην Ελλάδα και χορηγήθηκε σε έναν διασωληνωμένο ασθενή στο νοσοκομείο του Ρίου.

Όλοι οι διαβητικοί, όλοι οι καρδιοπαθείς, όλα τα μέλη των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων πρέπει διπλά και τριπλά να προσέχουμε αυτή την εποχή. Ολόκληρη η ανθρωπότητα περιμένει με αγωνία να μάθει πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Οι υπερδυνάμεις ταπεινώθηκαν από έναν ιό. Τα μεγάλα έθνη της Ευρώπης έβαλαν λουκέτο, διέκοψαν την κυκλοφορία στα σύνορά τους, απομονώθηκαν και μετράνε κρούσματα και νεκρούς. Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όλα τα ανθρώπινα επιτεύγματα, όλη η προηγμένη τεχνολογία υπέκυψε και καθηλώθηκε μπροστά στον αόρατο εχθρό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του αιώνα. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι μια τιμωρία, μεγάλη τιμωρία για την αλαζονεία και την τάση αυτοκαταστροφής των ανθρώπων. Σκεφτείτε ότι όπως ζούμε εμείς σήμερα, ζούνε εδώ εβδομάδες – μήνες Ιταλοί, Κινέζοι, Κορεάτες και άλλοι λαοί του κόσμου. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε φυλακή με αναστολή όλων των δραστηριοτήτων τους. Ο ιός δεν ξεχωρίζει επώνυμους και ανώνυμους, διάσημους και άσημους, πλούσιους ή φτωχούς, βασιλείς ή στρατιώτες. Μεγάλα ονόματα του αθλητισμού, όπως ο Αντετοκούμπο δήλωσαν θετικοί στον κορονοϊό. Πολιτικοί, επιχειρηματίες και ηθοποιοί. Τα κρούσματα είναι χιλιάδες και οι νεκροί το ίδιο. Όλες οι κυβερνήσεις καλούν τους πολίτες τους, να κλειστούν στα σπίτια τους και όσοι παραβιάζουν τις οδηγίες συλλαμβάνονται ή τιμωρούνται με αυστηρές ποινές.

Όλοι προσεύχονται να βρεθεί το φάρμακο – λύτρωση αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει θεραπεία. Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναφέρεται η δοκιμή ενός φαρμάκου, όπως σας είπα προηγουμένως, που χορηγήθηκε παλαιότερα και χωρίς επιτυχία στον Έμπολα. Συγκεκριμένα χορηγήθηκε σε 17 βαριά ασθενείς του κρουαζιερόπλοιου DIAMOND PRINCESS. Οι 12 θεραπεύτηκαν και οι 5 επιζούν ακόμη. Μιλώντας με διακεκριμένους λοιμωξιολόγους συμπέρανα ότι ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πόσα κρούσματα θα έχουμε στο επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και αν θα φτάσουμε σε 4ψήφια ή 5ψήφια νούμερα. Κανείς δεν αποκλείει να ζήσουμε σκηνές – όπως αυτές που βλέπουμε στην Ιταλία. Προσωπικά εκτιμώ ότι θα ζήσουμε και τέτοιες σκηνές. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν δύο αρνητικά στοιχεία, δύο επιβαρυντικοί παράγοντες στη λειτουργία μας. Ο ένας είναι ο κακός εαυτός μας. Ο Ελληναράς που δεν υπολογίζει τίποτα, που εξακολουθεί να βγαίνει με παρέες, να πηγαίνει σε μουσικές εκδηλώσεις, να συνωθείται και να στριμώχνεται στις λαϊκές, να μην πλένει τα χέρια του και να τα βάζει στο πρόσωπό του. Είναι αυτός που δεν τον ενδιαφέρει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα ή να καεί το σπίτι του. Είναι αυτός που δεν ενδιαφέρεται για το αν θα μολύνει συνανθρώπους του και τους στείλει στον άλλο κόσμο.

Ο δεύτερος επιβαρυντικός παράγοντας είναι η ασθενής οικονομία μας. Είναι η οικονομία του μνημονίου και της πολιτικής ανευθυνότητας που οδήγησε σε αυτό. Εμπιστεύομαι τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά τι μπορεί να κάνει ο κος Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε πρωθυπουργός αν έχει τα χέρια του δεμένα από τέτοια πλεονάσματα που πρέπει να έχει η χώρα. Τι μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός που πρέπει να πειθαρχεί σε όλες τις οδηγίες του Βερολίνου και των Βρυξελλών, έχοντας να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την ασύμμετρη απειλή του κορονοϊού. Αν ο κος Μητσοτάκης θέλει πράγματι να σώσει από το θάνατο πολλούς ανθρώπους, πρέπει να προσλάβει άμεσα έναν ικανοποιητικό αριθμό γιατρών. Και μάλιστα με καλές αποδοχές, γιατί υπάρχει το ρίσκο αυτή την εποχή και όλοι το υπολογίζουν. Για να το κάνει όμως αυτό, δηλαδή να προσλάβει μεγάλο αριθμό γιατρών, πρέπει να ανοίξει το δημόσιο πουγκί και για αυτό χρειάζεται έγκριση της κας Μέρκελ. Δεν είναι τυχαίο, όπως μου λένε, ότι τελευταία στιγμή προκηρύχθηκε ένας διαγωνισμός, με τρίμηνες – τετράμηνες συμβάσεις, που αφορά κυρίως νοσηλευτές.

Έχω την εκτίμηση ότι τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν ομαλά και να εκτροχιαστεί όλη η κατάσταση. Η κυβέρνηση σωστά επιδιώκει βραδεία εξάπλωση της νόσου, για να μην λυγίσει απότομα το εθνικό σύστημα υγείας. Αυτό όμως μπορεί να μην επιτευχθεί, γιατί δεν γνωρίζουμε την έκταση διασποράς του ιού. Δεν υπάρχει ικανός αριθμός μονάδων εντατικής θεραπείας. Δεν υπάρχουν τα αναγκαία πληρώματα για τις ΜΕΘ. Δεκάδες ή εκατοντάδες γιατροί, γενικότερα μέλη του νοσηλευτικού, τίθενται καθημερινά σε καραντίνα. Χωρίς να αναπληρώνονται. Ας πούμε στην Καστοριά, έχουμε σχεδόν όλο το προσωπικό του νοσοκομείου σε καραντίνα. Αν ξεφύγει ο αριθμός των κρουσμάτων, πράγμα πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες, θα λυγίσει όλο το ΕΣΥ, όπως συνέβη στην Ιταλία. Θα έλεγα ότι μετά από συνεννόηση Μητσοτάκη – Τσίπρα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας, με ειδικές άδειες για όσους πρόκειται να πάνε στα σούπερ μάρκετ ή σε κάποια φαρμακεία και κλινικές. Όπως γίνεται τώρα στην Ιταλία, που έχει τεθεί ως κράτος σε πλήρη καραντίνα. Δηλαδή να συμπληρώνεις ένα έντυπο για τη διαδρομή σου και να το επιδεικνύεις στους αστυνομικούς, για να διαπιστώνεται ότι τηρείς την απαγόρευση κυκλοφορίας και ορθώς είσαι εκείνη την ώρα στους δρόμους. Επίσης, πρέπει το δημόσιο πουγκί να ανοίξει και από τώρα – με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα – να δημιουργηθούν έκτακτες εγκαταστάσεις υποδοχής ασθενών. Θα πρέπει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία να δημιουργήσουν πτέρυγες νοσηλείας, έτσι ώστε να ανακουφιστεί το σύστημα.

Η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη πρέπει να σκεφτεί ότι ακόμη και η διανομή οινοπνεύματος, απολυμαντικών και αντισηπτικών πρέπει να είναι δίκαιη. Πρέπει να μπορούν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα αγοραστικής δύναμης, να έχουν πρόσβαση στα αντισηπτικά που χρειάζονται για ατομική καθαριότητα ή για απολύμανση των χώρων τους. Αν υπάρξουν κρούσματα μαύρης αγοράς και αισχροκέρδειας πρέπει να παταχθούν άμεσα. Επίσης, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προμήθεια φαρμάκων από αυτά που ετοιμάζονται επιτυχώς αυτή την ώρα σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως αυτό που έφτασε στο νοσοκομείο του Ρίου. Είναι γεγονός, ότι οι παρενέργειες από τον κορονοϊό είναι πολλές και ίσως ακόμη δεν γνωρίζουμε που θα φτάσουν. Η οικονομία κακά τα ψέματα, θα υποστεί καίριο πλήγμα. Θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες κλεισίματα επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι από 50 έως 70 χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν αν περάσουν δύο ή τρεις μήνες πλήρους εμπορικής απραξίας. Η ανεργία θα γιγαντωθεί πάλι. Το ίδιο και η μετανάστευση. Χιλιάδες συμπολίτες μας δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν φόρους, δάνεια και εισφορές. Τα επιδόματα που ακούγονται για τους εργαζόμενους ή τα ανακουφιστικά μέτρα για εμπόρους και για επιχειρηματίες είναι πραγματικά ασπιρίνες, μπροστά στο οικονομικό τσουνάμι που έρχεται. Θα υπάρξει μεγαλύτερη φτώχεια στην κοινωνία. Οι περίφημες επενδύσεις που οραματιζόταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακούγονται πλέον ως ανέκδοτα ή φρούδες ελπίδες. Ουδείς Αμερικανός, ουδείς Ευρωπαίος, ουδείς Άραβας δεν θα έρθει να βάλει λεφτά στην Ελλάδα, όταν έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα που άφησε ο κορονοϊός στην πατρίδα του, στις επιχειρήσεις του και στο πορτοφόλι του.

Ο κος Μητσοτάκης μέσα στη γενική ατυχία, μέσα στην εθνική γκαντεμιά πρέπει να οπλιστεί με πολύ κουράγιο και θάρρος για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Τα πλεονάσματα φόρων, αίματος και σαρκών των Ελλήνων πολιτών είναι πλέον όνειρο απατηλό. Αν μάλιστα ο ιός θελήσει να κάνει ένα μέρος των διακοπών του και στην Ελλάδα, τότε έχω την εντύπωση, ότι η απώλεια του τουριστικού εισοδήματος θα σημάνει την αδυναμία καταβολής και για τα επόμενα χρόνια πλεονασμάτων. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε τις ανάγκες που απαιτούνται για την εθνική μας άμυνα. Η εθνική άμυνα κάθε χώρας, απαιτεί καλή δημόσια υγεία και καλά δημόσια οικονομικά. Ας προβληματιστεί λοιπόν η κυβέρνηση πριν να είναι αργά. Ασφαλώς και θα πρέπει να έχει την υποστήριξη των πολιτών. Ασφαλώς και θα πρέπει να έχει και την υποστήριξη του πολιτικού προσωπικού. Ωστόσο, η ευθύνη είναι δική της και ο συνταγματικά υπεύθυνος πρωθυπουργός, είναι αυτός που αποφασίζει για την τύχη του σκάφους και των επιβατών του. Ομολογώ, ότι κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του κου Μητσοτάκη.

Το σύνθημα «μένουμε στο σπίτι» πρέπει να εφαρμοστεί απόλυτα. Δεν είναι δυνατόν να βουίζουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, να δίνονται αυστηρές οδηγίες σε όλους τους πολίτες και να γεμίζουν οι παραλίες από παρέες ή να γίνονται όπως είδα, μουσικές εκδηλώσεις με συγκέντρωση νέων ανθρώπων στο Παλαιό Φάληρο.

Είναι πολύ αμφίβολο, αν όλοι μας τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Μπορεί να εξαφανίστηκαν τα αντισηπτικά από τα φαρμακεία, μπορεί να μην υπάρχει φιάλη οινοπνεύματος αλλά αυτό που είδα το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, πηγαίνοντας προς τον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24, μου προκάλεσε αρνητικές σκέψεις για το άμεσο μέλλον μας. Πρέπει να πω στον κο Μητσοτάκη και σε όλους τους αρμόδιους παράγοντες που μάχονται, που αγωνίζονται να αναχαιτίσουν την όλη κατάσταση, ότι εκεί στην λαϊκή αγορά, κοντά στην οδό Σκιάθου, είδα εκατοντάδες ανθρώπους, τον έναν πάνω στον άλλον. Φορτοεκφορτωτές να μεταφέρουν κασόνια με εμπορεύματα, ενώ μίλαγαν δυνατά έμποροι και πελάτες σε απόσταση μερικών δεκάδων εκατοστών ο ένας από τον άλλον. Εκεί στη λαϊκή αγορά, δίπλα στην οδό Σκιάθου. Μάλιστα είδα έναν άνθρωπο να βαδίζει προς την αγορά, κάνοντας το σταυρό του.

Εδώ και πολλές εκπομπές έλεγα ότι πρέπει να κλείσει η πύλη εισόδου του ιού, από και προς την Ιταλία. Τελικά διεκόπησαν οι αεροπορικές συγκοινωνίες πριν από 2 ή 3 24ωρα. Αρκετά από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη – κακά τα ψέματα – τα πήρε με κάμποση καθυστέρηση, Τώρα μελετώνται ακραία σενάρια και όλοι προσεύχονται να μην γίνει ανέλεγκτη η κατάσταση. Τώρα, επαναλαμβάνω, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για όλους εκείνους που δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε σαπούνι, ούτε οινόπνευμα. Κανονικά, θα έπρεπε τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι δήμοι να γυαλίζουν με απολυμαντικά κάθε μέρα όλη την περιοχή της Αττικής. Δυστυχώς, επισημαίνω ότι γίνονται κάποια τηλεοπτικά σόου, μικρής διάρκειας και όχι ιδιαίτερα πειστικά και ακούγεται από τον περιφερειάρχη και από τον δήμαρχο της Αθήνας, ότι θα απολυμαίνονται οι δρόμοι και ότι σπεύδουν τώρα να αγοράσουν ποσότητες απολυμαντικών. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ελάχιστη επίδοση στον καθαρισμό των δρόμων. Είπε ταπεινά δέκα λόγια ο δήμαρχος της Αθήνας και εφάνη συμμαζεμένος ο περιφερειάρχης αλλά θα έλεγα ότι η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Ο δήμαρχος έχει 15 συνεργεία –με μηχανήματα καθαρισμού με χλωρίνη και το πολύ πολύ να βγάλει στους δρόμους 40 με 50 συνεργεία, αυτά δεν φτάνουν ούτε για την περιοχή μεταξύ Συντάγματος και πλατείας Κοτζιά. Το ερώτημα είναι τι διαθέτει από συνεργεία καθαρισμού η Περιφέρεια και τι αποθηκευμένες ποσότητες τουλάχιστον χλωρίνης υπάρχουν σήμερα. Γιατί σήμερα είναι το πρόβλημα της κορύφωσης της επιδημίας. Αύριο και μεθαύριο θα έχουν ξεφύγει τα πράγματα.

Ταυτόχρονα πρέπει να μελετηθεί η διανομή τροφίμων και φαρμάκων, ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο να βγει δελτίο ή να υπάρξουν ακραία φαινόμενα κατά τη ζήτηση. Όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, υπάρχει επάρκεια τουλάχιστον ενός τριμήνου.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι πολιτικοί ηγέτες ή οι συγγενείς τους, διάσημοι, δισεκατομμυριούχοι δηλώνουν ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις. Ο κος Τραμπ τελικά έκανε τεστ κορονοϊού και βρέθηκε αρνητικός. Ο Αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε και τις αεροπορικές πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία. Οι ΗΠΑ απομονώθηκαν. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έκλεισαν τα σύνορά τους και δεν δέχονται ξένους πολίτες. Η Γαλλία έβαλε λουκέτο σε όλα, αλλά διεξήγαγε περιφερειακές εκλογές με τους ψηφοφόρους να προσέρχονται με μάσκες και γάντια. Στην Κίνα είχαμε 20 νέα κρούσματα αλλά τα 16 ήταν από ανθρώπους που επέστρεψαν από μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης. Στην Ιταλία τραγουδάνε στα μπαλκόνια, όπως φώναζαν οι κάτοικοι της Γιουχάν. Το χειρότερο, όπως λένε οι ψυχίατροι, είναι τα τραύματα του εγκλεισμού που θα μείνουν σε εκατομμύρια ανθρώπους και σε εκατομμύρια παιδιά. Είναι αυτή όλη η αρνητική ψυχολογία, που παράγεται από το φόβο και την υποχρεωτική μόνωση. Πολύ περισσότερο, όταν ακόμη δεν ξέρουμε πόσο αυτό θα τραβήξει, σε ποιο βάθος μέσα στο χρόνο.

Είναι τραγικό το γεγονός, ότι άνθρωποι σε βαριά κατάσταση στην Ιταλία, που αισθάνονται ότι θα πεθάνουν ζητούν να δουν για τελευταία φορά με facetime τους συγγενείς τους σε κάποιο κινητό.
Η ζωή μας άλλαξε. Φυσικά και η δική μου. Είμαι διαβητικός, όπως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μου, ταυτόχρονα είμαι ακόμη ενεργός δημοσιογράφος, εθισμένος, τοξινωμένος από τη δουλειά μου. Μια εργασία που είναι τρόπος ζωής, εδώ και 55 χρόνια. Το ραδιόφωνο για εμένα είναι αγάπη και πρωινή συνήθεια και υποχρέωση απέναντι σε ένα κοινό που με τίμησε και με τιμά. Είμαι υποχρεωμένος – όπως και εσείς – να μένω στο σπίτι πολύ περισσότερο γιατί είμαι διαβητικός και συγχρόνως όχι νεαρής ηλικίας. Δεν σας κρύβω ότι μυρίζω όπως ένας αλκοολικός. Από το πρωί μέχρι το βράδυ πλένω τα χέρια μου με σαπούνι και οινόπνευμα, φροντίζω να είναι σε απόσταση από κάποιους άλλους ανθρώπους, κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή με τον Αστερίξ και με το καινούργιο σκυλάκι που απέκτησα τη Ζιζέλ, κατευθύνομαι μετά στο μπάνιο για να πλυθώ. Όσο αναφορά την τηλεόραση, έγραψα μια σειρά από εκπομπές, μετά από γενική απολύμανση του τηλεοπτικού πλατό. Οι ραδιοφωνικές εκπομπές μου, εδώ στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM, είναι ηχογραφημένες στο σπίτι μου, όπου παραμένω και εγώ σε απομόνωση. Παρακολουθώ όλες τις ειδήσεις, όλα τα προγράμματα, τηλεφωνώ σε πολλούς επιστήμονες για να μάθω τα νέα, για να κάνω ρεπορτάζ.

Νέα μέτρα λαμβάνονται στα σούπερ μάρκετ από σήμερα Δευτέρα για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Έτσι, ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα θα κάνει τις αγορές του σε τρόφιμα, στο πλαίσιο των προληπτικών μελετών που λαμβάνονται για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού ενώ στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί – σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα – και υπηρεσία delivery και επιπλέον τα ντελίβερι θα κάνουν παραδόσεις κατ οίκον ακόμη και Κυριακές.

Θα τηρείται δηλαδή έλεγχος εισόδου και… αποστάσεις ασφαλείας

Στο μεταξύ η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης ωραρίου λειτουργίας στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Την ίδια ώρα, νέα προειδοποίηση για την τήρηση των μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ,τονίζοντας πως όσοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα αποτελούν δημόσιο κίνδυνο και θα αντιμετωπίζονται ανάλογα.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει πως πρέπει όλοι μας να τηρήσουμε μια υπεύθυνη στάση και πως όσοι δεν πειθαρχούν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, καθώς η συμπεριφορά τους συνιστά δημόσιο κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, έγραψε: «Είμαστε σε κατάσταση υπεύθυνης στάσης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Ο καθένας και η καθεμία οφείλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Έτσι προστατεύουν τους δικούς τους ανθρώπους και τους συνανθρώπους τους. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Από όλες και όλους. Η αστυνομία κάνει ελέγχους και φροντίζει για την εφαρμογή του νόμου. Υπάρχουν ωστόσο ελάχιστοι που δεν πειθαρχούν. Όσοι δεν πειθαρχούν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, η συμπεριφορά αυτή συνιστά δημόσιο κίνδυνο. Εάν συνεχίσουν θα αντιμετωπισθούν ανάλογα».

Σε ο,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς, άλλωστε, επιτελούν κρίσιμο κοινωνικό έργο. Πάντως, αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, η κίνηση των επιβατών σημείωσε πτώση κατά 50% και μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα η πρόβλεψη είναι πως θα πέσει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου η πληρότητα των οχημάτων (συρμών, λεωφορείων, τρόλεϊ) μειώνεται συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή του συνωστισμού.

Κλειστά παραμένουν:

• Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα
• Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα
• Καφέ, μπαρ και καφετέριες
• Μαγαζιά εστίασης εκτός από ντελίβερι και take away
• Πρακτορεία τυχερών παιγνίων
• Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κτλ)
• Βιβλιοθήκες
• Μουσεία
• Αθλητικοί χώροι
• Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια
• Γυμναστήρια
• Κέντρα διασκέδασης
• Κινηματογράφοι
• Θέατρα

Ανοιχτά παραμένουν:

• Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα
• Σούπερ μάρκετ
• Λαϊκές αγορές
• Φούρνοι
• Ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα)
• Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
• Τράπεζες με περιορισμούς ως προς την παρουσία κοινού
• Όπως και τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα μέχρι τις 27 Μαρτίου, παρότι αίτημα ολικής αναστολής λειτουργίας τους κατέθεσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με εξαίρεση των εκδίκαση των αυτόφωρων, μπροστά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σπουδαίος Ρονάλντο! Κάνει τα ξενοδοχεία του νοσοκομεία για τον κορονοϊό

Μια φοβερή κίνηση για να βοηθήσει τους συμπατριώτες του σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ετοιμάζεται να κάνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος και φέρεται να έχει αποφασίσει να κάνει τα ξενοδοχεία του στην Πορτογαλία, νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής Marca, ο σούπερ σταρ της Γιουβέντους θέλει να μετατρέψει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που διαθέτει στη χώρα του, σε δωμάτια νοσοκομείου, επιτρέποντας σε όσους έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, να νοσηλευτούν σε αυτά.
Ο ίδιος μάλιστα αναμένεται να καλύψει ολόκληρο το ποσό που θα χρειαστεί για αυτή τη διαδικασία, αλλά και τις αμοιβές των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
Μήπως να βοηθήσουν έμπρακτα και οι Έλληνες ολιγάρχες;;;

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Σπουδαίος Ρονάλντο! Κάνει τα ξενοδοχεία του νοσοκομεία για τον κορονοϊό

    Μια φοβερή κίνηση για να βοηθήσει τους συμπατριώτες του σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ετοιμάζεται να κάνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος και φέρεται να έχει αποφασίσει να κάνει τα ξενοδοχεία του στην Πορτογαλία, νοσοκομεία.

    Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής Marca, ο σούπερ σταρ της Γιουβέντους θέλει να μετατρέψει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που διαθέτει στη χώρα του, σε δωμάτια νοσοκομείου, επιτρέποντας σε όσους έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, να νοσηλευτούν σε αυτά.
    Ο ίδιος μάλιστα αναμένεται να καλύψει ολόκληρο το ποσό που θα χρειαστεί για αυτή τη διαδικασία, αλλά και τις αμοιβές των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
    Μήπως να βοηθήσουν έμπρακτα και οι Έλληνες ολιγάρχες;;;

    Μήπως να βοηθήσουν έμπρακτα και οι Έλληνες ολιγάρχες;;;
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΤΙΜΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ. ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΘΕΜΗΤΑ ΜΕΣΑ. ΚΑΤΑΤΑΣΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΛΗΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΙΛΗΣΤΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΡΩΤΑΣ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ ΒΟΗΘΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ?
    ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΥΤΗ? ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΤΡΑΓΚΑ ΑΥΤΗ Η ΣΚΕΨΗ?

  2. ΕΣΥ ΒΟΘΡΕ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΒΙΛΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΤΕΙΣ ΕΚΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ.

  3. Το αντίδοτο θα είναι το τσιπαρισμα όλου του κόσμου!
    Είναι όλα προ πολλού μελετημένα,,,,,

  4. Γιωργο , προσεξε μηπως κολλησουν τα σκυλακια σου ιο.Ειδατε παγκοσμιως εκπομπη με σκυλακια? Τον πειραξε τον θειο η αλοη vera.”Κονομαει ” απο ολες τις μεριες..

  5. Ακόμα η χούντα που πολέμησες πριν 50 χρόνια σου φταίει ρε φραγκα;
    Ακόμα δεν έμαθες στα 70+ ότι σ΄αυτή τη ζωή παίρνεις πίσω πάντα ό,τι δίνεις;

  6. Ειμαι ΡΟΝΑΛΤΟ απο εδω και περα ********* ΜΠΡΑΒΩ *******

Comments are closed.