Γυναικείες οργανώσεις: Μοναδικό θύμα το παιδί, στο νέο νόμο για τη συνεπιμέλεια

Κοινοποίηση:
11111

Την αντίδραση 16 γυναικείων οργανώσεων, με επικεφαλής τον παλαιότερο Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στην Ελλάδα  (ιδρύθηκε το 1920- στην ηγεσία του επί δεκαετίες η Αλίκη Μαραγκοπούλου), προκαλεί η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των τέκνων.

Και αυτό γιατί σε μια εποχή που ο θεσμός της οικογένειας γνωρίζει μεγάλη κρίση και ο αριθμός των διαζυγίων έχει εκτοξευθεί σε αριθμούς ρεκόρ, έρχεται η νομοπαρασκευαστική επιτροπή με το προσχέδιο που έχει καταρτίσει να τον αποτελειώσει. Να διαλύσει και τον καρπό του γάμου, το ανήλικο τέκνο, το οποίο με τις έως σήμερα προωθούμενες ρυθμίσεις καθιστά «μπαλάκι» του πινγκ πονγκ των ευρισκόμενων σε αντιδικία γονέων του.

Οι ρυθμίσεις που περιέχει το προσχέδιο και κατήγγειλε με ψήφισμα της ως  επικεφαλής των 16 γυναικείων οργανώσεων η Πρόεδρος του Συλλόγου για τα δικαιώματα των Γυναικών κυρία Ειρήνη Φερέτη, εγείρουν τεράστιο προβληματισμό. Και αυτό διότι αντιμετωπίζουν εισάγοντας δικτατορικά τον θεσμό της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας τον καρπό του γάμου, το ανήλικο τέκνο, ως «εταιρεία»! Όχι ως έμψυχο όν.

Τέκνο –«εταιρεία» το οποίο θα διαμένει υποχρεωτικά εναλλάξ σε δύο έδρες (οικίες), ο χρόνος που θα το έχει ο κάθε γονέας θα διαμοιράζεται με ποσοστώσεις από 30-50%  ενώ οι σε αντιδικία γονείς θα αναλαμβάνουν με βάση την απόφαση του δικαστηρίου να κατανέμουν αρμοδιότητες ανατροφής. Ενώ ζουν χωριστά. Θα απαιτείται συναπόφαση για το θρήσκευμα, για την ονοματοδοσία, για την εκπαίδευση και για την υγεία.

Η « Εστία» δεν πρόκειται να λάβει θέση στην αντιδικία μεταξύ των συλλόγων των πατέρων και των γυναικείων οργανώσεων. Είναι βέβαιον ότι υπάρχουν μητέρες που στερούν από τους πατέρες τα παιδιά τους (πόσες είναι όμως αυτές;) είναι επίσης βέβαιον ότι υπάρχουν και πατέρες που στρέφουν τα παιδιά τους κατά των μητέρων τους για να τις «εκδικηθούν» για άλλους λόγους.

Είναι τέλος βέβαιο ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι πατέρες που δεν επιθυμούν να αναλάβουν την συνεπιμέλεια υποχρεωτικά και επιθυμούν αυτή να παραμένει στις μητέρες με συναινετική συμφωνία. Η «Εστία» δεν γνωρίζει  ποιος αληθινά κρύβεται πίσω από αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία. Πέραν των γνωστών οργανώσεων που δικαιωματικά κάνουν την καμπάνια τους.

Ξέρει όμως κάτι πολύ καλά: Ότι την πρωτοβουλία για την νομοθέτηση την έχει η Πολιτεία. Οι νόμοι δεν είναι παραγγελίες ισχυρών ανδρών η γυναικών. Ότι επίσης  η οικογένεια θα δεχθεί νέο ισχυρό πλήγμα με την ψήφιση του νομοσχεδίου και  το μοναδικό θύμα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα είναι το παιδί. Ουδείς άλλος.

Η δικηγόρος Φανή Γιωτάκη η οποία δραστηριοποιείται στον Σύλλογο Γυναικών για τα Δικαιώματα εξηγεί στην «Εστία» ποια είναι κατά την  άποψη της οργάνωσης της τα μελανά σημεία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο επεξεργάζεται επιτροπή νομικών υπό τον επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Αυτά είναι:

Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ μητέρας και πατέρα.
Επιβάλλεται η υποχρεωτική συνεπιμέλεια όταν υπάρχει αντιδικία στα δικαστήρια μεταξύ των συζύγων. Επιβάλλεται επίσης διανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των γονιών για τη διοίκηση του παιδιού. Πράγμα που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο καθώς θα αυξηθούν οι προστριβές στα δικαστήρια. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεπιμέλεια όταν υπάρχει διάσταση απόψεων. Η συνεπιμέλεια έχει ευεργετικές ιδιότητες μόνο όταν είναι συναινετική. Ειδάλλως, η αμοιβαία καχυποψία και όλοι οι παράγοντες, που σχετίζονται είτε με την ένταση των ανθρώπινων σχέσεων, που εκδηλώνεται κατά την διάλυση της οικογένειας και μετά από αυτή, είτε με την έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των αντιδικούντων συζύγων, θα υπονομεύσουν τον θεσμό της συνεπιμέλειας. Η προς ψήφιση διάταξη είναι παράνομη καθώς καμία διεθνής σύμβαση δεν απαιτεί την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.
Η προωθούμενη ρύθμιση όπως αυτή αποτυπώνεται στο προσχέδιο προβλέπει εναλλασσόμενη κατοικία για το παιδί με ελάχιστη παραμονή 30% του χρόνου και έως 50%. Πρόκειται για μέτρο που θα έχει βαριές συνέπειες στη ψυχοσύνθεση των παιδιών και στην φυσιολογική τους ανάπτυξη. Μέτρο σύγκρισης χώρες δεν μπορεί να είναι χώρες όπως  η Σουηδία, Γερμανία χώρες όπου εφαρμόζεται το μέτρο καθώς τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.
Η δυνατότητα εξέτασης των παιδιών στο δικαστήριο χωρίς προσδιορισμό της ηλικίας τους προκειμένου να επιλέξουν δήθεν ανεπηρέαστα ποιον γονέα επιλέγουν είναι μια αντιπαιδαγωγική επιλογή.
Το προσχέδιο προβλέπει επίσης αφαίρεση της γονικής μέριμνας εάν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για την επικοινωνία. Στη πράξη αυτό μπορεί να οδηγήσει στην  συκοφάντηση μητέρων στο δικαστήριο από οικεία πρόσωπα του έτερου γονέα προκειμένου να τους αφαιρεθεί η γονική μέριμνα.
Προβληματικός είναι ο ορισμός που δίνει το προσχέδιο στην έννοια της κακής επιμέλειας . Κακή επιμέλεια συνιστά μόνο η μη τήρηση των κανόνων για την επικοινωνία με τον άλλο γονέα και όχι η άσκηση σωματικής ή λεκτικής βίας, έλλειψη φροντίδας, ένδυσης, διατροφής των παιδιών. Υπάρχει επίσης εκτενής αναφορά στον όρο γονεϊκή αποξένωση. Πρόκειται για ένα όρο αμφιλεγόμενο που δεν αναγνωρίζεται από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Υποχρεωτική θα είναι επίσης η συνεπιμέλεια στα παιδιά εκτός γάμου ακόμα και σε όσα αναγνωρίστηκαν ακούσια από το δικαστήριο από τον πατέρα.
Υπάρχει κίνδυνος ότι η πλειονότητα των γυναικών που δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους θα τελούν υπό την εξάρτηση των τέως συζύγων τους. Το νομοσχέδιο καλεί τους πολίτες να λύσουν όλα αυτά τα θέματα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Οφείλουμε λοιπόν να επισημάνουμε ότι αυτόματα μετατρέπει τις μητέρες στον αδύναμο κρίκο της υποθέσεως ειδικώς στις περιπτώσεις που είναι ευάλωτες οικονομικά.
Οι οργανώσεις δεν εκπροσωπούν την μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών. Διαδίδουν ψευδώς ότι η συνεπιμέλεια επιβάλλεται διεθνώς και ότι η εναλλασσόμενη κατοικία έχει ευεργετικές συνέπειες στην ανάπτυξη των παιδιών. Σκοπός τους είναι η μη καταβολή διατροφής προς τις μητέρες και ο έλεγχος της ζωής τους όχι η ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά τους και η συνδρομή στην ανάπτυξής τους. Διαδίδουν ψευδώς ότι η πλειοψηφία των γυναικών δεν εφαρμόζει σωστά την επικοινωνία των πατεράδων με τα παιδιά. Οι γυναίκες αυτές είναι λίγες και δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία. Το αντίθετο ισχύει μια μεγάλη μερίδα διαζευγμένων γυναικών καλύπτει αποκλειστικά εξ ιδίων τα έξοδα των παιδιών καθώς οι αποφάσεις για την καταβολή των πενιχρών διατροφών στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται.
Η ενδοοικονενειακή βία ενδεχομένως θα αυξηθεί καθώς οι γυναίκες που υφίστανται βία δε θα τολμούν να χωρίσουν αφού δεν θα υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση για την επιμέλεια από το δικαστήριο αλλά και φυσικά υπό το κράτος του φόβου ότι οι εν διαστάσει σύζυγοι θα κάνουν χρήση της εναλλασσόμενης κατοικίας και θα εγκαταλείψουν το παιδί σε τρίτους.
Το νομοσχέδιο είναι αντιγραφή των θέσεων ανδρών τέως συζύγων οι οποίοι διοργανώνουν καμπάνια  στα ΜΜΕ και στα social media, ενώ  αφισοκολλούν παντού τις θέσεις τους και έχουν προσεγγίσει διάσημους για την καμπάνια τους (Κανάκης, Μαραντίνης). Οι θέσεις των μητέρων δεν έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής πουθενά.
Το νομοσχέδιο θα έρθει προς διαβούλευση εν μέσω lockdown για να μην υπάρξει αντίδραση από τις οικογένειες που τις αφορά.
Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν δραματικά τις επόμενες γενιές στην Ελλάδα καθώς η ανατροφή των τέκνων θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα δικαστήρια τα οποία εφαρμόζοντας το νόμο θα τα εξαναγκάζουν να ζουν χωρίς σταθερό σπίτι, σχολείο και φίλους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

 1. Η χρησιμοποίηση των παιδιών ως ασπίδα σε σκληρές αντιδικίες λαμβάνει τέλος οποιοσδήποτε λογικός ανθρωπος χαιρετίζει την απόφαση,.Ο ρόλος των γυναικειων οργανώσεων θα επρεπε να είναι η προασπιση των δικαιωμάτων της γυναικας  (κοινωνικα, εργασιακα, οικογενειακα) και η ισοτιμη αντιμετωπιση της με τον αντρα σε ολους τους τομεις της κοινωνικης ζωης και οχι η λειτουργια τους ως ρεβανσιστικες οργανωσεις απεναντι στο ανδρικο φυλλο γενικα και αοριστα. Ας ελπισουμε πως η αποφαση θα γινει η απαρχη για την εξαλειψη της γονικης αποξενωσης στην ελληνικη κοινωνια ισα δικαιωματα και για τους 2 γονεις επιτελους ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 2. ΣΥΜΦΩΝΏ ΣΕ ΑΠΌΛΥΤΟ ΒΑΘΜΌ ΜΕ ΤΗΝ ΕΎΣΤΟΧΗ ΑΝΆΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗ! ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΚΡΊΣΙΜΑ ΖΗΤΉΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΎΝ ΤΟ ΠΑΙΔΊ,ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΛΌΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΎΟ ΓΟΝΕΊΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟΝ Ο ΈΝΑΣ,ΑΓΝΟΏΝΤΑΣ ΠΟΛΛΈΣ ΦΟΡΈΣ ΈΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΆ ΤΟΝ ΆΛΛΟΝ ΓΟΝΈΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΌΤΙ ΣΥΝΕΠΆΓΕΤΑΙ ΑΥΤΌ!

 3. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ
  ΝΟ1 ) Η ΓΡΑΦΟΥΣΑ ( ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ) ΑΓΝΟΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΟΤΙ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ.
  ΝΟ2 ) ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΓΟΝΕΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΑΝ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΕΡΝΑΕΙ ΕΛΑΦΡΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ..
  ΝΟ3 ) ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ..ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙ ΟΤΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ.ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΦΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑ ΕΜΕ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΑΦΕΛΗΣ ΟΤΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΓΙΑ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ.
  ΝΟ4 ) ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΕΣ-ΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ..
  ΝΟ5 ) ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΥΜΑΝΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ.ΑΝ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΩΧΥΡΩΜΕΝΗ ΠΛΕΟΝ ΝΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΘΕΤΟΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΤΟΥ.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ( ΤΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 50% – 50 % ) ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ IN COMPINETION WITH ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΤΟΥΣ……

Leave a Response