Γορίλες έχουν… ανακαλύψει το μυστικό της αυτοΐασης – Τα τέσσερα φυτά που κάνουν «θαύματα»

Κοινοποίηση:
Goriles-ec-1582904-3614e759-gorilla-(u)-696x418

Επιστημονική έρευνα μελετά τα δένδρα και τα φυτά που επιλέγουν να καταναλώσουν οι γορίλες προκειμένου να αυτοθεραπευθούν

Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες μπορεί να είναι η πηγή για τη μελλοντική ανακάλυψη φαρμάκων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ερευνητές στην Γκαμπόν μελέτησαν τροπικά φυτά και δένδρα, με τα οποία οι γορίλες λατρεύουν να θρέφονται, εκτός από μίσχους, βλαστούς μπαμπού και φρούτα, που αποτελούν τις κύριες τροφές τους. Τα ίδια τροπικά φυτά χρησιμοποιούνται επίσης από ντόπιους θεραπευτές, οι οποίοι έχουν ήδη παρατηρήσει τη φαρμακευτική τους δράση.

Εργαστηριακές μελέτες υποστήριξαν ότι τα εν λόγω φυτά ή δένδρα ήταν πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά. Το ένα μάλιστα, φαίνεται να «υπόσχεται» την καταπολέμηση των μικροβίων.

Οι γορίλες είναι γνωστό ότι μπορούν να αυτοθεραπεύονται όταν επιλέγουν να καταναλώνουν φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες. Ένας τραυματισμένος ουρακοτάγκος έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο, επειδή έφαγε μια ποικιλία φυτών για να θεραπευθεί.

Στην τελευταία μελέτη, οι βοτανολόγοι κατέγραψαν τα φυτά που έτρωγαν οι γορίλες των δυτικών πεδιάδων στο εθνικό πάρκο Moukalaba-Doudou της Γκαμπόν. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι τέσσερα δένδρα-φυτά.

Το Καπόκ. Η επιστημονική του ονομασία είναι Κεΐβη η πέντανδρος. Είναι τροπικό δέντρο της τάξης των Μαλαχωδών της οικογένειας των Μαλαχοειδών
Η γιγάντια κίτρινη μουριά και ειδικότερα οι καρποί της. Πρόκειται για δένδρο που συναντάται στις τροπικές χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.
Το Milicia excelsa. Πρόκειται για ένα είδος δένδρου από το γένος Milicia της οικογένειας Moraceae . Φύεται σε όλη την τροπική Κεντρική Αφρική και αποτελεί την πηγή για το αφρικανικό ξύλο τικ.
Οι κλασικές συκιές
Ο φλοιός των δένδρων -που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία πολλών νόσων, από τα στομαχικά προβλήματα μέχρι τη στειρότητα- περιείχε χημικές ουσίες με φαρμακευτική δράση, από φαινόλες έως φλαβονοειδή.

Η Γκαμπόν είναι ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, με μια τεράστια «δεξαμενή» ανεξερεύνητων και δυνητικά φαρμακευτικών ουσιών. Και στα τέσσερα παραπάνω παρατηρήθηκε αντιβακτηριδιακή δράση έναντι τουλάχιστον ενός πολυανθεκτικού στελέχους, του ζωύφιου του E. coli. Ειδικότερα, το καπόκ πρόσφερε «αξιοσημείωτη δράση» έναντι όλων των ελεγμένων στελεχών, ισχυρίστηκαν οι επιστήμονες.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι γορίλες εξελίχθηκαν για να τρώνε φυτά που τους ωφελούν και υπογραμμίζει τα τεράστια κενά στη γνώση μας για τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής», δήλωσε η δρ. Joanna Setchell, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Durham, UK, που εργάστηκε στη μελέτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: