Γκρεμίζεται ο Ερντογάν: Μόλις 26,6% το κόμμα του – Εκτός Βουλής οι Γκρίζοι Λύκοι του Μπαχτσελί με 6%

Κοινοποίηση:
0998098009808

Η δημοσκοπική υποστήριξη στο μπλοκ της «Λαϊκής Συμμαχίας» του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ελέγχουν την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, μειώνεται ταχέως, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα της Turkey Report, που τοποθετεί το ποσοστό τους αθροιστικά στο 32%.

Μόλις 26,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα επέλεγαν το AKP εάν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές τον Μάιο, ενώ μόλις 6% θα επέλεγε τους εθνικιστές του MHP.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.500 ανθρώπων σε 12 τουρκικές πόλεις, ανέφερε η Turkey Report, όπως αναφέρει ο ιστότοπος ahvalnews.

H «Λαϊκή Συμμαχία» των AKP και MHP είχε λάβει αθροιστικά το 54% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2018, με 43% και 11% αντίστοιχα.

Ωστόσο, ήδη από το α’ τρίμηνο του 2021 η υποστήριξη για τα δύο κόμματα, που λειτουργούν ως συγκυβερνώσες δυνάμεις στη Βουλή, επιτρέποντας στην κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να νομοθετεί, δείχνει σημάδια συνεχούς υποχώρησης.

Η κακή οικονομική κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στη χώρα και οι κατηγορίες για οικονομική κακοδιαχείριση κατά της κυβέρνησης έχουν κοστίσει πολιτικά στους Ερντογάν – Μπαχτσελί.

Η τουρκική λίρα πλησίασε τα ιστορικά χαμηλά της έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, με σταθερή την πτώση της μετά την απόλυση από τον αρχηγό του κράτους του τέως διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νατζί Αγμπάλ τον Μάρτιο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξάλλου, έχουν δημιουργήσει μομέντουμ με την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση για «εξαέρωση» συναλλαγματικών αποθεμάτων 128 δισ. δολαρίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη της λίρας, χωρίς μάλιστα να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως ο τέως υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Turkey Report, το 55% των ερωτηθέντων αναμένουν χειροτέρευση, μικρή ή μεγάλη, της οικονομικής κατάστασης στη χώρα φέτος, σε έναν δείκτη ο οποίος αυξάνεται σταθερά από τον Μάρτιο.

Στην ερώτηση περί «αποτελεσματικότητας» των πολιτικών ηγετών στη χώρα, ο αρχηγός του κράτους και του AKP Τ. Ερντογάν προηγείται ακόμη, με 5,3 στα 10, με την ηγέτιδα του κεμαλικού άλλου ακροδεξιού «Καλού Κόμματος» (Iyi Party) -διάσπαση του MHP- Μεράλ Ακσενέρ να ακολουθεί με 4,4, τον ηγέτη του κεντροαριστερού, κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να λαμβάνει 3,6, ενώ ο ηγέτης του MHP Ντ. Μπαχτσελί έρχεται τέταρτος, με 3,9.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. χααχαχαχαχαχ .,.,.

    αυτος ο γραφικος κωλογερος ο μπαχτσαλι κινειται αναμεσα στην ηλιθιοτητα και την γραφικοτητα οταν ανοιγει το στομα του και κανει δηλωσεις για την ΕΛΛΑΔΑ και τους ΕΛΛΗΝΕς .,.,.,.,

Comments are closed.