Γκουτέρες για Κυπριακό: «Η εντολή που έχω αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση» – Και εμείς περιμένουμε δίκαιες λύσεις. Η εντολή έχει δοθεί..

Κοινοποίηση:
4907366

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ του ΟΗΕ, ξεκαθάρισε πως η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση. Μια λύση που δεν πρέπει να αφήνει ικανοποιημένο κανέναν σε Ελλάδα και Κύπρο. Και μόνο που αναφέρει “δύο κοινότητες” στα λόγια του, δεν θα πρέπει να πάει η Ελλάδα και η Κύπρος σε αυτές τις συζητήσεις.

Ο Γκουτέρες, απαντώντας σε ερωτήσεις Τουρκάλας δημοσιογράφου, πότε θα καλέσει την συνάντηση 5+1 κι αν θα επιμείνει σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ή αν είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες όπως αυτή του Τουρκοκύπριου ηγέτη που είπε πως «μας αξίζει χωριστό κράτος».

«Πρόθεσή μου είναι να συγκαλέσω στις αρχές Μαρτίου μία συνάντηση των 5+1, τα Ηνωμένα Έθη με τις δύο κοινότητες της Κύπρου μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία. Η συνάντηση αποφασίσαμε να είναι άτυπη, χωρίς προϋποθέσεις (…). Υπάρχουν αυτές οι αλλαγές στη διοίκηση της βόρειας Κύπρου. Είναι σημαντικό να υπάρξει ευκαιρία όλοι να συζητήσουν ειλικρινώς μεταξύ τους πως βλέπουν το μέλλον και πως προχωρούμε».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι έχει εντολή από το Σ.Α. σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις: «Η εντολή αυτή αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την συνάντηση των διαπραγματευτών που συγκαλούμε, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Είμαι πάντα έτοιμος να πάω στο Σ.Α. κι αν υπάρχει συμφωνία των μερών διευρύνοντας το πεδίο των διαπραγματεύσεων, θα ερμηνευθεί ως κοινή συμφωνία».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΕΔΩΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΑΒΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ.
    ΜΙΑ ΦΩΤΟ, 1000 ΛΕΞΕΙΣ

Leave a Response