Για πόσο «πούλησε» την ψυχή του ο Ιούδας – Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια

Κοινοποίηση:
article17793.w_l-750x430

Τι θα σήμαιναν σήμερα τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας για προδώσει το Χριστό;

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» έλεγε ο Σπύρος Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο στην ταινία «Λόλα», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει πως όταν «μιλά» το χρήμα, όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Έτσι και ο Ιούδας, ο οποίος δεν… έκανε τη διαφορά και για «30 αργύρια» αποκάλυψε τη μυστική τοποθεσία όπου βρισκόταν ο Ιησούς με τους υπόλοιπους μαθητές.

Το βάρος στο σακουλάκι δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό στην ψυχή του όταν κατάλαβε τι είχε κάνει, ωστόσο, πόσο μεγάλο ήταν τελικά το συγκεκριμένο ποσό;

Παρά το γεγονός ότι στο σχετικό απόσπασμα της Βίβλου δεν διευκρινίζεται από ποια περιοχή προέρχονται τα ασημένια νομίσματα, ερευνητές -αξιοποιώντας στοιχεία από κείμενα προφητών- θεωρούν ότι τα «30 αργύρια» ήταν τυριανά σέκελ (νόμισμα της Τύρου, αρχαίας πόλης του Λιβάνου την οποία είχε πολιορκήσει και ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την Ελληνιστική Περίοδο).

Στην εποχή της Καινής Διαθήκης, ένα σέκελ άξιζε περίπου τέσσερις δραχμές. Κάθε νόμισμα είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι, περίπου 16 γραμμάρια το καθένα.

Επομένως, η σημερινή αξία υπολογίζεται σε 400-500 ευρώ. Άρα, τα 30 αργύρια αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως 12.000-15.000 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: