Γιατί γεννούν με καισαρική τουλάχιστον το 25% των γυναικών;

Κοινοποίηση:
egkyos

Το ρεκόρ στις γεννήσεις με καισαρική τομή κατέχει η χώρα μας, καθώς έξι…στις δέκα υποψήφιες μητέρες αποκτούν τα μωρά τους στο χειρουργείο, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει περίπου στο 25%.

Το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα κυμαίνεται από 50%-70% στο σύνολο των γεννήσεων, ανάλογα με το μαιευτήριο με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στα ιδιωτικά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ καθημερινής εφημερίδας, το επιτρεπτό όριο καισαρικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι το 15% με τους Αμερικανούς να ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 20%.Γύρω από τον τοκετό έχει στηθεί μια ιδιαίτερα επικερδής βιομηχανία με τις γεννήσεις με καισαρική να κυριαρχούν εκτοξεύοντας το κόστος για ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για τις οικογένειες στα ύψη.

Ενδεικτικό μια καισαρική τομή για ασφαλισμένες στον ΕΟΠΥΥ, κοστολογείται- ανάλογα με το δωμάτιο- από 1530 ευρώ έως 12.300 ευρώ και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή αυτή η αμοιβή του γιατρού.

Όπως εξηγούν ειδικοί, οι παράγοντες, που οδηγούν σε τόσο μεγάλα αυξημένα ποσοστά καισαρικής τομής στη χώρα μας, είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

Η έλλειψη υπομονής: Ο γιατρός κρίνει ότι έχουν περάσει οι μέρες στις οποίες οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν γεννήσεις και οδηγεί σε τενχητή πρόσκληση τοκετού. Αυτή, επειδή γίνεται συνήθως σε ανώριμο τράχηλο, δεν έχει, συνήθως αποτέλεσμα, οπότε και η καισαρική είναι αναπόφευκτη.

Η ευκολία γιατρού και εγκυμονούσας: Ο μέσος χρόνος ενός κολπικού τοκετού με φυσική έναρξη είναι 18 ώρες. Η καισαρική προγραμματίζεται και είναι γρήγορη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι Δευτέρα και Τρίτη είναι οι ημέρες με τους πιο πολλούς τοκετούς.

Η επικρατούσα άποψη «μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική: Το«φόβητρο» για πιθανότητα ρήξης της μήτρας αν επιχειρηθεί φυσιολογικός τοκετός, οδηγεί και πάλι στο χειρουργικό κρεβάτι. Ωστόσο, η πιθανότητα επιπλοκής κυμαίνεται από 0,5% -0,7%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

 1. Στην Ελλάδα οι γιατροί θέλουν να πλουτίσουν και γρήγορα. Δεν τους ενδιαφέρει η ζωή αλλά η μάσα.
  Τι δεν καταλαβαίνεις;;;
  Όρκο στον Μαμωνά θα έπρεπε να δίνουν.

 2. Απλό στήθηκε μία βιομηχανία που καταστρέφει τις Ελληνίδες και δεν γεννάνε παιδιά, ενώ οι λαθρό κάνουν 5+ με φυσική γέννα.

  Αγγλία επί 20 χρόνια, δεν άκουσα ΚΑΝΕΝΑ παιδί να γεννηθεί με καισαρική ή με induced γέννα. Όλες φυσιολογικές μετά το πέρας του 9μηνου. Μόνο στην οικογένεια εκεί, 18 παιδιά κανένα με καισαρική.
  Φίλοι, συνάδελφοι κλπ τα ίδια.

  Εδώ όπου κοιτάς καισαρική είναι η μόνη λύση για να τα κονομάνε.

Leave a Response