Γελοίες δικαιολογίες για την φυγή της Εni και της Total από το τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Κοινοποίηση:
maxresdefault_1

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε ανεπιτυχώς ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος προσπάθησε να μας πείσει ότι οι εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL δεν έφυγαν από το τεμάχιο 7 γιατί φοβήθηκαν τις τούρκικες απειλές, αλλά γιατί έχουν άλλους πιο… ενδιαφέροντες και «ώριμους» στόχους!

Απαντώντας για την υπαναχώρηση της κοινοπραξίας Eni – Total από το τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι οι εταιρείες αποφασίζουν να αρχίσουν από τους πιο ενδιαφέροντες και ώριμους στόχους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Συνέδριο του Economist, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι οι αποφάσεις των εταιρειών λαμβάνονται με βάση κυρίως γεωλογικά δεδομένα. Πρόσθεσε ότι μεταξύ της αδειοδότησης και της πρώτης γεώτρησης μεσολαβούν συνήθως 1,5 με 2 χρόνια.

Ανέφερε επίσης ότι οι αποφάσεις για τους πιο ενδιαφέροντες στόχους έχουν βασιστεί και στην ανακάλυψη του «Γλαύκου», στο τεμάχιο 10. Δεν υπήρχε, πρόσθεσε, καμιά πρόθεση να αρχίσουν οι γεωτρήσεις από το τεμάχιο 7.

«Μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις για το 2019 το τεμάχιο 10»

Για το κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 είπε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις για το 2019 με 5-8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και η μεγαλύτερη που είχαμε μέχρι σήμερα στην ΑΟΖ.

Αναφορικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», στο τεμάχιο 12 είπε ότι το Υπουργείου βρίσκεται στα τελικά στάδια μιας συμφωνίας για το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, με την εκμετάλλευση της διαθεσιμότητας των τερματικών υγροποίησης στο Ίντκου της Αιγύπτου κάτι που αποτελεί ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για τον διάδρομο φυσικού αερίου της Α. Μεσογείου.

Ανέφερε ότι ένας από τους ρόλους του East Med Gas Forum που δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή 7 χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, είναι να εντοπίσει ποιες από τις υφιστάμενες υποδομές μπορούν να αξιοποιηθούν και για να γίνεις συζήτηση πως αξιοποιούνται μελλοντικές ανακαλύψεις, είτε αυτές αφορούν ένα τερματικό LNG στην Κύπρο, είτε τον αγωγό EastMed είτε και πλωτές μονάδες υγροποίησης.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουμε ολοκλήρωση αυτών των εργασιών για να μπορέσει για πρώτη φορά η Κύπρος να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου», είπε.

Πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ένα εκτενές γεωτρητικό πρόγραμμα από όλες τις εταιρείες μεταξύ τέλος του έτους και αρχές τους επομένου, και αναμένεται να δουν πότε ακριβώς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Είναι παραμύθι ότι εκτελουνται γεωτρήσεις στις διάφορες ΑΟΖ της Ν.Α Μεσογείου. Οι Τρείς παγκοσμίως Εταιρείες (2 αμερικανικές και 1 γαλλική) σταμάτησαν τήν παραγωγή διατρητικων υγρών που χρησιμοποιούν τα τρυπάνια γεώτρησης . Το Show γίνεται γιά κατοχύρωση τών δικαιωμάτων στά θαλασσια οικοπέδα !!!

Leave a Response