Βελτίωση πνευμονικής λειτουργίας

Κοινοποίηση:
ΜΗΛΑ

Κατά την κινεζική ιατρική, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη στιγμή για να ενισχύσουμε την υγεία των πνευμόνων. Η φύση, σαν να το γνωρίζει, μας χαρίζει απλόχερα τους φθινοπωρινούς καρπούς της που όπως αποδεικνύεται έχουν εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά για την βελτίωση λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος και επομένως του όλου οργανισμού. Αυτα τα υπέροχα δώρα της φύσης είναι τα μήλα (πάντα καλύτερα να είναι βιολογικά).

Σύμφωνα με τις έρευνες τα μήλα είναι το μόνο τρόφιμο που σχετίζεται άμεσα με τη μείωση των αναπνευστικών προβλημάτων. Η φλούδα ενός μήλου (ιδίως η κόκκινη) περιέχει υψηλή ποσότητα της αντιοξειδωτικής Κερσετίνης. Η Κερσετίνη έχει τις ιδιότητες που προσφέρουν προστασία στους πνεύμονες από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του καπνού του τσιγάρου.
Εκτός αυτού, η Κερσετίνη μαζί με τη βιταμίνη C εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες να έχουν βλαβερή επίδραση σε όλους ιστούς του σώματος. Σε πολλές κλινικές δοκιμές έχει αποδειχθεί ότι η Κερσετίνη βοηθά στην προστασία από τις εκφυλιστικές εγκεφαλικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια. Αναστέλλει ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου του μαστού και της λευχαιμίας. Παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλεργίας καθώς καταστείλει τις χημικές ουσίες που προάγουν τη φλεγμονή, όπως η ισταμίνη. Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν καθημερινά ένα μήλο, μείωσαν κατά 59% τις πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.
Το σίδερο που υπάρχει στη σύνθεση των μήλων, αυξάνει τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την οξυγόνωση του οργανισμού.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει ένα μήλο βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα βελτιώνοντας ταυτόχροντα τη λειτουργία αναπνευστικού συστήματος. Τα αναδυόμενα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχει μια ζωτικής σημασίας αλληλεπίδραση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και των πνευμόνων, γνωστή ως άξονας εντέρου-πνεύμονα.
Ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες του μήλου προκαλούν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (της ‘κακής’ LDL χοληστερόλης) στο αίμα, λόγω της αυξημένης απέκκρισης χολικών αλάτων αλλά και της Πηκτίνης που περιέχεται.
Η Πηκτίνη, απο την πλευρά της, επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης.
Άλλες έρευνες από τη Φινλανδία δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση μήλων και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων. Αρχικά υπάρχει μια αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας (μείωση χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος) και εν συνεχεία ένα προστατευτικό πλέγμα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Παρατηρείται μια ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ της πνευμονικής λειτουργίας και του αριθμού των φρούτων που καταναλώνονται την εβδομάδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περίπου 5 ή περισσότερων μήλων σε μια εβδομάδα βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: