Βίντεο: Παριστάνει την 80χρονη γιαγιά και ξεμπροστιάζει απατεώνες του διαδικτύου στην κάμερα

Κοινοποίηση:
scams

Oι απάτες στο διαδίκτυο δυστυχώς είναι πλέον πολύ συνηθισμένες. Λαμβάνετε ένα τηλεφώνημα από έναν “υπάλληλο εξυπηρέτησης πελατών” με τρομακτικά νέα: χιλιάδες δολάρια ή ευρώ σε ύποπτες χρεώσεις έχουν συνδεθεί με τον λογαριασμό σας.

Ο “υπάλληλος” με μια φαινομενικά ξένη προφορά και πειστικές λεπτομέρειες για τη ζωή σας – όπως τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τη διεύθυνση του σπιτιού σας και άλλα δεδομένα- σας πιέζει να πάτε στην τράπεζα, να βγάλετε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και να παραδώσετε τα χρήματα σε μια κοντινή διεύθυνση ή σε ένα αυτοκίνητο που σας περιμένει.

Υπάρχουν δύο πιθανότητες για τη συνέχεια. Είτε παραδίδετε δεκάδες χιλιάδες δολάρια και τελικά συνειδητοποιείτε ότι σας έχουν εξαπατήσει, είτε αντιλαμβάνεστε την απάτη και ευχαριστείτε το σύμπαν που γλιτώσατε.

Ο ψηφιακός Robin Hood που βγάζει στη φόρα τους απατεώνες

Για να μην πέσετε στην παγίδα, ένας δημιουργός περιεχομένου στο YouTube, αναλαμβάνει δράση παίζοντας τον ρόλο του ψηφιακού Robin Hood: Προσποιείται μια ευάλωτη γιαγιά πριν εξαπατήσει ο ίδιος τους απατεώνες, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των υπολογιστών τους και στη συνέχεια αποκαλύπτοντας τα πρόσωπά τους, τις τοποθεσίες που βρίσκονται και την τακτική τους.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς φαίνεται να κερδίζει μία πρώτη μάχη στον πόλεμο του διαδικτύου, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι δέχονται ψεύτικα email και τηλεφωνήματα που έχουν στόχο την εξαπάτηση ανυποψίαστων θυμάτων. 

Η AARP προειδοποιεί ότι οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί, πολλοί από τους οποίους ζουν μόνοι, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Πέρυσι πολίτες άνω των 60 ετών στις ΗΠΑ, έχασαν 28,3 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, λόγω περιστατικών απάτης, με μόλις 1 στα 10 περιστατικά να αναφέρονται στις αρχές.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που τα κατορθώματα της./του “Neld Harris”, που συνδυάζουν αποκαλύψεις και χιούμορ, έχουν γίνει επιτυχία στο YouTube.

Το “Neld” είναι το ψευδώνυμο του δημιουργού περιεχομένου πίσω από το κανάλι YouTube ScamSandwich. Είναι προφανώς ένας άντρας περίπου 30 ετών που αρνήθηκε να μοιραστεί την πραγματική του ταυτότητα με τους Times επειδή ανησυχεί για την ασφάλειά του.

Η 80χρονη χήρα που κοροϊδεύει τους απατεώνες

Προσποιείται την Neld, μια 80χρονη χήρα από το Ντάλας, αγράμματη τεχνολογικά, η οποία διαχειρίζεται με απολαυστικό τρόπο τις προσπάθειες των απατεώνων να πάρουν τον έλεγχο του υπολογιστή της, να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό και να την πείσουν να τους δώσει χρήματα.

Το δημοφιλές κανάλι της Neld στο YouTube, το ScamSandwich, περιέχει δεκάδες βίντεο με τίτλο “scam-the-scammers” τα οποία έχουν συγκεντρώσει πάνω από 8 εκατομμύρια προβολές και έχουν δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του διαδικτυακά τον Ιανουάριο του 2023. Ένα βίντεο τον περασμένο Νοέμβριο έγινε viral με πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές.

«Πραγματοποιώ σουρεαλιστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε απατεώνες για να τους παρασύρω σε γελοίες καταστάσεις χρησιμοποιώντας mods φωνής [λογισμικό τροποποίησης φωνής], ψεύτικες τράπεζες και ψεύτικες εξαργυρώσεις δωροεπιταγών». 

Πώς εντοπίζει τους απατεώνες

Πώς τους βρίσκει; Είτε κάνοντας αναζήτηση στο Google για φράσεις όπως “υποστήριξη Zelle” και καλώντας τους αριθμούς 1-800, είτε μερικές φορές επικοινωνούν οι ίδιοι με την ίδια, πιστεύοντας ότι στοχεύουν μια ανυπεράσπιστη γιαγιά.

Στα βίντεο, οι απατεώνες ζητούν από την “γιαγιά” συχνά να πάει σε ένα CVS ή Walmart και να αγοράσει δωροεπιταγές αξίας χιλιάδων δολαρίων, κάτι που προσποιείται ότι κάνει και τις στέλνει. Η απάτη με τις δωροεπιταγές είναι μια δημοφιλής πρακτική των διαδικτυακών απατεώνων.

Συχνά τον βλέπουμε να κρατάει τους απατεώνες – κυρίως Ινδούς με γνώσεις υπολογιστών ηλικίας 20-30 ετών – online για ώρες ολόκληρες, κάνοντάς τους να τρελαίνονται καθώς ανταποκρίνεται αργά και βασανιστικά στις απαιτήσεις τους.

Οι απατεώνες προσποιούνται ότι είναι Αμερικανοί ή Μεξικανοί, και συχνά ακούνε τον ψηφιακό Ρομπέν των Δασών να φλυαρεί, με τους μονολόγους να είναι σουρεαλιστικοί.

«Αλλά αυτό συνήθως συμβαίνει μόνο αφού έχει χακάρει τους υπολογιστές τους και έχει κατεβάσει ή καταστρέψει όλα τα δεδομένα τους εγκαθιστώντας έναν πολύ επικίνδυνο ιό στον υπολογιστή των απατεώνων, έχει αποκτήσει έλεγχο των webcams τους και έχει μεταδώσει ζωντανά βίντεο τους στον κόσμο, εκθέτοντάς τους δημόσια και απειλώντας να επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους, αποκαλύπτοντας τις εγκληματικές τους πράξεις.»

«Είναι ιδιοφυής και έχει πραγματικά μαύρο χιούμορ», συνέχισε πηγή κοντά στον μυστηριώδη άνδρα. «Ενώ δεν το συζητάει, αναφέρει μερικές από τις έρευνες που κάνει στις αρχές στις ΗΠΑ και στην Ινδία, με την ελπίδα ότι θα προβούν σε συλλήψεις.»

Συχνά, η άσκηση καταλήγει στην ανάληψη του ελέγχου των webcams των απατεώνων και ο “Neld” αποκαλύπτει ότι “γνωρίζει” ακριβώς από πού εργάζονται, συχνά σε ινδικές πόλεις ή σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: