15/06/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Βέλγιο: 30 Μαχητικά F-16 έως το 2028 για την Ουκρανία – «Μόνο για χρήση σε ουκρανικό έδαφος»

Κοινοποίηση:
μακ

Η πρώτη φορά που αναφέρεται απαγόρευση επίθεσης σε ρωσικό έδαφος σχετικά με τα F-16 της Ουκρανίας

Στις 28 Μαΐου 2024, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο θα παραδώσει 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία έως το 2028, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται στο τέλος του 2024.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δεκαετούς συμφώνου ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο υπεγράφη την ίδια ημέρα από τον Ντε Κρου και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ντε Κρου διευκρίνισε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε ουκρανικό έδαφος.

Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τα F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Ρωσίας.

«Ό,τι περιλαμβάνεται σε αυτή τη συμφωνία είναι για χρήση από τις ουκρανικές δυνάμεις άμυνας σε ουκρανικό έδαφος» δήλωσε ο Ντε Κρου.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παροχή άλλων μορφών στρατιωτικής υποστήριξης, όπως αεροπορική άμυνα, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της κατασκοπείας, της κυβερνοασφάλειας και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, το Βέλγιο δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την ειρηνευτική φόρμουλα της Ουκρανίας, τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη χρήση κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τις ανάγκες της Ουκρανίας.

Αυτή η συμφωνία έρχεται σε μια στιγμή που οι δυτικοί συζητούν αν θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος με τα δυτικά όπλα.

Ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Λιθουανία, η Τσεχία, η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, έχουν ζητήσει την άρση της απαγόρευσης αυτής, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υποστηρίζουν τέτοιες ενέργειες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response