ΒΟΜΒΑ! Το σενάριο που εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας!

Κοινοποίηση:
tsipras-maximoy_0

Το ισπανικό µοντέλο διακυβέρνησης εξετάζεται ως πιθανή λύση σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ
Ένα µοντέλο κυβέρνησης ανοχής τύπου Ισπανίας περιγράφει πλέον το Μαξίµου για το διάστηµα µετά την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, που µε βάση τις δηµόσιες δηλώσεις θα συνοδευτεί από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Επί της ουσίας η κυβέρνηση διαψεύδει για µία ακόµη φορά τα σενάρια περί εκλογών τον Μάρτιο λόγω πιθανών αναταράξεων που θα προκαλέσει η ψήφιση του «Μακεδονικού» και προϊδεάζει για µία (ενδεχοµένως) µειωµένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανοχής στα πρότυπα της ισπανικής κυβέρνησης.

Εποµένως, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, το νωρίτερο που θα πραγµατοποιηθούν οι εθνικές εκλογές θα είναι τον Μάιο, συγχρόνως µε τις ευρωεκλογές. Γενικώς όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός θα καταλήξει στις αποφάσεις του για τον χρόνο των εκλογών όταν θα διαπιστώσει εκείνο το διάστηµα µετά την απόσυρση των ΑΝΕΛ πώς µπορεί να περπατήσει η κυβέρνηση χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του απόλυτου αριθµού των βουλευτών στη Βουλή. Εφόσον η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να νοµοθετεί, π.χ. το νοµοσχέδιο για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταµεία (υπάρχει πρόβλεψη και για κούρεµα) και Εφορία, δεν υπάρχει λόγος να επισπεύσει τις κάλπες και να οδηγήσει άµεσα τη χώρα σε εκλογές. Βεβαίως, ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τις πρωθυπουργικές αποφάσεις συνδέεται µε τη µορφή των πιέσεων που θα ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ώστε να προκηρύξει το συντοµότερο δυνατόν τις εκλογές.

Πάντως γίνεται σαφές ότι η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να διατηρήσει την κυβέρνηση χωρίς να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές συνεπεία της αποχώρησης βουλευτών του κ. Καµµένου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος ήταν σαφής χθες, όταν µε το καληµέρα της νέας χρονιάς απέρριψε τη σεναριολογία περί καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων εξ αφορµής της Συµφωνίας των Πρεσπών και είπε ότι «θα έχουµε µία κυβέρνηση που θα λειτουργεί µε τη λεγόµενη ανοχή του Κοινοβουλίου» στην περίπτωση που τελικώς ο κυβερνητικός εταίρος αποχωρήσει απ’ αυτή.

«Γιατί όχι εδώ;»
Μάλιστα επικαλέστηκε το «ισπανικό µοντέλο», όπου επί της ουσίας µία κυβέρνηση µειοψηφίας ασκεί τη θητεία της µε βάση τους πολιτικούς συσχετισµούς που της επιτρέπουν να εξαντλήσει και τον συνταγµατικό της χρόνο. «Γιατί αυτά µπορούν να συµβαίνουν στην Ισπανία ή την Πορτογαλία και όχι εδώ;» διερωτώνται κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν γνώση των σχεδιασµών του επόµενου διαστήµατος. Επίσης, χθες ο κ. Τζανακόπουλος διασαφήνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού το να κάνει έναν νέο κυβερνητικό ανασχηµατισµό µετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ παρά να προχωρήσει σε κάποιες αντικαταστάσεις για τα κενά που θα δηµιουργηθούν.

Σηµειωτέον πως θα υπάρξουν κενά και από τις παραιτήσεις των Νάσου Ηλιόπουλου και Κατερίνας Νοτοπούλου προκειµένου να ριχτούν στην αυτοδιοιΤο Μαξίµου διαψεύδει για µία ακόµη φορά τα σενάρια περί εκλογών τον Μάρτιο λόγω «Μακεδονικού» κητική µάχη. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως ακόµη και µε αντικαταστάσεις ο πρωθυπουργός σκέφτεται να ενσωµατώσει στην κυβέρνηση και αυτήν τη φορά στελέχη που εκφράζουν αυτό που αποκαλείται άνοιγµα στην κοινωνία και στη σοσιαλδηµοκρατία, συνδυαστικά µε εισόδους νέων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά µε το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ έγινε σαφές ότι θα κυρωθεί µε απόσταση λίγων ηµερών από την ηµεροµηνία ψήφισης της Συµφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή και όχι µετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών. Για τα θέµατα που σχετίζονται µε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εκ µέρους της Ν∆ το Μαξίµου προκαλεί τον Κ. Μητσοτάκη να την υποβάλει και συγχρόνως δείχνει ότι δεν έχει καµία πρόθεση να ζητήσει ο πρωθυπουργός παροχή ψήφου εµπιστοσύνης από τη Βουλή

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: