ΒΟΜΒΑ – Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα lockdown για τον κορωνοϊό ενδέχεται να τα επηρέασαν

Κοινοποίηση:
ΟΞΕΙΑ

Νέες επιστημονικές μελέτες ρίχνουν φως στα αίτια της έξαρσης της νόσου της ηπατίτιδας στα μικρά παιδιά, την οποία μέχρι σήμερα συνηθίζουμε να αποκαλούμε “άγνωστης αιτιολογίας”.

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας έχουν καταγραφεί σε 35 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ η πλειονότητα των παιδιών που προσβλήθηκε ήταν κάτω των έξι ετών. Περίπου 5% μεταξύ αυτών, χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Οι δύο έρευνες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, συμπεραίνουν ότι για τη νόσο δεν ευθύνεται λοίμωξη με COVID-19, ωστόσο τα lockdown για τον κορονοϊό, φαίνεται να επηρέασαν τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στην μακροχρόνια απομόνωση και δεν πρόλαβαν να αναπτύξουν αντισώματα απέναντι σε ιούς.

Έτσι, μπορεί ο νέος κορονοϊός να μην εντοπίστηκε στο ήπαρ των νοσούντων παιδιών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, (καθώς το ποσοστό όσων είχαν αντισώματα κατά της COVID-19 ήταν παρόμοιο με αυτό των παιδιών που δεν είχαν προσβληθεί από την οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας), ωστόσο, μπορεί τα lockdown λόγω της πανδημίας να διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο, για παράδειγμα αλλάζοντας την συνήθη κυκλοφορία άλλων ιών.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Οι έρευνες αυτές που έγιναν αντίστοιχα από επιστήμονες στη Σκωτία και την Αγγλία δείχνουν, επίσης, έναν άλλο ένοχο: έναν κοινό ιό που ονομάζεται AAV2 (ιός αδενοσχετιζόμενος), ο οποίος εντοπίστηκε σε υψηλά επίπεδα στα παιδιά που νόσησαν. Ο ιός αυτός δεν προκαλεί συνήθως νόσηση.

Ο ιός δεν μπορεί να αναπαραχθεί μόνος και χρειάζεται γι’αυτό έναν άλλον ιό, έναν αδενοϊό, ή σπανιότερα τον ιό του έρπητα (HHV6).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο ιούς (AAV2 και έναν αδενοϊό ή τον HHV6) δίνει προς το παρόν την καλύτερη εξήγηση για αυτά τα κρούσματα ηπατίτιδας.

“Νομίζω ότι είναι μια εύλογη εξήγηση για τις περιπτώσεις αυτές”, σχολίασε σε δήλωσή της η Νέιρντρε Κέλι, καθηγήτρια παιδιατρικής ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ, που δεν συμμετείχε στις έρευνες αυτές. “Φαίνεται ότι η συλλοίμωξη παίζει βασικό ρόλο”, προσέθεσε.

“Όμως ακόμη δεν καταλαβαίνουμε γιατί κάποια παιδιά αναπτύσσουν σοβαρές μορφές της ασθένειας ώστε να χρειάζονται μεταμόσχευση. Μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι μια συλλοίμωξη με περισσότεροπυς από ένας ιό;”, συνέχισε.

Οι επιστήμονες επίσης δεν κατανοούν σαφώς τους λόγους που τα κρούσματα αυτά εμφανίζονται τώρα. Μια υπόθεση είναι ότι τα lockdown λόγω της πανδημίας, τα οποία μπορεί να εμπόδισαν τα παιδιά να αναπτύξουν άμυνες απέναντι σε ιούς με τους οποίους δεν ήρθαν συχνά σε επαφή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Μηπως τα παιδικα εμβολια ειναι με mRNA ;;; Ρωτω εγω

Comments are closed.