“ΒΟΜΒΑ”! Νέο “χαστούκι” στον Μητσοτάκη από τους εταίρους – Αποκάλυψη του Τζουζέπε Κόντε: Η Η ΕΕ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία ούτε στις 10-11/12

Κοινοποίηση:
conte281219

Ο στόχος της Τουρκίας είναι να υποχρεώσει την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα ανοικτά θέματα και όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες
– Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις 10 με 11 Δεκεμβρίου 2020 δεν θα επιβάλλει κυρώσει στην Τουρκία.
– Πως προκύπτει αυτό το συμπέρασμα;
– Υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία που χρήζουν προσοχής.
1) Η στάση της Γερμανίας.
Οι γερμανοί πίσω από την διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με την Τουρκία με την οποία έχουν οικονομική και στρατιωτική συνεργασία.
Ταυτόχρονα είναι πολύ ισχυρή η παρουσία των τούρκων στην Γερμανία.
Η Merkel η καγκελάριος της Γερμανίας στις δύο προηγούμενες συνόδους κορυφής ήταν αυτή που μπλόκαρε προτάσεις για επιβολή κυρώσεων αλλά και επιβολής embargo όπλων στην Τουρκία.2) Η στάση άλλων χωρών και ειδικά της Ιταλίας.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Conte ανέφερε μεταξύ άλλων στις 17 Οκτωβρίου 2020.
«Είμαστε στο πλευρό της ΕΕ.
Ωστόσο, η Τουρκία έχει στρατηγικό ρόλο.
Έχει ρόλο όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, τη Συρία και πολλά άλλα μέρη.
Συζήτηση με την Τουρκία για την καθιέρωση διαλόγου και την ανάγκη δημιουργίας θετικής ατζέντας πρέπει να είναι προτεραιότητα» ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός και επισήμανε ότι δεν δέχεται ότι το ΝΑΤΟ έχει υποστεί εγκεφαλικό θάνατο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται Βέλγιο, Ισπανία κ.α. οι οποίες έχουν συνεργασία στο πλαίσιο της αμυντικής βιομηχανίας.

3) Ο ρόλος της Τουρκίας έχει αναβαθμιστεί στην περιοχή λόγω Nagorno Karabakh και Λιβύης
Η εμπλοκή της Τουρκίας στην υπόθεση του Nagorno Karabakh μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν καθιστά τον Erdogan τον Τούρκο Πρόεδρο παράγοντα διαμεσολάβησης στην περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από την ομάδα των χωρών που απαρτίζουν την Σύνοδο του Μινσκ με προεδρεύουσα την Γαλλία να συμπεριληφθεί στην ομάδα των διαπραγματευτών και η Τουρκία.
Η Σύνοδος του Μινσκ ενεργοποιήθηκε πριν 30 χρόνια με επίκεντρο την σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Nagorno Karabakh.
Όμως η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει και δύο άλλα όπλα.
-Η εμπλοκή της στην Λιβύη συνεργαζόμενη με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης υποτιμήθηκε.
Νόμισαν πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες ότι εάν υποστηρίξουν τον στρατάρχη Haftar θα ελέγξουν την Λιβύη αλλά δεν εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα.
-Η Τουρκία χρησιμοποιεί ένα επιχείρημα το οποίο… οι ευρωπαίοι το αξιολογούν.
Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 450 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η Τουρκία επιμένει ότι το Oruc Reis βρίσκεται εντός της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Επίσης η ανακάλυψη 405 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα στο οικόπεδο Tuna 1 Kuyusu επιτρέπει στον Erdogan επικοινωνιακά show στο εσωτερικό ενώ δίνει λαβή για συνέχιση των ερευνών φυσικού αερίου.

 

 Image
Σε τι αποσκοπεί το Oruc Reis και ο νέος χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Τόσο το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis που βρίσκεται πολύ κοντά στο Καστελόριζο όσο και ο νέος χάρτης που παρουσίασε η Τουρκία με βάση τον οποίο ορίζει υπό τουρκικό έλεγχο θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Ελλάδος στο Αιγαίο από το Βόρειο Αιγαίο έως το Νότιο Αιγαίο… με στόχο έρευνες και διάσωσης έχουν ένα σκοπό…
Ο στόχος της Τουρκίας είναι να υποχρεώσει την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όλα τα ανοικτά θέματα και όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Η Ελλάδα αναφέρει ότι θα έρθει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο για τα θέματα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το ζήτημα της ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Η Τουρκία έχει αναφέρει ότι ένα ελληνικό νησί όπως το Καστελόριζο με έκταση 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το επιχείρημα αυτό επίσημα μπορεί να μην το έχουν αναφέρει αλλά ανεπίσημα… το αποδέχονται Γερμανία και ΗΠΑ.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα κλειμακώσει την ένταση της έως ότου υπάρξει αλλαγή ηγεσία στις ΗΠΑ και έως τότε με τις απειλές και τις εντάσεις η Τουρκία μπορεί να έχει δρομολογήσει εξελίξεις.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία κλιμακώνει την διπλωματία, τις εντάσεις με την Ελλάδα και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει μόνο ένα όπλο την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων που επί της ουσίας ούτε θέλει, ούτε μπορεί να επεκτείνει.
Image


Image
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνοδεύεται από 5 τουρκικά πλοία και βρίσκεται 22-24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καστελόριζου 
Image
Τα 8 ζητήματα που θέτουν οι τούρκοι

-Αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και υφαλοκρηπίδα, να καθοριστούν στο πλαίσιο της τουρκικής αντίληψης ότι η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή αλλά διαθέτει την μικρότερη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Να σημειωθεί ότι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες καθώς και οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και οι υφαλοκρηπίδες έχουν καθοριστεί από την διεθνή συνθήκη για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982 του ΟΗΕ καθώς και από τον Χάρτη της Σεβίλλης που ωστόσο δεν είναι νομικό κείμενο.
Και η συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχουν αναγνωριστεί από την Τουρκία αλλά επί της ουσίας καθορίζουν ΑΟΖ και στα νησιά, πάνω σε αυτό το καθεστώς αναγνωρισμένο διεθνώς στηρίζεται η Ελλάδα.

-ΑΟΖ Καστελόριζου.
Η Τουρκία σχεδόν καθημερινά επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί ένα νησί που διαθέτει 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα γη, απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η Τουρκία θα ήθελε να πάρει το 90% της ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά κατά ορισμένους τούρκους το 60% ή 24 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θα κάλυπταν τις τουρκικές απαιτήσεις.

-Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχουν έως και 18 νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο που έχουν στρατιωτικοποιηθεί παράνομα κόντρα σε ότι έχει συμφωνηθεί με την Συνθήκη της Λωζάνης.
Μάλιστα οι τούρκοι υποστηρίζουν ότι η στρατιωτικοποίηση έχει σκοπό η Ελλάδα να επιτεθεί στην Δυτική Τουρκία.
Βέβαια το επιχείρημα της Τουρκίας είναι αβάσιμο, η Τουρκία προκάλεσε την Ελλάδα με την παρουσία της 4ης Στρατιάς ή Στρατιά του Αιγαίου.

-Παράδοση νησιών στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης
Η Τουρκία ονομάζει σε συντομογραφία τα νησιά που μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης ως EGAYDAAK.
Η Τουρκία επιμένει λοιπόν ότι αυτά τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες έχουν μεταφερθεί παράνομα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα στηρίζεται στην Συνθήκη των Παρισίων που είναι μια ακόμη συνθήκη που δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

-Χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια στο Ανατολικό Αιγαίο.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ανατολικό Αιγαίο θα έπρεπε να είναι 3 ναυτικά μίλια όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης και όχι 6 ναυτικά μίλια.
Να σημειωθεί ότι εάν η Ελλάδα επέκτεινε σε 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο θα καταλάμβανε το 73% της θάλασσας και σχεδόν το 88% της ΑΟΖ.
Θεωρείται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όχι μόνο λόγω της αναφοράς ότι αποτελεί αιτία πολέμου casus belli αλλά και λόγω του γεγονότος ότι θα περιοριστούν τα διεθνή ύδατα προκαλώντας προβλήματα στην διεθνή ναυσιπλοΐα και στους πολεμικούς στόλους διαφόρων χωρών.

-Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να είναι 6 ναυτικά μίλια και ο εναέριος χώρος στα 10 ναυτικά μίλια.
Ζητούν να επιστρέψει στα 6 ναυτικά μίλια ο εναέριος χώρος.

-Η Τουρκία θέλει να έχουν δικαίωμα οι τουρκοκύπριοι στην συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.
Αυτό το θέμα ετέθηκε στην Σύνοδο Κορυφής και εν συνεχεία αποσύρθηκε.
Για το θέμα αυτό η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί να ξεκινήσει ένας διάλογος με στόχο μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό που παραμένει ανεπίλυτο και αγεφύρωτο εδώ και 10ετίες.

-Η Τουρκία ζητάει να αναγνωριστεί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως τουρκική.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Το ξερουμε τι ζηταει η Τουρκια το θεμα ειναι ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ….ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΑ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΤΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ …..ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ? Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ….ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΜΗΚΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ? ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΩΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΕΙ ….ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ,ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΛΟ ….ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ …ΕΤΣΙ ΠΑΝΤΑ ΤΡΩΜΕ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΚΑΙ ΗΤΤΕΣ

  2. Ας μην ηταν τα πολιτικα ελληνικα σκουπιδια στην μεση και θα εβλεπαν τι θα παθαιναν τα μογγολια. Βρηκαν προδοτες και κανουν τις μαγκιες τους..

  3. Ακόμη και αυτά που ζητάνε τώρα να τους δώσεις θα επανέλθουν ζητώντας και άλλα. Αυτοί είναι οι τούρκοι. Λαός βάρβαρος που μόνο αρνητική συνεισφορά στην ανθρωπότητα έχει. Θα σταματήσουν να ζητάνε μόνο όταν θα σε εξαφανίσουν από προσώπου γής.

Leave a Response