22/01/2021 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | makeleio.xios@gmail.com | efimerida@makeleio.gr

‘ΒΟΜΒΑ”! Για αποστολή Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι ετοιμάζεται η Ελλάδα

Κοινοποίηση:
148017379d23705ccb630cb4aea2b6b8-1024x682

Δεν ήταν τυπική ή τυχαία η αναφορά του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλο στην κατάσταση στο Σαχέλ και το Μάλι της Αφρικής, κατά την συμμετοχή του μέσω τηλεδιασκέψεως στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.

Στην σχετική ενημέρωση των υπουργών Αμύνης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αναλύθηκε η κατάσταση στην Λιβύη, όπως και στο Μάλι, όπου έχουν ανανεωθεί οι δραστηριότητες της ΕΕ μέσω των δύο αποστολών που έχει αναπτύξει εκεί, μία στρατιωτική (Εκπαιδευτική Αποστολή ΕΕ – EUTM) και μία πολιτική (Αποστολή Αναπτύξεως Ικανότητος ΕΕ – EUCAP) στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (CSDP) της ΕΕ. Ενημέρωση έγινε και για την Ικανότητα Στρατιωτικού Σχεδιασμού & Δράσεως (ΜPCC) που αποτελεί το Στρατηγείο της EUTM στο Μάλι, την Σομαλία και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ τόνισε την ύπαρξη κοινού συμφέροντος των κρατών – μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας τη σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στο Μάλι ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής της ΕΕ.

Αυτό που προετοιμάζεται όμως από ελληνικής πλευράς, είναι η αποστολή στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι, όχι για ένταξη στην EUTM αλλά για να προσκολληθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει η Γαλλία στο Μάλι και πραγματοποιεί επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών τρομοκρατών. Η Ελλάδα διατηρεί σήμερα δύο αξιωματικούς στην EUTM, η οποία όμως έχει ως βασικό έργο την εκπαίδευση δυνάμεων του Μάλι, χωρίς να συμμετέχει σε επιχειρήσεις.

Αντιθέτως, οι γαλλικές δυνάμεις που ενεργούν στο πλαίσιο της Επιχειρήσεως BARKHANE, έχοντας ενισχυθεί από τις αρχές του έτους, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή. Η Γαλλία έχει θέσει επισήμως το ζήτημα της στρατιωτικής συνδρομής στην Ελλάδα από πέρυσι και αν δεν είχε εκδηλωθεί η τουρκική επιθετικότητα σε αυτή την κλίμακα που βιώνει η χώρα σήμερα, θα είχε υλοποιηθεί ήδη η πρόταση, στην οποία η κυβέρνηση είναι θετική.

Η ελληνική αποστολή θα είναι μικρή και θα αφορά προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων το οποίο θα προστεθεί στην Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA (TF TAKUBA) που έχουν συγκροτήσει οι Γάλλοι και αναμένουν να προστεθούν σε αυτήν δυνάμεις από συμμαχικές και φίλες χώρες. Προς το παρόν η TF TAKUBA επανδρώνεται από Γάλλους και 50 περίπου Εσθονούς ενώ άλλες χώρες που είχαν δηλώσει πρόθεση συμμετοχής για διαφόρους λόγους, κατά βάση λόγω της πανδημίας του COVID 19, έχουν καθυστερήσει.

Από την στιγμή που η κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως, θα αποσταλούν δύο αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι, με σκοπό την ενημέρωση για το πλαίσιο επιχειρήσεων και την απόκτηση εικόνας για τον αγώνα που διεξάγεται και την αποστολή της TF TAKUBA. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει η αποστολή του τμήματος που σε πρώτη φάση θα αναλάβει καθήκοντα ασφαλείας στο στρατόπεδο της Δυνάμεως, στην οποία το κύριο βάρος των επιχειρήσεων πρόκειται να αναλάβει προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλίας. H ελληνική συμμετοχή θα αφορά επί της ουσίας Επιχειρησιακές Ομάδες του ΕΤΑ. 

Η συμμετοχή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις στο Μάλι, αξιολογείται ως πολύ σημαντική για πολλούς λόγους. Βασικότερος παράγοντας είναι η αξία σε πολιτικό επίπεδο, που για μια σειρά λόγων επιβάλει την έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή τηνσ στρατιωτική προσπάθεια, που σε μεγάλο βαθμό διατηρεί τον κίνδυνο των τζιχαντιστών τρομοκρατών μακριά από την Μεσόγειο και κατ’ επέκταση την Ευρώπη. Εξάλλου, η έμπρακτη ταύτιση συμφερόντων Ελλάδος, Κύπρου και Γαλλίας στην παρούσα συγκυρία στην Μεσόγειο, κρίνεται σκόπιμο να υπογραμμιστεί ακόμη περισσότερο στο στρατιωτικό επίπεδο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

 1. Μάλιστα…. ενώ λύσαμε τα δικά μας προβλήματα με επιτυχία τρέχουμε τώρα να λύσουμε τα προβλήματα των μαύρων και γάλλων στην αφρική. Μιλάμε για μεγάλη ξεφτίλα, όπως οι συριζαίοι και ακόμα χειρότερα, τα έκανε ο θίασος του κούλη.

 2. ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΚΑΤΟΓΥΦΤΟΙ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ?????ΡΕ ΑΛΗΤΑΡΑ ΞΕΚΟΥΛΗ ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΠΑΛΙΟ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ!!!! ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟΥΣ ΣΚΑΤΟΑΡΑΠΑΔΕΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΡΕΦΟΥΜΕ ΠΑΛΙΟΣΚΟΥΠΙΔΙ ???? ΠΕΤΑΞΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΧΡΗΣΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΡΙΔΙ !!!ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΡΩΜΟΑΦΡΙΚΗ ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΡΕΝΤΙΚΟΛΟ?????????????????????????????????????

 3. Μακάρι να γίνει, αλλά δυστυχώς η θολοκουλτουριάρηδες και οι ΚΚΕδες δεν θα το επιτρέψουν και οι φοβικοί κυβερνώντες θα σκεφτούν το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις των αριστερών, όταν θα έρθει πίσω το πρώτο φέρετρο με την ελληνική σημαία επάνω. Αυτά που για την τουρκική κοινωνία είναι αυτονόητα (οι τούρκοι πολεμάνε σε 4 μέτωπα), η ελληνική δυστυχώς δεν μπορεί να τα διαχειριστεί

 4. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ? ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΙΞΕΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΟΥΡΟΤΗΡΙ ΑΠΟ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ , ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥΜΑΓΚΕΣ!!! ΔΙΨΑΝΕ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΤΑ ΜΠΑΡΟΥΤΟΚΑΠΝΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΑΝΤΑ ΜΑΣ!!!!!

 5. Οι αμερικανοί, γάλλοι κλπ έχουν οργάνωση και στα δύσκαλα καλούνε αεροπορική υποστήριξη απο UAVs. Οι δικοί μας με τι θα κατέβουνε; Με τα κονσερβοκούτια και αεροπορική υποστήριξη τι θα καλέσουν; Το Ίκαρος για να βγούνε selfie 140p απο έναν τενεκέ;

 6. Είναι καραγκιοζοπαίχτες, φως φανάρι. Χωρίς να το υπολογίζουν, άθελά τους,μπορεί οι περιστάσεις να οδηγήσουν ένα γεγονός σε απρόβλεπτη εξέλιξη. Όπως έλεγε και ο Βέγγος, ” … για πλαστικό πήγαινα, μουσταλευριά βγήκε…”

 7. ΑΝΙΚΑΝΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕ
  ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΔΟΤΑΡΕ ΑΧΡΗΣΤΕ ΚΟΥΛΗΗΗΗ
  ΣΤΕΙΛΕ ΡΕ ΑΡΧ@@Ι ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ F16 AEROPLANA ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ….
  ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΑΧΡΗΣΤΕΕΕ

Leave a Response