Αυτό είναι το λαμπάκι στο καντράν του αυτοκινήτου που…σχεδόν λίγοι γνωρίζουν τι χρησιμεύει

Κοινοποίηση:
m

Πολλοί οδηγοί κοιτούν τον πίνακα οργάνων των αυτοκινήτων τους μόνο για να δουν… την ταχύτητα με την οποία κινούνται, τις στροφές του κινητήρα και ενίοτε την κατανάλωση καυσίμου.

Πρόκειται για τους ίδιους οδηγούς που… αν τους ρωτήσεις τι σημαίνουν τα λαμπάκια που ανάβουν στο καντράν δεν θα ξέρουν να απαντήσουν…

Τα λαμπάκια με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα υποδηλώνουν βλάβη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αγνοούνται

Ωστόσο, ο πίνακας οργάνων χρησιμεύει για πολύ περισσότερα πράγματα από την ταχύτητα και τις στροφές, μιας και σε αυτόν εμφανίζονται κάποια λαμπάκια (προειδοποιητικές λυχνίες), τα οποία αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας του οδηγού με το ΙΧ του.

Τα λαμπάκια με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα υποδηλώνουν βλάβη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αγνοούνται. Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο με τα λαμπάκι πράσινου χρώματος, τα οποία έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και το εικονιζόμενο λαμπάκι το οποίο έχει -κυριολεκτικά– τη μορφή παπουτσιού και ανάβει μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Car and Motor, η συγκεκριμένη προειδοποιητική λυχνία περιβάλλεται από δύο ημικύκλια και έναν κύκλο, ενώ εμφανίζεται αποκλειστικά στον πίνακα οργάνων των αυτοκινήτων που ενσωματώνουν αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Όσον αφορά τον σκοπό του, είναι για να ενημερώνει τον οδηγό ότι πρέπει να πατήσει το πεντάλ του φρένου για να ξεκλειδώσει τον επιλογέα ταχυτήτων πριν τον μετακινήσει από τη θέση στάθμευσης. Μόλις o οδηγός πατήσει το πεντάλ του φρένου, η εν λόγω λυχνία θα πρέπει να «εξαφανιστεί» από το καντράν του ΙΧ μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο, ενσωματώνουν τη λειτουργία Brake Shift Interlock, ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό ασφαλείας, που αποτρέπει τη μετακίνηση του επιλογέα από τη θέση «P» (πάρκινγκ) στο «Drive» (οδήγηση), εφόσον ο οδηγός δεν πατάει το φρένο.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος κύλισης του οχήματος εάν μετακινήσουμε κατά λάθος τον επιλογέα ταχυτήτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: