Αυτός είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος όλων των εποχών

Κοινοποίηση:
plousios

Κάθε χρόνο όσοι ασχολούνται με τις ζωές των επιτυχημένων ανθρώπων σε όλο το κόσμο περιμένουν να δουν περιοδικά και λίστες όπως αυτή του Forbes για να διαπιστώσουν ποιος τα έχει καταφέρει καλύτερα στην συγκέντρωση πλούτου μέσω των επιχειρήσεων που διευθύνει.

Αρκετοί είναι αυτοί που «εκστασιάζονται» μπροστά στα 131 δισεκατομμύρια δολάρια που μέχρι στιγμής έχει αποκτήσει ο Τζεφ Μπέζος μέσω της Amazon.

Ακόμα όμως και αυτό το «τρελό» ποσό θα έκανε τον Μάνσα Μούσα απλά να…χαμογελάσει.

Με σημερινές τιμές η περιουσία που απέκτησε μέσω του εμπορίου αλατιού αλλά κυρίως χρυσού ανήλθε στα… 400 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ποιος ήταν όμως ο Μάνσα Μούσα που αν ζούσε σήμερα θα γελούσε με τον Τζεφ Μπέζος;

Ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας του Μάλι κατά τον 14ο αιώνα.

Η αυτοκρατορία του συμπεριλάμβανε την Γκάνα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Μαυριτανία και την Σενεγάλη στη Δυτική Αφρική. Ήλεγχε δε τον περίφημο εμπορικό δρόμο του… Τιμπουκτού!

Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα το Μάλι και η Γκάνα είναι η δεύτερη και τρίτη παραγωγός χώρα χρυσού σε όλη την Αφρική. Ο σουλτάνος Μούσα υπήρξε ο δέκατος «Μάνσα» (ηγέτης) της αυτοκρατορίας του Μάλι και έζησε από το 1280 μέχρι το 1337.

Τον προσφωνούσαν με πολλούς τίτλους βασικά μεταξύ των οποίων έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα τα «Εμίρης του Μέλλε», «Άρχοντας των ορυχείων του Γουανγκάρα», «Κατακτητής της Γκανάτα».

Κατά την διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του κατέκτησε 24 πόλεις μαζί με τα χωριά και τις επαρχίες που τις περιέβαλλαν. Όσο βασίλευσε η αυτοκρατορία του Μάλι ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού και ο Μούσα ως απόλυτος κυρίαρχος ήταν παράλληλα και ιδιοκτήτης των ορυχείων χρυσού.

Δεν είναι τυχαίο πως το BBC σε άρθρο του το 2019, τον χαρακτήρισε ως «τον πιο πλούσιο άνθρωπο όλων των εποχών».
Πέρα από όλα τα άλλα υπήρξε και πιστός μουσουλμάνος. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε μεταξύ του 1324-1325 προσκύνημα στην Μέκκα. Για αυτόν το Ισλάμ ήταν «μια είσοδος στον πολιτισμένο κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου».

Το…χρυσό ταξίδι στην Μέκκα

Πηγαίνοντας στην Μέκκα η πομπή που τον ακολουθούσε συμπεριλάμβανε 60.000 άντρες που όλοι φορούσαν περσικό μετάξι και μπροκάρ και ανάμεσά τους ήταν και 12.000 σκλάβοι που ο καθένας κουβαλούσε 1.8 κιλά χρυσού σε μπάρες. Φυσικά δεν έλειπαν και οι παλλακίδες που επίσης ήταν ντυμένες με μετάξι και χρυσά κοσμήματα.

Ανάμεσα στα ζώα της πομπής υπήρχαν και 80 καμήλες με την κάθε μία να κουβαλάει 23 με 136 κιλά χρυσόσκονης την οποία ο Μούσα μοίραζε στους φτωχούς που συναντούσε κατά μήκος της διαδρομής από το Μάλι στην Μέκκα. Χρυσό δώρισε και στο Κάιρο και την Μεδίνα από όπου πέρασε ενώ αντάλλαξε χρυσό και για απλά…σουβενίρ!

Το ταξίδι αυτό του Μούσα καταγράφηκε από πάμπολλους χρονικογράφους και αυτόπτες μάρτυρες που σημείωσαν το ταξίδι αυτό με δέος για τον πλούτο και το εύρος της πομπής του.

Η γενναιοδωρία αυτή του Μούσα είχε και κακές επιπτώσεις καθώς η ξαφνική ροή τόσο μεγάλων ποσοτήτων χρυσού στο Κάιρο, την Μεδίνα και την Μέκκα μείωσε την αξία του χρυσού σε αυτές τις πόλεις για μια δεκαετία!

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτές, κατά την επιστροφή του από την Μέκκα, ο Μούσα δανείστηκε όλο τον χρυσό που μπορούσε να κουβαλήσει από δανειστές στο Κάιρο με ιδιαίτερα υψηλό τόκο. Αυτή μάλιστα είναι και η μόνη περίπτωση που έχει καταγραφεί ένας και μόνο άνθρωπος έλεγξε την τιμή του χρυσού στην Μεσόγειο.

Η δημιουργία του Τιμπουκτού

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του από την Μέκκα ήταν που έκανε μέρος της αυτοκρατορίας του τις πόλεις του Τιμπουκτού και του Γκάο το 1325.

Μαζί του έφερε αρχιτέκτονες από την Ανδαλουσία της Ισπανίας και το Κάιρο και έφτιαξε το μεγάλο παλάτι του Τιμπουκτού και το μεγάλο Τζαμί που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Ο Μάνσα Μούσα πέθανε κατά πάσα πιθανότητα το 1337 στην ηλικία των 57 ετών και την αυτοκρατορία κληρονόμησαν οι απόγονοί του που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να την συνεχίσουν. Η αυτοκρατορία κατακερματίστηκε και λίγο μετά έφτασαν στην περιοχή οι Ευρωπαίοι που την ρήμαξαν αρπάζοντας τον πλούτο της και κυρίως τους κατοίκους της μιας και οι περιοχές της αποτέλεσαν την κύρια πηγή σκλάβων.

Όπως αναφέρει το BBC, η άφιξη των ευρωπαίων έβαλε το καρφί στο φέρετρο της αυτοκρατορίας που είχε λαμπρύνει ο Μάνσα Μούσα

Το BBC μάλιστα αναφέρει πως αν οι Ευρωπαίοι είχαν φτάσει στην περιοχή την εποχή του Μούσα κατά την οποία η στρατιωτική και οικονομική ισχύς ήταν κολοσσιαία τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, υπονοώντας πως ίσως να μην είχε υπάρξει, τουλάχιστον τόσο έντονο, το δουλεμπόριο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: