Αυτή την ημερομηνία τελειώνει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου – Είμαστε η 2η χώρα στην Ευρώπη και 6η στον κόσμο

Κοινοποίηση:
1

Ερευνητές από τη Σχολή Ναυτικών Σπουδών και Μεταφορών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, εφαρμόζοντας το μοντέλο SIR (SusceptibleInfectedRemoved), που σημαίνει «ευάλωτοι, νοσήσαντες, αναρρώσαντες ή νεκροί», κάνουν εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία της πανδημίας σε 43 χώρες, καθώς και στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Στις δημοσιευμένες αναφορές τους οι ερευνητές υπολογίζουν για κάθε χώρα τον δείκτη μεταδοτικότητας R0 του κορωνοϊού, που σημαίνει σε πόσα άτομα μπορεί κάποιος να μεταδώσει τη νόσο, πόσα άτομα ακόμη είναι ευάλωτα να μολυνθούν από τη νόσο μέχρι το τέλος της πανδημίας, και διαγράμματα όπου απεικονίζονται τα ημερήσια κρούσματα και η ημερολογιακή πρόγνωση μηδενισμού τους.

Το πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι τα δεδομένα παρουσιάζονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς και όχι για ιατρικούς και εμπορικούς σκοπούς. Τονίζει επίσης ότι το μοντέλο μπορεί να αποτύχει σε ορισμένες περιπτώσεις και να το χρησιμοποιούμε κατά την κρίση μας.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται στοιχεία από την έκθεση της 20ής Μαΐου των ερευνητών του πανεπιστημίου, όπου χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα έως τις 19 Μαΐου.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον παραπάνω πίνακα είναι:

Η Ελλάδα με δείκτη μεταδοτικότητας R00.27 σήμερα κατέχει την έκτη καλύτερη θέση παγκοσμίως μετά τις Αυστραλία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία και Νορβηγία που έχουν R00.03, 0.13, 0.17, 0.21 και 0.25 αντίστοιχα και τη δεύτερη καλύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Αυστρία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται σήμερα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Ινδία και στην Ινδονησία, όπου ο δείκτης μεταδοτικότητας R0 που αποτελεί την πυξίδα για την πορεία της επιδημίας είναι μεγαλύτερος από ένα. Σε υψηλά επίπεδα επίσης κινείται ο R0 στην Ισλανδία (0.92), στη Ρωσία (0.91) και στην Ουκρανία (0.85).

Παγκοσμίως ο R0 εκτιμάται ότι είναι 0.73 και ο μέσος όρος του στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0.45, με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται στη Σλοβακία (0.95), στη Σουηδία (0.81), στην Πολωνία (0.80) και στη Ρουμανία (0.73).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τέλος της πανδημίας προβλέπεται στις αρχές Αυγούστου, εκτός από τη Σουηδία και την Πολωνία, όπου προβλέπεται έναν μήνα αργότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Παγκοσμίως το τέλος της πανδημίας προβλέπεται στο 3ο δεκαήμερο Αυγούστου, εκτός από τη Βραζιλία, όπου προβλέπεται στο 1ο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, την Ινδονησία, όπου προβλέπεται στις αρχές Νοεμβρίου, και την Αργεντινή, όπου το τέλος προβλέπεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με την Ελλάδα, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα προβλέπουν ότι το τέλος της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου και ότι 255 ακόμα άτομα είναι ευάλωτα να μολυνθούν μέχρι το τέλος της πανδημίας, με σφάλμα ±61 άτομα. Η συγκεκριμένη εκτίμηση συμβαδίζει με τις προγνώσεις του μαθηματικού μου μοντέλου, που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου.

Όσον αφορά το πόσα ακόμα άτομα είναι ευάλωτα να μολυνθούν από τη νόσο μέχρι το τέλος της πανδημίας, από την έκθεση των ερευνητών προκύπτει ότι παγκόσμια προβλέπονται 1.958.990 άτομα, στην Ινδία 607.430 άτομα, στη Ρωσία 475.113 άτομα, στις ΗΠΑ 417.805 άτομα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 206.468 άτομα.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc _UK – Συνταγματάρχης ε.α.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: