Αυτή είναι η ελληνική εφεύρεση που υπάρχει στον πίνακα οργάνων όλων των αυτοκινήτων [ΦΩΤΟ]

Κοινοποίηση:
ΟΡΓΑΝΑ-ΑΥΤΟΚ

Πολλές λεπτομέρειες στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου, περνούν απαρατήρητες από τους οδηγούς.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η επιγραφή στον χιλιομετρητή πολλών αυτοκινήτων ή προτιμάτε η ένδειξη εκείνη που προηγείται των χιλιομέτρων που έχει διανύσει το όχημα.

Πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν την ένδειξη «ODO» μπροστά ακριβώς από τον αριθμό χιλιομέτρων, η οποία αποτελεί τη συντομογραφία της λέξης «odometer».

H τοποθέτηση του ODO στον χιλιομετρητή υποδεικνύει ότι ο αριθμός των χιλιομέτρων που ακολουθεί είναι ο συνολικός που έχει διανύσει το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Επί της ουσίας η ένδειξη «ODO» διαφοροποιεί τον μερικό χιλιομετρητή από τον ολικό χιλιομετρητή του αυτοκινήτου.

Το «odometer» προέρχεται από την ελληνική λέξη «οδόμετρο», τον πρώτο χιλιομετρητή ιστορίας, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του των 3 π.Χ. αιώνα.

ΕΦ

Ο μηχανισμός μέτρησης οδικών αποστάσεων περιγράφεται από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα ως ένα κιβώτιο με συμπλεκόμενους ατέρμονες κοχλίες και οδοντωτούς τροχούς προσαρμοσμένο σε κινούμενο όχημα.

Πιθανότατα εφευρέτης του μηχανισμού μέτρησης ήταν ο Αρχιμήδης, σε κάθε περίπτωση ωστόσο τόσο το ίδιο το όργανο όσο και η ονομασία του έχει ελληνικές ρίζες.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που στον χιλιομετρητή ενός αυτοκινήτου παρατηρήσετε τη λέξη «ΟDO» θα γνωρίζετε όχι μόνον τι ακριβώς σημαίνει αλλά και την ελληνική προέλευση του ίδιου του μηχανισμού που μετρά ακατάπαυστα την απόσταση που διανύει ένα αυτοκίνητο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response