Αυτά είναι τα μέτρα για την επιστροφή μαθητών γυμνασίων και δημοτικών στα θρανία

Κοινοποίηση:
μασκα μαθητης

Γυμνάσια και δημοτικά θα ανοίξουν ξανά στις 10 Μαΐου για να υποδεχθούν τους μαθητές, με ειδικά μέτρα προκειμένου να μην ενισχυθεί η διασπορά του κορoνοϊού, όπως συμβαίνει και στα λύκεια της χώρας.

Οι μικροί μαθητές θα καθίσουν στα θρανία αφού έχουν κάνει διπλό self test ενώ και οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές.

Αναφορικά με τα self test, μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα, τα οποία θα προμηθεύονται από τα φαρμακεία τις καθημερινές (όχι σε ώρες και ημέρες εφημερίας).
Στην τελική ευθεία πριν την επιστροφή για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου – Τι ισχύει για self test, απουσίες, εξετάσεις
Οι μαθητές προκειμένου να προσέλθουν στο σχολείο τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού self test. Το αποτέλεσμα του self test δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και μέσω αυτής εκδίδεται η σχολική κάρτα εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.
Οι μαθητές φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Ο μαθητής θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορoνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά test πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές. Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές – εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Επίσης, εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ’ οίκον, στα σχολεία θα ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορoνοϊού. Δηλαδή είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

Ακόμα προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Απουσίες
Επιπλέον, προβλέπεται η δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών/τριών που διαμένουν με ευπαθή άτομα.

Σε σχετική εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών/τριών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νοσήματα και την ένταξή τους στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην εγκύκλιο εξηγείται βήμα-βήμα η διαδικασία καθώς και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 3 της με αρ. πρωτ. 14109/ΓΔ4/05-02-2021 ΚΥΑ (Β ́ 455).

Παράταση σχολικού έτους και πανελλαδικές
Όπως έχει ανακοινωθεί, δεν θα διεξαχθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και η βαθμολογία των μαθητών θα προκύψει κατόπιν υπολογισμού του μέσου όρου των βαθμών του Α’ και Β’ τετραμήνου.

Σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις 2021:

Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια
Στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια
Ακόμη, έχει ανακοινωθεί η παράταση του διδακτικού έτους:

Έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά
Έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια
Πιθανώς νωρίτερα τον Σεπτέμβριο η έναρξη της σχολικής χρονιάς
Ανοιχτό ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβριο άφησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προ ολίγων ημερών.

«Υπάρχει ενδεχόμενο να αρχίσουμε νωρίτερα τα σχολεία, εντός Σεπτεμβρίου, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Ο λόγος που τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα είναι για να κερδηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς φέτος ήταν κλειστά σχεδόν όλη τη χρονιά σημείωσε η υπουργός.

«Η φετινή χρονιά είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, και καταλαβαίνουμε πλήρως την αγωνία την κόπωση των μαθητών, των οικογένειών τους, των εκπαιδευτικών. Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε μετά από σύσταση του αρμόδιου οργάνου της εκπαιδευτικής πολιτικής να μη γίνουν φέτος οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις είναι πρώτον γιατί καταλαβαίνουμε τη γενικευμένη πίεση στην εκπαιδευτική κοινότητα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Παρόλο που δεν είμαι γονιός, μπορώ να αντιληφτώ ορισμένα πράγματα και άρα ρωτάω: το εφτάχρονο και το οχτάχρονο που το αφήνουν να είναι ατίθασο και να ουρλιάζει όλη την ώρα, θα καθίσει να του τοποθετήσουν την μεγάλη μπατονέτα του self test στα ρουθούνια ? Από πότε τα παιδιά αυτής της ηλικίας απόκτησαν ΑΜΚΑ ? κι αν αυτή η διαδικασία συμβεί υπ’ ευθύνη των γονέων, τι ακριβώς θέλουν να μας πούν ? Πως ο ιός μεταδίδεται και σε αρκετά νεαρές ηλικίες ? Τέλος θα ήθελα να προσθέσω μια σκέψη που έχω εδώ και καιρό για τα self test: δεν γίνονται στους μαθητές επειδή θέλουν να προφυλάξουν το ένα με το άλλο ΑΛΛΑ ως τιμωρία των νέων οι οποίοι δεν σέβονται τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοιού και κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, δεν σέβονται τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας και αρκετοί από αυτούς τους εφήβους -αδιαφορώντας για την αξία της ζωής, προσωπικά, οικογενειακά και φιλικά- πηγαίνουν σε κορωνοπάρτι, πιστεύοντας πως κάτι κάνουνε. Τόσο απλά.

  2. Ε, άντε στο διάολο να πάτε, παλιο ΜΑΣΟΝΟΙ, που νομίζετε ότι θα πειραματιστείτε πάνω στα παιδιά μας …
    ΟΧΙ ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε … Το ακούσατε ;;; ΟΧΙ …

  3. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΝΑ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΕ 35 ΒΑΘΜΟΥΣ ΜΑΣΚΑ!!ΑΝΤΕ ΡΕ ΕΛΛΛΗΝΑΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΕ

  4. Μικρά παιδάκια στην ανάπτυξη, να αναπνέουν την εκπνοή τους 7-8 ώρες την ημέρα..τα κατέστρεψαν..

Comments are closed.