Αυτά είναι! Θερμαινόμενος δρόμος που εκχιονίζεται από μόνος του! – ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση:
111

Στη γαλλική κοινότητα της Égletons, η εταιρεία Eurovia δοκιμάζει έναν δρόμο κατά του πάγου και του χιονιού. Και οι πρώτες δοκιμές είναι ιδιαίτερα πειστικές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το χιόνι και ο πάγος έχουν διαταράξει σοβαρά τις συνθήκες κυκλοφορίας στην Ευρώπη και όχι μόνο στα ορεινά τμήματα. Οι αλατιέρες και τα εκχιονιστικά δουλεύουν υπερωρίες λοιπόν για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Ωστόσο, εντοπίσαμε έναν καινοτόμο πειραματικό δρόμο που καθιστά αχρείαστα αυτά τα μηχανήματα.

Βέβαια αυτός ο δρόμος δεν βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά στην πόλη Égletons, στην περιφέρεια της Corrèze που ανήκει στην περιοχή της Nouvelle-Aquitaine, στην κεντρική Γαλλία

Στο προάστειο του Campus λοιπόν, μια μικρή απόσταση 120 μέτρων καταφέρνει να ανθίσταται από μόνη της ενάντια στον πάγο και στο χιόνι χάρη σε ένα σύστημα που εξελίχτηκε από την Eurovia, θυγατρική της εταιρείας οδικών έργων Vinci, που ονομάζεται «Power Road».

Eurovia Power Road

Η αρχή λειτουργία του συστήματος είναι απλή: Ο δρόμος θερμαίνεται, οπότε λιώνει τον πάγο. Το οδόστρωμα μάλιστα μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 60 °C στην επιφάνεια. Ο δρόμος ενσωματώνει σωλήνες στους οποίους κυκλοφορεί ένα υγρό μεταφοράς θερμότητας που θερμαίνεται ανακτώντας ηλιακή ενέργεια. Επομένως, είναι η θερμότητα του ήλιου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του δρόμου.

Το σύστημα εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και έχει ήδη δείξει την αποτελεσματικότητά του, καθώς η περιφέρεια της Corrèze επλήγη ισχυρά από χιόνια αυτόν τον μήνα. Μπορείτε να δείτε τη διαφορά μάλιστα στο video που δημοσιεύτηκε από την Eurovia. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δρόμος αυτός έχει μεγάλο επιπλέον κόστος, €250.000 παραπάνω σε σύγκριση με ένα συμβατικό δρόμο.

Ο Aurélien Genet, μηχανικός της Eurovia, ωστόσο, επεσήμανε στην τοπική εφημερίδα «La Montagne» ότι το επιπλέον κόστος μειώνεται όσο η απόσταση μεγαλώνει και ότι είναι επίσης ένα σύστημα που επιτρέπει την εξοικονόμηση κεφαλαίων που θα δαπανώντο για την αγορά και τη λειτουργία εκχιονιστικού και αποχιονιστικού εξοπλισμού.

Eurovia Power Road

Πριν βγάλετε το κομπιουτεράκι για να κάνετε τους υπολογισμούς για το κόστος σε χιλιόμετρα εθνικών οδών που αντιμετωπίζουν τους χειμερινούς μήνες πρόβλημα με το χιόνι, θεωρούμε ότι η τεχνολογία Power Road θα μπορούσε κάλλιστα να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες, όπως τροχόδρομους σε αεροδρόμια ή δύσκολες προσβάσεις σε ορεινές κοινότητες.

(drive.gr)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Πόσο πίσω είναι η τεχνολογία… Ζέστη για να λιώσει ο πάγος, με γελοιωδώς υψηλό κόσοτς, που το κάνει μη εφαρμόσιμο στην πράξη. Οταν ο πάγος του δρόμου λιώσει με laser που θα φεύγει από δορυφόρο, ελάτε να το ξανασυζητήσουμε.

  2. Στην Ελλάδα αυτό θα κόστιζε 1 τρις€ χαλαρά…..

Comments are closed.