Αυξήσεις – σοκ στα στεγαστικά δάνεια: Ανησυχία για νέα γενιά «κόκκινων δανείων»

Κοινοποίηση:
exoikonomo-eurokinissi-akinita_3

Κατά 27% ακριβαίνουν τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, την ώρα μάλιστα που δεν αποκλείονται και νέες αυξήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο καλπάζων πληθωρισμός.

Στην πράξη, για τους δανειολήπτες, η είδηση αυτή μεταφράζεται σε σημαντική επιβάρυνση στη μηνιαία δόση του δανείου τους. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα ελληνικά νοικοκυριά που επιβαρύνονται με στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και έχουν ήδη δει τρομακτικές συνέπειες το τελευταίο 12μηνο – μετά από πέντε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η ταχύτερη και σημαντικότερη αύξηση στην ιστορία της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής τράπεζας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Τι ισχύει για ένα στεγαστικό ύψους 100.000 ευρώ
Στεγαστικό δάνειο 100.000 € (κυμαινόμενο)

Διάρκεια εξόφλησης: 20 έτη

Δόση Ιούνιο 2022: 560 €

Τέλη Ιανουαρίου 2023: 667 €

Δόση Φεβρουαρίου: 695 €

Νέα δόση Μαρτίου: 720 €

Συνολική μηνιαία αύξηση: 160 €

Ετήσια επιπλέον επιβάρυνση: 1.920 €

Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποδεικνύει πως η αύξηση στις δόσεις του στεγαστικού υπερκαλύπτει την ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού (1.669 € καθαρά)

Νέα ενδεχόμενη αύξηση, μάλιστα, θα ανέβαζε τη δόση στα 782,5 € και την ετήσια επιπλέον επιβάρυνση στα 2.670 €.

Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς προοικονομούν μια νέα γενιά κόκκινων δανείων με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, όπως ενδεχόμενο «τσουνάμι» πλειστηριασμών κατοικιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.