Ασφαλιστικό: Τον Ιούνιο τα αναδρομικά στους συνταξιούχους! Όλες οι αλλαγές

Κοινοποίηση:
syntaxioyhoi_lefta1

Άγνωστο ακόμα αν τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ ή σε δόσεις. «Απαντήσεις» θα δώσει η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό. Αυξήσεις σε πέντε δόσεις στις κύριες συντάξεις. Καταργείται η λεγόμενη 13η σύνταξη.

Αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου θα δοθούν οι αυξήσεις στους συνταξιούχους που βγήκαν στην σύνταξη μετά από τις 13 Μαΐου του 2016 και βέβαια έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης προβλέπει το νέο ασφαλιστικό. Οι αυξήσεις επίσης αφορούν όλους εκείνους που είδαν τις επικουρικές συντάξεις να μειώνονται έως και 48%.

Τα παραπάνω προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τελικά κατατέθηκε χθες στην Βουλή. Τελικά δεν υπήρξαν εκπλήξεις και το περιεχόμενο ήταν αυτό που εν πολλοίς είχε δει το φως της δημοσιότητας. Βέβαια δεν είναι κοστολογημένο το νέο σχέδιο και ως εκ τούτου ουδείς γνωρίζει πόσο τελικά θα είναι αυξημένη η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι αυξήσεις αυτές θα καταβληθούν εφάπαξ ή σε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

Οι απαντήσεις αυτές καθώς και το ποιο το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα θα δοθεί μέσα από την αναλογιστική μελέτη που θα συνοδεύει το νομοσχέδιο και που αναμένεται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, προβλέπεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του e-Ε.Φ.Κ.Α καθώς και η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ενιαίο Φορέα.

Αυξήσεις σε πέντε δόσεις στις συντάξεις
Παράλληλα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε 5 δόσεις (από φέτος έως το 2024).

Και βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και προσωπική διαφορά, θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται και τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων να έρχονται πιο κοντά.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό
Αναφορικά με τις ασφαλιστικές κλάσεις που αφορούν τους μη μισθωτούς, οι εισφορές που υπολογίζονται με το νέο σύστημα από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 12 Μαρτίου τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, επιλέγοντας μεταξύ 220 και 576 ευρώ για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους νέους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με έως 5 χρόνια δραστηριότητα, με τις εισφορές να ορίζονται στα 136 ευρώ. Δίνεται η δυνατότητα σε αγρότες, υγειονομικούς του πρ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ελεύθερους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ, μισθωτούς ΙΚΑ κλπ να ενταχθούν προαιρετικά στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για να λάβουν επικουρική και εφάπαξ.

Αν όμως ενταχθούν σε αυτούς τους κλάδους, θα πρέπει υποχρεωτικά να παραμείνουν σε αυτούς.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι και το γεγονός ότι μειώνεται η ποινή που καλούνται να πληρώσουν οι εν ενεργεία συνταξιούχοι που θα επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται. Συγκεκριμένα το πέναλτι στους συνταξιούχους που εργάζονται, μειώνεται πλέον το 30% και όχι το 60% της σύνταξής τους για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, όσοι αναλαμβάνουν θέσεις σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα χάνουν το 100% των συντάξεών τους μόνο αν είναι κάτω των 62 ετών, διαφορετικά θα χάνουν το 30%. Εξαιρούνται οι αγρότες που συνεχίζουν εργαζόμενοι ως αγρότες κ.α.

Ο νέος «κόφτης» του 30% θα περιλαμβάνει πλέον όλους εκείνους που εργάζονται είτε πριν είτε μετά τον νέο νόμο. Υπάρχει όμως μεταβατική περίοδος για τους παλαιούς, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το νέο σύστημα, από την 1/1/2021 και μετά.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται και για το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών ασφάλισης, δεδομένων και των σημαντικών αλλαγών στις εισφορές κύριας ασφάλισης των μη μισθωτών.

Με πρόσθετη ρήτρα μάλιστα προβλέπεται πως αν ο ασφαλισμένος θεμελιώσει δικαίωμα πριν εξοφλήσει την εξαγορά το οφειλόμενο θα παρακρατείται από τη σύνταξή του.

Επικουρικές συντάξεις
Δίνεται η δυνατότητα στην γρηγορότερη έκδοση της επικουρικής σύνταξης, κυρίως σε δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα και με εξαγορές πλασματικών ετών.

Αναλυτικά, αν το δικαίωμα σε επικουρική θεμελιώνεται και με εξαγορά πλασματικών δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού ή παρακράτησης από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών επικουρικής σύνταξης, εφόσον το οφειλόμενο ποσό εξαγοράς δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αλλαγές υπάρχουν και για τον τρόπο ασφάλισης των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών.

Ορίζεται συγκεκριμένα πως μισθωτοί που αναλαμβάνουν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλουν ήδη στο σύστημα εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας που αντιστοιχούν στην 2η ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών, ήτοι 252 ευρώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εισφορές αυτές αντιστοιχούν σε μικτό μισθό 932 ευρώ, και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα και τα επιδόματα (13ος και 14ος μισθός).

Τέλος, με το νομοσχέδιο καταργείται η λεγόμενη 13η σύνταξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: