Αρχίσαμε με τις ανοησίες! Δημιουργήθηκαν οι πρώτες γενετικά τροποποιημένες ντομάτες που παράγουν επιπλέον βιταμίνη D

Κοινοποίηση:
ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Αρχίσαμε με τις ανοησίες!

Από εκεί που δεν μιλάει κανένας για βιταμίνη D3 ξαφνικά θα σε υποχρεώνουν να παίρνεις ντομάτες γενετικά τροποποιημένες για αναπληρώσεις την έλλειψη βιταμίνης D3. Φυσικά η τεχνολογία είναι θαυμάσια αλλά ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ είναι ποιοι και ποια είναι η ΗΘΙΚΗ τους ;; Τι άλλο μπορούν να προσθέσουν στην ντομάτα και πόσο θα πληρώσουμε την «θεάρεστη» καινοτομία ; Εγώ θα προτιμώ τις ντομάτες από τον κήπο μου από φυσική καλλιέργεια για τα επόμενα 15 χρόνια μέχρι να δω τι επιπτώσεις έχει αυτή η τεχνολογία και να καταλάβω τι ρόλο παίζουν οι διαχειριστές της. Βέβαια, ακόμη, πρόκειται για ερευνητική διαδικασία και ίσως και να μην προχωρήσει, αλλά αν θα μου απαγορέψουν την καλλιέργεια ντομάτας για προσωπική μου χρήση και να μου επιβάλλουν τις γενετικά τροποποιημένες πλαστικές ντομάτες τους… θα έχουμε σύρραξη…

Και ότι είχα ξεκινήσει να λέω το παράδειγμα της εργαστηριακής ψευδό-ντομάτας έναντι της βιολογικής και έναντι της φυσικής ντομάτας του παππού.. αρνητής της ντομάτας (ψευδό-ντομάτας) άντε και αυτή θα φτιάχνεται στο χωράφι… σε λίγο έρχονται και οι καθαρά παραγόμενες σε εργαστήριο!

Συγκεκριμένα, η μελέτη τους έδειξε ότι είναι δυνατόν οι ντομάτες να τροποποιηθούν γενετικά έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη προβιταμίνη D3, τον πρόδρομο της βιταμίνης D3, γνωστής και ως «βιταμίνης της λιακάδας».

Στόχος των επιστημόνων είναι οι ντομάτες αυτές να αποτελέσουν μια νέα διατροφική πηγή βιταμίνης D, κάτι που θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια αυτής της ζωτικής βιταμίνης στον οργανισμό τους.

Ένα δισ. άνθρωποι θα αναπληρώσουν την έλλειψη βιταμίνης D μέσω… ντοματών

 

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στη Γη έχουν έλλειψη βιταμίνης D, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, η άνοια και η νόσος Πάρκινσον. Μολονότι οι άνθρωποι μπορούν να συνθέσουν βιταμίνη D3, όταν εκτεθούν στον ήλιο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής τής φυσικά παραγόμενης βιταμίνης στο σώμα προέρχεται από τη διατροφή, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι τα αντηλιακά μειώνουν την παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα. Όμως αρκετοί άνθρωποι δεν τρώνε αρκετές τροφές με αφθονία βιταμίνης D, με συνέπεια να χρειάζονται σχετικά συμπληρώματα με τη μορφή χαπιού.

Ερευνητές από διάφορες χώρες (Μ. Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Χιλή, Κούβα), με επικεφαλής την Κάθι Μάρτιν, του βρετανικού ερευνητικού κέντρου John Innes, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Plants, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τροποποίησαν ένα γονίδιο της ντομάτας που κωδικοποιεί ένα ένζυμο. Με τον τρόπο αυτό μπλόκαραν τη δράση του ενζύμου, το οποίο κανονικά μετατρέπει την εν λόγω βιταμίνη σε χοληστερίνη. Έτσι, η προβιταμίνη D3 συσσωρεύεται πλέον στις ίδιες τις ντομάτες και στα φύλλα της ντοματιάς, χωρίς να επηρεάζεται η ανάπτυξη του φυτού και η παραγωγικότητά του.

Στη συνέχεια, η προβιταμίνη D3 μπορεί να μετατραπεί σε κανονική βιταμίνη D3 μέσω τεχνητής υπεριώδους ακτινοβολίας ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό για να συνθέσει με φυσικό τρόπο τη βιταμίνη D3, όταν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UV-B.

Η ποσότητα προβιταμίνης D3 μέσα σε μία μόνο ντομάτα, αν μετατραπεί σε βιταμίνη D3, ισοδυναμεί με την ποσότητα αυτής της βιταμίνης που υπάρχει σε δύο μεσαίου μεγέθους αυγά ή σε 28 γραμμάρια ψαριού τόνου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανάλωση των τροποποιημένων αυτών ντοματών -είτε ολόκληρων είτε με τη μορφή τοματοχυμού- θα μπορεί μελλοντικά να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες για βιταμίνη D3 τόσο των παιδιών όσο και των ηλικιωμένων (15 και 20 μικρογραμμάρια, αντίστοιχα).

Επίσης, οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν περαιτέρω έρευνες για να αυξήσουν μέσω γενετικής τροποποίησης τα επίπεδα βιταμίνης D και σε άλλα φυτά, όπως οι πατάτες.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: