Απόφαση-«σταθμός» του Πρωτοδικείου Αθηνών – Διατροφή για τα ανήλικα εγγόνια θα πληρώνουν και οι παππούδες

Κοινοποίηση:
ilikiomeni-giagia-paidi

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Πρωτοδικείο Αθηνών, αν οι γονείς ενός παιδιού μετά το χωρισμό τους, δεν μπορούν να του διασφαλίσουν τα αναγκαία έξοδα για τη συντήρηση και την ανατροφή του, την υποχρέωση διατροφής ανήλικου παιδιού, θα αναλαμβάνουν ο παππούς η γιαγιά.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από σχετική αίτηση που κατέθεσε η μητέρα του ανηλίκου, επειδή ο πρώην σύζυγός της, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν ήταν συνεπής στην καταβολή της μηνιαίας διατροφής.

Η γυναίκα, αξιοποιώντας τις διατάξεις που παρέχει ο νόμος, στράφηκε κατά των γονέων του πρώην συζύγου της, ζητώντας να αναλάβουν επί της ουσίας ο παππούς και η γιαγιά το δικό του μερίδιο στα έξοδα διαβίωσης του ανηλίκου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το δικαστήριο έκρινε ότι «εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου».

Εφόσον δεν υπάρχουν γονείς, βαρύνονται με υποχρέωση διατροφής ο παππούς και η γιαγιά από πατρική ή μητρική γραμμή και εν συνεχεία οι προπάππος και η προγιαγιά από πατρική και μητρική γραμμή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το σκεπτικό της ενδιαφέρουσας αυτής δικαστικής απόφασης, «η υποχρέωσή τους είναι κατ’ ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλον. Δεν αποκλείεται, επί περισσοτέρων υποχρέων κατ’ ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα».

Στην προκείμενη υπόθεση η αιτούσα, η οποία ασκεί την επιμέλεια του αβάπτιστου γιου της, επικαλέστηκε με την αίτησή της επείγουσα περίπτωση και ζητούσε να υποχρεωθούν προσωρινά ο παππούς και γιαγιά αντίστοιχα εκ της πατρικής γραμμής να πληρώνουν συνολικά 400 ευρώ τον μήνα ως υπόχρεοι για την ανατροφή του ανήλικου εγγονιού τους.

Η μητέρα, όπως προκύπτει από την απόφαση, ασχολείται με τη φροντίδα, την επίβλεψη και την ανατροφή του παιδιού της, που λόγω της ηλικίας του έχει ανάγκη από την παρουσία και μέριμνά της.

«Η προσωπική εργασία της αιτούσας στην οικία και στην επίβλεψη του ανηλίκου καθώς και η παροχή τροφής σε αυτό, αποτελούν υπηρεσίες που συνδέονται με τη συνοίκηση και αποτιμώνται χρηματικώς», επισημαίνεται στο κείμενο της δικαστικής απόφασης.

Με βάση τα προσκομιζόμενα στοιχεία το δικαστήριο πιθανολόγησε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του ανηλίκου τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις σημερινές συνθήκες της ζωής του και συγκεκριμένα τις ανάγκες του για ένδυση, διατροφή, εκπαίδευση, ιατρική παρακολούθηση, ψυχαγωγία και εν γένει συντήρησή του, απαιτείται, λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής καταστάσεως των γονέων του, το συνολικό ποσό των 480 ευρώ.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του παππού και της γιαγιάς του παιδιού έκρινε ότι ο πρώτος μπορεί χωρίς να διακινδυνεύσει τη δική του διαβίωση να εισφέρει στη διατροφή του εγγονιού του το ποσό των 120 ευρώ τον μήνα, ενώ η γιαγιά λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας και της εν γένει οικονομικής της κατάστασης, κρίθηκε ότι δεν είναι σε θέση να εισφέρει οικονομικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

15 Σχόλια

 1. Καραγκιοζλικια ! Εάν ένα Ελληνόπουλο, βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση να δώσει στον γονέα)οι τούς γονείς του 300-400€/μήνα για τα έξοδα του παιδιού ! Τόσα χρήματα για όλους τους Λ@θρο δίνουν, ας δώσουν κάτι και στους Έλληνες! Από πού και ως προκύπτει υποχρέωση ενός παππού ή προπάππου προς ένα εγγονό/εγγονή όταν ζούνε και οι δύο γονείς του; Ναι άμα δεν ζούνε οι γονείς του ανήλικου παιδιού να πάει το παιδί στους παππούδες. Όσο για την υποχρέωση των προπαππουδων εδώ κλαίμε από τα γέλια, πόσοι είναι αυτοί που προλαβαίνουν να δουν δυσεγγκονα ; Μεγάλο καραγκιοζλικη η συγκεκριμένη απόφαση. Δώστε ρε κοπριτες κάνα φράγκο ,σε κανένα Έλληνα και αφήστε τις πονηριές !

 2. Καραγκιοζιλικια.
  Στην εποχη που το κρατος ξοδευει λεφτα για να ζουν λ@θροπαρασιτα, προβαλουν:
  “..το σκεπτικό της ενδιαφέρουσας αυτής δικαστικής απόφασης..”.
  Ειναι δυνατον ;
  Και γιατι να μην μεριμνησει το κρατος για αυτο το θεμα; Τοσο για τον ανηλικο οσο και για τα ζωαδια που τον εφεραν στη ζωη.
  Αλλη μια, στην εποχη που το κρατος ταιζει λ@θροπαρασιτα να ζουν λ@θραια στο τοπο μας, βαζουν το δικαστικο χερι να επεμβει και αλλο μεσα στην ελληνικη οικογενεια.
  Ξεκληρισμα.
  Αυτο καταλαβαινω.

 3. Γονεεικη ευθυνη λεγεται κ τη κουβαλας. παντα
  Με το προσχειμα αυτης ο αρης βελουχιωτης εσφαζε νηπια κ ανηλικα …..
  Η κουμουνιστοαριστερα τη χρησιμοποιοι ακομη

 4. υπάρχουν όμως και κάτι “μανάδες” – ο θεός να τις κάνει…που κουκουλώνουν το κάθε θύμα για να γκαστρωθούν, εξαναγκάζουν τους μακακες άντρες σε γάμο ως δήθεν φουλ ερωτευμένες μαζί τους και μετά τους τρέχουν στα δικαστήρια για διαζύγια με τοκοφόρα διατροφή…μόλις τη κερδίζουν, παρκάρουν το ίδιο τους το σπλάχνο στους γονείς και εκείνες τη βλέπουν εισοδηματίες με μόνιμο εισόδημα τη διατροφή παρατώντας το παιδί τους και αδιαφορώντας για αυτό…δεν υπάρχουν μόνο ρεμάλια πατεράδες αλλά και ¨”ειδικής κατηγορίας” πόρνες….Η απόφαση αυτή μπάζει από παντού και δεν πρόκειται να κρατηθεί πολύ καιρό….Σίγουρα αυτοί που αποφάσισαν δεν είναι καν γονείς….

 5. Το κράτος δίνει 70 ευρώ το δίμηνο για ένα παιδί. Για ένα μετανάστη ξέρετε πόσα δίνει το μήνα?

 6. Ρέ ποιός ηλίθιος πού τολμά νά λέει πώς είναι δικστής έβγαλε μία τέτοια απόφαση ;;;
  Τότε άς δώσει καί τό ίδιο τό παιδί στόν παπού καί τήν γιαγιά ! Καί γιατί αυτοί νά πληρώνουν γιά κάτι πού δέν φταίνε ;
  Άκου πού φτάσαμε βρέ παιδάκι μου…

 7. Τό κολοκρατος ταιζει λαθρομετανάστες, ενώ τα παιδιά τα δικά τής τα αφήνει να τα πληρώσουν άλλοι,για τέτοιο βρομερο κράτος τάχα, μιλάμε.

 8. Αυτό είναι τα γαμησιάτικα πληρώνονται από άλλους.Άλλος γ@@@@ι άλλος να πληρώνει.Ωραία απόφαση.Εδώ οι παππούδες δεν έχουν να ζήσουν αυτοί να υποχρεωθούν να πληρώσουν και για τα εγγόνια.Τότε να τους ανεβάσει και το κωλοκράτος και την σύνταξη

 9. τΙ ΕΞΟΦΡΕΝΙΚΗ ΑΠΟΔΑΣΙς ”ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗς ” ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ???ρε εισαστε στα καλα σας ηλιθιοτατοι που βγαζετε τετοιες αποφασεις ??Ο ΚΑΘΕ ΕΝΗΛΙΚΟς ειναι υπευθυνος για τις δικες του πραξεις ΜΟΝΟΝ ..Την στιγμην που ειναι ενηλικοι και αποφασιζουν να κανουν και παιδια σε τι ειναι υπευθυνοι οι γονεις που στις περισσοτερες περιπτωσεις θα ηταν και ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στην δημιουργια αυτης της οικογενειας που τελικα καταληγει σε διαζυγια ??

 10. Και πολύ καλά έκανε.Αυτή τη φορά θα πω μπράβο στο δικαστή που πήρε τέτοια απόφαση.
  Υπάρχουν ρεμάλια πατεράδες που κάνουν παιδιά εξαφανίζονται δεν δίνουν δεκάρα και δεν νοιάζονται πως μεγαλώνει ένα παιδί.Πάνε μένουν στο πατρικό και λένε δεν έχουμε δουλειά.
  Αφού ο μπαμπάς φιλοξενεί και συντηρεί το γιο στο σπίτι του ας δώσει κάτι και για το εγγόνι του.

 11. Το βλέπω πολύ σωστό μέτρο για πολλούς και διάφορους λόγους! Ολοι σας έχετε και ένα δικηγόρο γνωστό σας οποτε ρωτήστε τους πως προέκυψε αυτή η απόφαση.

 12. Το κρατος προς τα παιδια που βρισκονται σε δυσχερη θεση δεν εχει υποχρεωση για οικονομικη στηριξη ως πολιτες αυτου του κρατους; Ρε δεν γ@μιεστε λεω εγω κυριοι δικαστες γ@μω τα πτυχια σας και τις σπουδες σας

 13. Κύριοι δικαστές, τα 120 € να τα δώσει το κράτος ως επίδομα για την ανατροφή του παιδιού

Leave a Response