Αποκεφαλισμός στο Παρίσι: Η σχέση του δράστη με τον ISIS και ποιος ήταν ο καθηγητής

Κοινοποίηση:
unnamed (1)

Συνδέσεις με το ISIS φαίνεται να είχε ο 18χρονος ισλαμιστής που αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή στο Παρίσι. Νέα στοιχεία για τον δράστη.

Η εκστρατεία μίσους των γονέων «οδήγησε στον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή» στο Παρίσι σύμφωνα με του Sunday Times, που κάνει αναφορά στη σχέση του 18χρονου Τσετσένου δράστη με το Ισλαμικό κράτος.

Η αστυνομία αναφέρει ότι ο δολοφόνος του Samuel Paty, που συνδέεται με τον ISIS, μπορεί να είχε εμπνευστεί από τον πατέρα ενός μαθητή και τους ισχυρισμούς του περί ισλαμοφοβίας. Σύμφωνα με τους Sunday Times, το θύμα, ο 47χρονος Samuel Paty, στοχοποιήθηκε πριν από ένα δεκαπενθήμερο, όταν έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ σε μαθητές του, για να απεικονίσει την έννοια της ελευθερίας. Αυτό προκάλεσε κατηγορίες για ισλαμοφοβία από έναν γονέα, ο οποίος πραγματοποίησε εκστρατεία μίσους εναντίον του στα social media.

Ο δολοφόνος, που κατονομάστηκε χθες ως Abdoulakh Anzorov, δημοσίευσε ένα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει το κομμένο κεφάλι του Paty μετά από ενέδρα, που του έστησε αργά την Παρασκευή το απόγευμα. Κατήγγειλε δε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν ως «ηγέτη των άπιστων».

Όπως αναφέρουν οι Sunday Times o Τσετσένος ισλαμιστής έστειλε φωτογραφίες του κομμένου κεφαλιού του 47χρονου θύματός του στα κανάλια του Telegram του ISIS στην Τσετσενία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον εισαγγελέα Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ, η αδελφή του δράστη είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2014, προκειμένου να ενταχθεί στους τζιχαντιστές. Αναφερόμενος στην ημέρα της δολοφονίας του Paty, ο εισαγγελέας είπε πως ο 18χρονος, ο οποίος είχε μαζί του ένα μαχαίρι και ένα αεροβόλο, πήγε στο σχολείο που δίδασκε ο 47χρονος και ζήτησε από μαθητές να του υποδείξουν τον εκπαιδευτικό που είχε δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Δέκα μέρες πριν ο καθηγητής είχε ήδη δεχτεί απειλές και όπως αναφέρουν πηγές, αυτός ήταν και ο λόγος που άλλαξε τη διαδρομή του προς και από το σχολείο. Ο πατέρας ενός 13χρονου μαθητή είπε στο Reuters ό,τι ο καθηγητής είχε καλέσει τους Μουσουλμάνους μαθητές να αποχωρήσουν από την αίθουσα, εάν θεωρούν ό,τι προσβάλλονται ωστόσο ένας μουσουλμάνος μαθητής παρέμεινε. Αυτός ενημέρωσε τους Μουσουλμάνους γονείς του, οι οποίοι υπέβαλαν επίσημη καταγγελία για τον 47χρονο εκπαιδευτικό. Η διοίκηση του σχολείου οργάνωσε μία συνάντηση των γονιών και του καθηγητή προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα.

Το μήνυμα στο Twitter μετά τον αποκεφαλισμό
Μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή, ο ίδιος ο 18χρονος δημοσίευσε στο twitter φωτογραφία του πτώματος του 47χρονου αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο λογαριασμός ανήκει στον δράστη. Λίγα λεπτά αργότερα, η αστυνομία τον πυροβόλησε και τον σκότωσε στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορίν. Η ανάρτηση κατέβηκε άμεσα από το Twitter, το οποίο ανέφερε ό,τι αναστέλλει τον λογαριασμό επειδή παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας. «Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,… προς τον (πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν, αρχηγό των απίστων, εκτέλεσα έναν από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον (Προφήτη) Μωάμεθ» έγραφε το μήνυμα, σύμφωνα με δηώσεις του εισαγγελέα.

Νέα στοιχεία για τον δράστη
Ο δράστης ζούσε στην πόλη Εβρέ, βορειοδυτικά του Παρισιού, και δεν ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, είπε ο Ρικάρ στη συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό το άτομο έχει ζήσει επίσημα στη Γαλλία τα τελευταία 12 χρόνια… Δεν είναι τόσο σημαντικός ο τόπος γέννησης, αλλά το πού ριζοσπαστικοποιήθηκε και πήρε το μονοπάτι της τρομοκρατίας, έναν δρόμο που η Ρωσία πάντα καταδίκαζε συνεπώς και σε όλους τις εκφάνσεις του» σημείωσε από την πλευρά του ο Σεργκέι Παρινόφ, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας.

Μάλιστα, ο ρώσος αξιωματούχος, είπε ότι ο ύποπτος ζούσε στη Γαλλία με την οικογένειά του νόμιμα, καθώς όλοι τους ήταν αιτούντες άσυλο.

«Το 2008, ήρθαν στη Γαλλία με την οικογένειά τους… και υπέβαλαν αίτηση για άσυλο, ως πρόσφυγες. Έζησαν στη Γαλλία βάσει της άδειας παραμονής μακράς διαρκείας» διευκρίνισε ο κ. Παρινόφ, προσθέτοντας ότι αυτά τα στοιχεία παρασχέθηκαν από τη γαλλική πλευρά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο δράστης της επίθεσης που σόκαρε την Πόλη του Φωτός, έλαβε άδεια διαμονής όταν έγινε 18 χρονών.

Ο εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσε ακόμη ότι το σχολείο είχε δεχτεί απειλές πριν από την επίθεση, ότι ο δράστης ζούσε νόμιμα στη Γαλλία και είχε καθεστώς πρόσφυγα και ότι το θύμα είχε καταθέσει γραπτή καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμηση όταν το σχολείο είχε δεχτεί απειλές με αφορμή τις μεθόδους διδασκαλίας του.

Μόσχα: Ο 18χρονος δράστης δεν είχε καμία σχέση με τη Ρωσία
Ο 18χρονος που αποκεφάλισε έναν καθηγητή στη Γαλλία δεν είχε πλέον κανέναν δεσμό με τη Μόσχα, από το 2008, διαβεβαίωσε χθες η πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι.

«Το έγκλημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, δεδομένου ότι το πρόσωπο αυτό ζούσε στη Γαλλία εδώ και 12 χρόνια και είχε γίνει δεκτός από τη γαλλική πλευρά», είπε ο Σεργκέι Παρίνοφ, ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας, στο πρακτορείο Tass. «Και το σημαντικό ζήτημα δεν είναι το πού γεννήθηκε αλλά πού, πότε και πώς υιοθέτησε μια τρομοκρατική ιδεολογία την οποία φυσικά η Ρωσία καταδικάζει, σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Παρίνοφ, ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ έφτασε στη Γαλλία σε ηλικία 6 ετών, μαζί με όλη του την οικογένεια. Όλα τα μέλη της έλαβαν το καθεστώς πρόσφυγα και αυτό οδηγεί αυτομάτως στη στέρηση της ρωσικής υπηκοότητας.

«Δεν είχε ποτέ επαφές με την πρεσβεία», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης εξηγώντας ότι όλες οι πληροφορίες του προέρχονται από τις γαλλικές αρχές.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ καταδίκασε την επίθεση και συλλυπήθηκε την οικογένεια του καθηγητή, ζητώντας ωστόσο ταυτόχρονα από τη Γαλλία «να μην προκαλεί» τους μουσουλμάνους. «Παραδεχτείτε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να έχουν μια θρησκεία και κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε.

Ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ, που ήταν τσετσενικής καταγωγής, είχε επισκεφθεί την Τσετσενία μόνο μία φορά στη ζωή του, όταν ήταν μόλις 2 ετών, πρόσθεσε ο Καντίροφ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: