Αποκάλυψη σοκ από την Κίνα: Η βλάβη που αφήνει ο κορωνοϊός στην καρδιά

Κοινοποίηση:
koronoios-1536x1001

Επιπλοκές και προβλήματα σε πολλά όργανα του ανθρώπινου σώματος μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός, καθώς δεν «επιτίθεται» μονάχα στους πνεύμονες και στην αναπνευστική οδό, αλλά και στην καρδιά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ερευνητές.

Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ότι οι ασθενείς με COVID-19, που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προβλημάτων, τείνουν να δέχονται τον κορωνοϊό σε υψηλότερα ποσοστά και να υποφέρουν πολύ περισσότερο από αυτόν.

Ωστόσο, τώρα, έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι ο ιός και οι επιπλοκές του, μπορούν να βλάψουν και τον ίδιο τον καρδιακό μυ. Αν αυτό, τελικά, ισχύει, οι εργαζόμενοι στον τονέα υγείας έχουν ένα νέο μέτωπο να αντιμετωπίσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ενώ ακόμη και οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον ιό, μπορεί να παρατείνουν την παραμονή τους στο νοσοκομείο για άλλους λόγους, ανέφεραν γιατροί στο Kaiser Health News.

Δεν είναι μονάχα οι πνεύμονες αυτοί που «υποφέρουν» από τον ιό

Όπως και άλλοι κορωνοϊοί – αυτοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, ο SARS και ο MERS – ο ιός που προκαλεί το COVID-19 προκαλεί, κυρίως, αναπνευστική ασθένεια. Εισέρχεται στο σώμα από μικροσκοπικά σταγονίδια σάλιου μέσω της μύτης και του στόματος και «ταξιδεύει» βαθύτερα στην αναπνευστική οδό και στους πνεύμονες, όπου οι γλυκοπρωτεΐνες στην επιφάνεια του σωματιδίου του ιού «κολλάνε» στα κύτταρα των πνευμόνων.

Ωστόσο, οι πνεύμονες μπορεί να μην είναι τα μόνα όργανα που υποφέρουν από τον ιό.

Η πρώτη απόδειξη ότι ο SARS-CoV2 μπορεί να είναι επικίνδυνος για την καρδιά προέκυψε στην Κίνα, η οποία αποτέλεσε τον πρώτο «σταθμό» της πανδημίας.

Σημάδια καρδιακής βλάβης ο 1 στους 5 ασθενείς

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστημιακό νοσκομείο στην Ουχάν, διαπιστώθηκε πως το 19,7% των 416 νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό, έδειξε σημάδια καρδιακής βλάβης.

Ακόμη, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που είχαν καρδιακή βλάβη (το 51%) πέθαναν, ενώ νοσηλεύονταν για κορωνοϊό. Συγκριτικά, μόλις το 4,5% των ασθενών χωρίς καρδιακή βλάβη, έχασε τη μάχη.

Δεν ήταν έκπληξη, ακόμα, το γεγονός ότι τα ποσοστά καρδιακής βλάβης από τον κορωνοϊό ήταν πολύ υψηλότερα μεταξύ των ανθρώπων που είχαν ήδη καρδιακά νοσήματα προτού μολυνθούν.

Το ανησυχητικό είναι πως οι ασθενείς μολυσμένοι με κορωνοϊο χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας, επλήγησαν περισσότερο από καρδιακή βλάβη που υπέστησαν. Αυτό το μικρό γκρουπ ασθενών αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τις επιπλοκές που θα προκαλούσε στην καρδιά ο ιός…

Τέλος, όπως συμβαίνει σε όλες, σχεδόν, τις περιπτώσεις του COVID-19, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα επηρεάζονται περισσότερο από τις επιδράσεις του κορωνοϊού στην καρδιακή λειτουργία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Να πω κι εγω την επυστιμονικη μου αποψη καποιος ξεσκισε μια νυχτεριδα ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

  2. Αυτα που λενε,γραφουν ειναι σαν τα προιοντα τους μαιμου…. αρχιζω να μην τους πιστευω πλεον σταματησανε τα κρουσματα εκει μας δουλευουνε… πουλανε μασκες και τεστ σε ολο τον κοσμο και σταματησανε να κανουν στους δικους τους.

    Οσοι ελληνες πουλανε σπιτια σε κινεζους να παθουν κοροναιο.

Leave a Response