Αποδείξεις: Ποιες μετρούν στην Εφορία – Το όριο του 30%

Κοινοποίηση:
Apodeixeis-1104881-apodeixeis-4-696x418

Αναλυτικές οδηγίες για τις δαπάνες που γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, για το ύψος των δαπανών ανά περίπτωση, τις εξαιρέσεις και το «πέναλτι» που θα πληρώνουν όσοι δεν πιάνουν το σχετικό όριο, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι φέτος οι φορολογούμενοι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στην Εφορία, καθώς το απαιτούμενο ποσοστό σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα έχει αυξηθεί στο 30%.

Τον πήχη του 30% του εισοδήματός τους θα πρέπει να ξεπερνούν πλέον οι φορολογούμενοι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που συγκεντρώνουν, αν δε θέλουν να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με την φορολογική σύμβουλο της «Grant Thornton», Ελευθερία Βασιλείου, «το 30% του ετήσιου εισοδήματος, θα πρέπει να καλύπτεται από δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα. Χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες δηλαδή ή συναλλαγές μέσω e- banking».

Αυτό αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους, κι αν δεν τα καταφέρουν, τότε τους επιβάλλεται πέναλτι φόρου 22%.

Σύμφωνα με την κυρία Βασιλείου, αν κάποιος αφιερώνει το 60% του εισοδήματός του στο να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα δάνεια και φόρους, τότε δεν έχει υποχρέωση να συγκεντρώσει το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά το 20%.
Ποιες αποδείξεις δεν μετράνε

Ενοίκια
Τέλη Κυκλοφορίας
Αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων
Πληρωμές φόρων και δόσεις δανείων
Αγορά μετοχών, ομολόγων αμοιβαίων
Εξαιρούνται από το «κυνήγι» αποδείξεων

Άνω των 70 ετών
Αναπηρία 80% και πάνω
Ανήλικοι φορολογούμενοι
Εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ
Δικαιούχοι ΚΕΑ και στρατιώτες
Κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών (με βάση τον πληθυσμό)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: