Απεσταλμένος του ΟΗΕ: Συμφωνήθηκε δίμηνη κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη

Κοινοποίηση:
yemen

Τα εμπόλεμα μέρη στην Υεμένη συμφώνησαν σε δίμηνη κατάπαυση του πυρός από αυτό το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη.

«Τα μέρη αποδέχθηκαν να σταματήσουν όλες τις επιθετικές στρατιωτικές αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις εντός της Υεμένης και πέρα από τα σύνορά της. Συμφώνησαν επίσης να επιτρέψουν την είσοδο στα λιμάνια της Χοντέιντα σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα, και την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Σαναά για εμπορικές πτήσεις πολιτών προς συγκεκριμένους προορισμούς», σύμφωνα με δήλωση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Χανς Γκρούντμπεργκ.

«Η εκεχειρία μπορεί να ανανεωθεί και μετά τη δίμηνη περίοδο», πρόσθεσε ο Γκρούντμπεργκ. «Ο στόχος αυτής της εκεχειρίας είναι να δώσει στους Υεμενίτες ένα απαραίτητο διάλειμμα από τη βία, μια ανακούφιση από τα δεινά και το πιο σημαντικό, μία ελπίδα ότι είναι εφικτός ο τερματισμός αυτής της σύγκρουσης».

Ο Γκρούντμπεργκ ευχαρίστησε τους περιφερειακούς και διεθνείς φορείς για την υποστήριξή τους στη συμβολή στην συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

«Όλες οι γυναίκες, οι άνδρες και τα παιδιά της Υεμένης που έχουν υποφέρει εδώ και επτά χρόνια, δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από το τέλος αυτού του πολέμου» είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: