Απίστευτο: Η Αλβανία σχεδιάζει να μπλοκάρει την εισαγωγή παλαιών αυτοκινήτων!

Κοινοποίηση:
1

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε στην Αλβανία η θέσπιση από την κυβέρνηση ενός νέου μέτρου πλήρους απαγόρευσης εισαγωγής αυτοκινήτων που δεν πληρούν τα πρότυπα ρύπων Euro 5 και Euro 6.


Τη στιγμή που στη χώρα μας πριμοδοτούμε ακόμη τα παλαιά αυτοκίνητα (και την εισαγωγή τους με γυρισμένα χιλιόμετρα) στην Αλβανία η κυβέρνηση του Έντι Ράμα έβαλε σε πλήρη ισχύ μια νέα νομοθεσία η οποία απαγορεύει από την 1η του Ιανουαρίου την εισαγωγή αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 10 ετών, τα οποία δεν πληρούν το πρότυπο ρύπων Euro 5.

Ωστόσο, παρότι το μέτρο αυτό έδινε ένα περιθώριο ταξινόμησης των παλαιών αυτοκινήτων μέχρι και τις 31 Μαρτίου, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να το πάρει πίσω ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών εμπόρων που εισάγουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στη χώρα.

Πλέον, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται μια νέα απόφαση που θα θέτει περιορισμούς προς τα παλαιά αυτοκίνητα, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει γίνει ακόμη γνωστή ποια θα είναι αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της αλβανικής κυβέρνησης είναι να μειώσει σημαντικά τον μέσο όρο ηλικίας των κυκλοφορούντων οχημάτων, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 20 χρόνια (στην Ελλάδα είναι πάνω από 15 χρόνια), ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα (υπολογίζεται ότι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχεδόν 2.100 πρόωροι θάνατοι έχουν συμβεί στη χώρα μόνο μέσα σε μια χρονιά – το 2016).

Σε αυτό το πλαίσιο, από τα τέλη του 2016 η Αλβανία υιοθετεί σταδιακά τη νομοθεσία κατά των ρύπων των αυτοκινήτων που ακολουθεί και η Ε.Ε., αν και ακόμη το ποσοστό των αυτοκινήτων Euro 5 και Euro 6 που κυκλοφορούν στη χώρα βρίσκεται μόλις στο 3,3%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: