Αν νομίζετε ότι το 2020 είναι δύσκολη χρονιά, διαβάστε τι έγινε το 536 μ.Χ.

Κοινοποίηση:
Xeirotero_Etos

Το 2020 μπορεί να είναι η χρονιά που ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλο τον πλανήτη και σίγουρα  δύσκολα θα ξεχαστεί. Κι όμως, το 2020 δεν είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία, αλλά ούτε κι άλλες χρονιές με πανδημίες, όπως το 1349 με τη βουβωνική πανώλη, το 1520 με την ευλογιά ή το 1918 με την Ισπανική γρίπη.

Όλοι οι  μελετητές συμφωνούν στο εξής. Ο τίτλος της χειρότερης χρονιάς στην ιστορία απονέμεται στο έτος 536 μ.Χ.

Εκείνη η χρονιά, σύμφωνα με τους ιστορικούς που μελετούν τον Μεσαίωνα, ξεκίνησε με μια ανεξήγητη, πυκνή ομίχλη που απλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο βυθίζοντας την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Ασίας στο σκοτάδι 24 ώρες την ημέρα, για σχεδόν 2 χρόνια.

Ως συνέπεια του φαινομένου, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έπεσαν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η πιο κρύα δεκαετία μετά από τουλάχιστον 2.000 χρόνια.  Η πείνα ήταν αδυσώπητη και οι καλλιέργειες απέτυχαν σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Δυστυχώς, το 536 μ.Χ. ήταν απλά το προοίμιο για περαιτέρω δυστυχία. Αυτή η περίοδος κρύου και λιμοκτονίας προκάλεσε οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, και το 541 μ.Χ. ένα ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης οδήγησε στο θάνατο σχεδόν 100 εκατομμυρίων ανθρώπων αφανίζοντας το ήμισυ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Τέλος, κορυφαίοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία στις αρχές του 536 ήταν αυτή που επέφερε μια τεράστια ποσότητα τέφρας που εξαπλώθηκε στο Βόρειο Ημισφαίριο, δημιουργώντας την ομίχλη που σκοτείνιασε τον πλανήτη.

Αυτή η έκρηξη ήταν τόσο τεράστια που άλλαξε τα παγκόσμια κλιματικά πρότυπα και επηρέασε δυσμενώς τα καιρικά φαινόμενα και τις καλλιέργειες τα επόμενα χρόνια.

Οπότε, κάθε φορά που νιώθουμε φοβισμένοι για τα όσα επιφυλάσσει το 2020, να σκεφτόμαστε ότι εκείνη τη χρονιά, όλα είχαν σκεπαστεί από πραγματικό σκοτάδι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response