Ανοίγει αύριο Δευτέρα, η πλατφόρμα για να δηλώσουν την αναστολή εργασίας των υπαλλήλων τους, οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές

Κοινοποίηση:
εργαζομενοι

Αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου ανοίγει η εφαρμογή για τους εργοδότες επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές καθ’ όλο τον τρέχοντα μήνα, προκειμένου να δηλώσουν την αναστολή της σύμβασης εργασίας του προσωπικού τους.

Σχετική δήλωση πρέπει να κάνουν και οι υπό αναστολή εργαζομένοι, προκειμένου να λάβουν και γι’ αυτόν τον μήνα την ειδική αποζημίωση των 532 ευρώ. Οι εργοδότες θα υποβάλουν δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, ενώ οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν δήλωση στην εφαρμογή supportemployees.services.gov.gr.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών λήγει στις 31 Μαΐου. Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει μεταξύ 5ης και 10ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, υπολογίζεται πως κοντά στους 477.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν τη σχετική αποζημίωση. Οι μιισθωτοί αυτοί απασχολούνται σε 171.000 επιχειρήσεις. Το δημοσιονομικό κόστος από τις αποζημιώσεις στους μισθωτούς θα ανέλθει κοντά στα 253 εκατ. ευρώ.

Επίσης το κράτος θα καλύψει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων υπολογισμένων επί των μισθών που προβλέπουν οι συμβάσεις. Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις των αρμοδίων στελεχών των Ταμείων, το κόστος των εισφορών θα ανέλθει στα 184 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που άνοιξαν ή θα ανοίξουν εντός του τρέχοντος μηνός αλλά και στους εργαζομένους που απασχολούνται σε πληττόμενες πλην ανοιχτές επιχειρήσεις, προβλέπονται άλλες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αναστολών και συγκεκριμένα μεταξύ μεταξύ της 1ης και 7ης Ιουνίου. Οι δε αποζημιώσεις στους δικαιούχους μισθωτούς θα καταβληθούν μεταξύ 10ης και 12ης Ιουνίου.

Εκτιμάται πως κοντά στους 236.000 εργαζομένους επαναλειτουργουσών και πληττομένων επιχειρήσεων θα παραμείνουν σε αναστολή, είτε για μέρος, είτε για ολόκληρο το Μάιο. Σημειώνεται πως γι’ αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων δίδεται η δυνατότητα διατήρησης σε αναστολή όχι πάνω από το 60% των συμβάσεων εργασίας και όχι για πέρα από την 31η Μαΐου. Το υπόλοιπο 40% του προσωπικού πρέπει να επανέλθει στην εργασία του. Επίσης, προκειμένου ένας εργοδότης να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο στήριξης, θα πρέπει να μην απολύσει κανέναν εργαζόμενο από την επιχείρησή του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: