19/05/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος Βουλής Κυπριακής Δημοκρατίας: Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει με την Κύπρο υπό κατοχή

Κοινοποίηση:
mak

Η Κύπρος πρέπει να απελευθερωθεί

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ/ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφάλειας δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή, διαμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου του ΕΛΚ η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Στο χαιρετισμότης στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διεξάγεται στη Ρουμανία, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πως «αυτό που συνέβη στο Ισραήλ θα πρέπει να αποτελεί προειδοποίηση για όλους μας, καθώς η τρέχουσα σύγκρουση αποδεικνύει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν παγωμένες συγκρούσεις στον σημερινό κόσμο». Αυτή η αλήθεια, πρόσθεσε η Αννίτα Δημητρίου, ισχύει «και για τη χώρα μου την Κύπρο».

Διαμηνύοντας την ίδια ώρα πως «ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο η Κύπρος παραμένει υπό τουρκική κατοχή». Απευθυνόμενοι προς τα μέλη του ΕΛΚ η Αννίτα Δημητρίου υπέδειξε πως «είναι ζωτική σημασία αυτό το μήνυμα να έχει ισχυρή απήχηση σε όλους τους εταίρους μας. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να γίνουμε μάρτυρες επανάληψης της ιστορίας».

Κατά έναρξη της ομιλίας της, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Σήμερα, στέκομαι μπροστά σας περήφανη για το γεγονός ότι την 1η Μαΐου αργότερα φέτος, θα γιορτάσουμε την 20ή επέτειο από τότε που η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,» τόνισε. Όπως είπε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, το επίτευγμα αυτό, το οποίο χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας μας», «δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τις καταλυτικές προσπάθειες του οραματιστή ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη» και την «αποφασιστικότητα και το όραμά του» με την οποία «κλείδωσε μια για πάντα τον Ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό μας».

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, «το κρίσιμο ερώτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα» αφορά το «τι Ευρώπη θέλουμε να δούμε μέχρι το 2030». «Η απάντηση είναι μια βιώσιμη και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη η οποία θα ηγείται. Μια Ευρώπη που στέκεται ενωμένη ως προπύργιο της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ειρήνης, και ως ανάχωμα στον λαϊκισμό της ακροδεξιάς, και κάθε άλλης ριζοσπαστικής πολιτικής δύναμης που δρα εκτός του δημοκρατικού τόξου», υπογράμμισε.

Σημειώνοντας πως «η Ευρώπη έχει πράγματι προχωρήσει πολύ», η πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε με επιτυχία μια δίκαιη, ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη που θα ωφελεί τους Ευρωπαίους πολίτες όλα τα κράτη μέλη και βεβαίως τους συμμάχους μας και την παγκόσμια κοινότητα».

 

Οι εξελίξεις και τα γεγονότα αποδεικνύουν, σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου «ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ιδίως όταν πρόκειται για την ειρήνη και τη σταθερότητα». Για αυτό, συνέχισε, το φλέγον ερώτημα που προκύπτει από τη σημερινή ταραχώδη κατάσταση στην Ευρώπη είναι «τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε εμείς ως πολιτικοί» και ποια βήματα πρέπει να κάνει το ΕΛΚ.

Η Αννίτα Δημητρίου επαναβεβαίωσε την άνευ όρων στήριξη τόσο από την ίδια προσωπικά όσο και από τον ΔΗΣΥ στην Πρόεδρο Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. «Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, αναγνωρίζουμε ότι υπό την ηγεσία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε ενωμένη και οι προσπάθειές της συνέβαλαν στη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας», υπογράμμισε.

«Το συνέδριο μας πραγματοποιείται σε κρίσιμες στιγμές. Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε και να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μας μέλλον είναι να επιμείνουμε στις αρχές μας και να δώσουμε το καλό παράδειγμα» συνέχισε η κ. Δημητρίου. «Αυτό είναι που θέλει ο κόσμος, αυτό είναι που αναμένουν από εμάς. Να ηγηθούμε, έγκαιρα, επίμονα, αποφασιστικά» και «να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, να υπερασπιστούμε τις αρχές μας και να επιδείξουμε όραμα και υπευθυνότητα. Σε τελευταία ανάλυση, είναι θέμα αξιοπρέπειας και ισχυρής δέσμευσης» κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ναι σιγα να μην την ελευθερωσουν λες και δε βλεπεις τι γινεται στην ουκρανια

    1. γιαυτο ακριβως οι ελληνες στηριζουμε την Ουκρανια

Comments are closed.