Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη, σοκ σε ενέργεια και πληθωρισμό

Κοινοποίηση:
ΡΙΣΚΟ

Αναπόφευκτη είναι η ύφεση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις ενός σοκ σε ενέργεια και πληθωρισμό, με τις προοπτικές για τη νομισματική ένωση να είναι ζοφερές.

 Σύμφωνα με τη Moody’s Analytics, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την πανδημία της covid-19, έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές της Ευρωζώνης, ενώ η Morgan Stanley, θεωρεί αναπόφευκτη μία ήπια ύφεση στο δ΄ τρίμηνο του 2022.

Moody’s Analytics: Στο 50% οι πιθανότητες ύφεσης

Το βασικό σενάριο της Moody’s Analytics δίνει πιθανότητες ύφεσης της τάξης του 50% για την Ευρωζώνη σε ορίζοντα 12 μηνών.
«Δίνουμε πιθανότητα 50% ότι η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.
Δεν είναι εμφανείς μεγάλες ανισορροπίες, όπως φούσκες στην αγορά κατοικίας και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ευρωζώνη ενδέχεται να μην υποστεί σοβαρό πλήγμα στη δραστηριότητα και την απασχόληση.
Ωστόσο, η ύφεση μπορεί να διαρκέσει αρκετά τρίμηνα», προειδοποιούν οι αναλυτές.

Morgan Stanley: Ύφεση στην Ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο 2022 – Κλιμακώνεται το ρίσκο – Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Για ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο του 2022 κάνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, εν μέσω της μείωσης των προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αναφέρουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί για δύο τρίμηνα πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2023,  λόγω της αύξησης των επενδύσεων.
Η εκτίμηση διαφέρει από την προηγούμενη της Morgan Stanley, η οποία άλλαξε τις προβλέψεις της με την προοπτική των μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, την ώρα που οι δείκτες εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων διολισθαίνουν παράλληλα με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Οι κίνδυνοι, με δεδομένες αυτές τις προοπτικές έχουν ενταθεί αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κατά τα άλλα φταιει η Ρωσία και ο Βλαδίμηρος ε ;

Comments are closed.