Αναξιόπιστο το τεστ για αλλεργία στα θαλασσινά λένε οι επιστήμονες

Κοινοποίηση:
tromaktiko-126

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου James Cook στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι το υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως για να κάνουν οι γιατροί στους ανθρώπους τεστ αλλεργίας για τα θαλασσινά είναι αναξιόπιστο και ενδεχομένως να θέτει ζωές σε κίνδυνο.

Μια επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση του υποψήφιου διδάκτορα Thimo Ruethers από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Τροπικής Υγείας και Ιατρικής (AITHM) του James Cook Univarsity Australia, αξιολόγησε 26 διαθέσιμα στο εμπόριο παρασκευάσματα θαλασσινών που χρησιμοποιούνται σε επιδερμικά τεστ αλλεργίας, τον πιο συνηθισμένο τρόπο διάγνωσης της αλλεργίας σε αυτά στην Αυστραλία. Και όπως είπε ο κ. Ruethers, διαπίστωσαν ότι η ποσότητα των αλλεργιογόνων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και σε μερικά παρασκευάσματα θαλασσινών δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν σημαντικά αλλεργιογόνα.

Ο καθηγητής Andreas Lopata από το AITHM δήλωσε ότι η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας είναι γεμάτη με προβλήματα καθώς, δεν υπάρχουν κανονισμοί που να απαιτούν την τυποποίηση των εμπορικών παρασκευασμάτων για τα τεστ, ενώ τα πιο βελτιωμένα παρασκευάσματα είναι ακριβά και συχνά αδύνατο να τα προμηθευτούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ruethers, οποίος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα από τα δερματικά τεστ πρέπει να αμφισβητούνται καθώς οι τρέχουσες παρασκευές φαίνονται αναξιόπιστες στη διάγνωση της αλλεργίας στα θαλασσινά. Όπως είπε, είναι απαραίτητο να βρεθούν επειγόντως αξιόπιστα εργαλεία για τη διάγνωση τέτοιου είδους αλλεργίας, η οποία είναι εξαιρετικά σοβαρή και συχνά απειλητική για τη ζωή. Οι τρέχουσες δοκιμασίες μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικές, θέτοντας ζωές σε κίνδυνο.

Ενώ, ο καθηγητής Lopata πρόσθεσε ότι τα θαλασσινά είναι η πρώτη αιτία θανάτων που συνδέονται με την αλλεργία στην Αυστραλία. Αυτός και η ομάδα του εργάζονται για την προηγμένη διάγνωση της αλλεργίας από τα θαλασσινά και τη θεραπεία αυτής με κάθε δυνατό τρόπο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, εκατοντάδες διαφορετικά είδη θαλασσινών που περιέχουν διαφορετικά αλλεργιογόνα καταναλώνονται στην Αυστραλία, αλλά εμπορικά παρασκευάσματα για τεστ αλλεργίας είναι διαθέσιμα μόνο για τέσσερα είδη.

Η αλλεργία στα θαλασσινά είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες παγκοσμίως μεταξύ εκείνων που δεν ξεπερνούν οι άνθρωποι στην παιδική ηλικία. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και δεν υπάρχει θεραπεία για τη σοβαρή, χρόνια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργία στα θαλασσινά πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε τροφή που ενδεχομένως περιέχει θαλασσινά.

Η ερευνητική ομάδα του JCU αξιολογεί επί του παρόντος πάνω από 100 αυστραλιανά είδη θαλασσινών για τα αλλεργιογόνα τους ενώ, βρίσκονται σε εξέλιξη περαιτέρω έρευνες για τη βελτίωση της διάγνωσης τέτοιων αλλεργιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: