Αναδρομικά συνταξιούχων του 2013 – Αγωνία για όσους δεν έκαναν προσφυγή

Κοινοποίηση:
1550216df3ab5d82f68ed2027019dad5_XL

Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση περίπου 70.000 συνταξιούχων, οι οποίοι το 2013 έλαβαν αναδρομικά που δεν δηλώθηκαν καθώς δεν έλαβαν κάποια βεβαίωση με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο του 2019 να φορολογηθούν με προσαυξήσεις.

Ορισμένοι εξ αυτών κατέθεσαν προσφυγές στα δικαστήρια και οι αποφάσεις που εκδίδονται από τον Οκτώβριο του 2021 ενώ όσοι δεν προσέφυγαν δικαστικά καλούνται να πληρώσουν -με ρυθμίσεις- το φόρο που τους αναλογεί.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για το χρονικό της υπόθεσης, ο δικηγόρος Νικόλαος Πέττας, τόνισε πως «το 2010, το 2011 και το 2012, τα πρώτα δηλαδή μνημονιακά χρόνια, ξεκίνησαν να γίνονται περικοπές αναδρομικών στους συνταξιοπύχιους μηνιαίως. Το 2013 κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές και έτσι το ελληνικό δημόσιο ήρθε και επέστρεψε τα οφειλόμενα αναδρομικά στον εκάστοτε συνταξιούχο πιστώνοντας τα χρήματα που δικαιούταν στον τραπεζικό του λογαριασμό».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «τα ποσά αφορούσαν είτε και τα 3 έτη, είτε τα δύο, είτε το ένα εκ των 2010, 2011, 2012. Ο κάθε φορολογούμενος όφειλε να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση και το οικείο ποσό να το υποβάλλει είτε στην φορολογική δήλωση της ίδιας χρονιάς (2013), είτε όπως είχε το δικαίωμα τότε να το “σπάσει” σε προηγούμενες χρονιές».

«Πρωτάκουστο γεγονός στην ελληνική έννομη τάξη»

Ο ίδιος αναφέρει πως τότε δεν είχε ενημερώσει κανένας τους συνταξιούχους για την υποχρέωση να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση ενώ παράλληλα όπως υπογραμμίζει «ενώ κάθε χρόνο για να υποβάλλουν οι συνταξιούχοι φορολογική δήλωση λαμβάνουν βεβαίωση από τον ασφαλιστικό τους φορέα με τα ποσά που του έχουν καταβάλλει και για αυτά που θα φορολογηθούν, εκείνη τη χρονιά δεν έλαβαν καμία ενημέρωση».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «χωρίς το συγκεκριμένο παραστατικό, οι τροποποιητικές δηλώσεις απορρίφθηκαν προφορικά σε πολλές περιπτώσεις».

Όπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών, λίγες ημέρες πριν από την παραγραφή των οφειλών, τον Δεκέμβριο του 2019 εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με τη οποίοι οι αρμόδιες ΔΟΥ εξέδωσαν για λογαριασμό των συνταξιούχων νέα εκκαθαριστικά και υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2013.

«Ένα πρωτάκουστο γεγονός στην ελληνική έννομη τάξη. Δεν το έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ιστορία του ελληνικού φορολογικού δικαίου. Παρόλα αυτά οι ΔΟΥ το έκαναν και έβαλαν όλο το ποσό (των αναδρομικών) το 2013 και όχι τα προηγούμενα διάστημα στο οποίο αν είχαν δηλωθεί τα ποσά θα είχαν διαγραφεί, χωρίς να ενημερώσουν τους συνταξιούχους», δήλωσε ο κ. Πέττας, υπογραμμίζοντας

Όπως τονίζει ο ίδιος, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών χρειάστηκε δύο χρόνια για να αποδεχθεί το αίτημα των συνταξιούχων και προχώρησε στην ακύρωση των προστίμων. «Αποδέχθηκαν τον βασικό ισχυρισμό περί παραγραφής και ακύρωσαν τον φόρο», επισήμανε, αναφέροντας ότι αυτό ισχύει ότι για όσους προσέφυγαν γι’ αυτό το λόγο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response