Αναδρομικά συνταξιούχων – Πότε θα αρχίσουν οι πληρωμές

Κοινοποίηση:
anadromika_sintaxis

To «χρώμα του χρήματος» τέσσερις φορές μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να δουν χιλιάδες συνταξιούχοι, προκειμένου να πληρωθούν αναδρομικά που τους οφείλονται.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο βάζει «φρένο» στις διεκδικήσεις 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, αποφασίζοντας πως δεν δικαούνται επιστροφή των δώρων και επιδομάτων αδείας, κρίνοντας ως συνταγματική την περικοπή αυτών.

Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους των λοιπών ταμείων αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ.

Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά
Μέσα στις πληρωμές αυτές δεν περιλαμβάνονται τα χρήματα από τις υπό έκδοση αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τουτέστιν του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο τέλος Οκτωβρίου, παράλληλα με την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου, θα καταβληθούν σταδιακά (σε πέντε δόσεις) και οι αυξήσεις στους παλιούς συνταξιούχους (με πάνω από 30 συντάξιμα έτη). Αυξήσεις που πάντως δε θα υπερβαίνουν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά.

Τέσσερα πακέτα αναδρομικών
Όσον αφορά στα τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών, πρόκειται για τη νέα γενιά αναδρομικών με 100.000 συνταξιούχους που έχει δημιουργήσει η ισχύουσα νομοθεσία (αποχωρήσεις μετά τον Οκτώβριο του 2019), τα αναδρομικά κληρονόμων, τα αναδρομικά συνταξιούχων που εργάζονται, καθώς και τα αναδρομικά σε 215.000 παλιούς συνταξιούχους ειδικών κατηγοριών που δεν πήραν πρόσφατα τα αναδρομικά επειδή οι περιπτώσεις τους χαρακτηρίζονται «πολύπλοκες».

Ειδικότερα:

Νέοι συνταξιούχοι (μετά τον Οκτώβριο του 2019)
Μια νέα μεγάλη γενιά αναδρομικών και αδικίες σε χιλιάδες συνταξιούχους δημιούργησε ο νόμος Βρούτση (ν. 4670/2020), αφού όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα (πρ. ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ΟΑΕΕ κ.ά.) και οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη δεν έχουν λάβει ακόμη τις αυξήσεις και αναδρομικά, με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ, αφού είναι άγνωστο το πότε θα αποκατασταθεί η αδικία και ο νόμος. Από αυτή την αδικημένη κατηγορία (συνταξιοδοτήσεις από 1ης/10/2019) όσοι παίρνουν οριστική σύνταξη είναι υπολογισμένη με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και όχι με τα ποσοστά του νόμου Βρούτση, επειδή σε πολλά Ταμεία του ιδιωτικού τομέα που είναι ενταγμένα στον ΕΦΚΑ δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μηχανογραφικές εφαρμογές ώστε σε όλες τις νέες αιτήσεις από 1ης/10/2019 οι οριστικές συντάξεις να βγαίνουν απευθείας με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης όσοι πήραν και παίρνουν οριστική σύνταξη με αίτηση από 1ης/10/2019 (πλην του Δημοσίου που ισχύει ο νέος νόμος για τις νέες συντάξεις) είναι υπολογισμένη με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης και αναμένεται (άγνωστο πότε αφού ο ΕΦΚΑ δεν έχει εικόνα) ότι θα έχουν επανυπολογισμό για να πάρουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που δικαιούνται από τον νόμο 4670/2020, με βάση τον οποίο θα έπρεπε να είχε υπολογιστεί εξαρχής το ποσό της σύνταξης.

Απασχολούμενοι συνταξιούχοι
Περίπου 3.500 συνταξιούχοι που εργάζονται θα έχουν προσαύξηση της σύνταξής τους στο τέλος Οκτωβρίου (με τις συντάξεις Νοεμβρίου) και θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά που δικαιούται από τον Μάρτιο του 2020. Στους περισσότερους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη καταβληθεί οι αυξήσεις και τα αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της ποινής στους συνταξιούχους που εργάζονται από 60% σε 30% ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με τον νόμο Βρούτση και θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ με την καταβολή της σύνταξης Μαρτίου του 2020.

Παλιοί συνταξιούχοι
Περίπου 215.000 παλιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) – οι οποίοι δεν έλαβαν πρόσφατα αναδρομικά – θα περιμένουν έως το τέλος του έτους ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο και με αυτές τις συντάξεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται δύσκολες περιπτώσεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις διαδοχικής, αλλά και παράλληλης ασφάλισης, όπως επίσης και για συντάξεις χηρείας με κληρονόμους. Είναι εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις, όπως επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ, που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων.

Αναδρομικά κληρονόμων
Σε λειτουργία τέθηκε από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021 ειδική πλατφόρμα στον ιστότοπο του (www.efka.gov.gr) προκειμένου, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, οι κληρονόμοι 14.600 συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που απεβίωσαν προτού εισπράξουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, να λάβουν αυτοί τα ποσά που τους αναλογούν. Η διαδικασία αφορά στα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων κατ’ εφαρμογή του ν. 4670/2020 των συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που απεβίωσαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019. Υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) πληρώθηκαν τον Ιούλιο και των παλαιών (πριν από τον Μάιο του 2016) στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ άνοιξε στο efka.gov.gr η προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων (παλιών και νέων) για τα αναδρομικά. Ειδικότερα σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Οταν επικεφαλης του Υπουργειου Εργασιας ειναι αυτος ο Μπουλης Χατζηδακης οτι χειροτερο πολιτικο νουμερο στην Κυβερνηση του Μητσοτακη,να ,μη περινενετε Αναδρομικα,και αυτα που γραφουν μερικοι συστημικοι………δημοσιογραφοι του οικονομικου τομεα για αναδρομικα μερικων χιλιαδων ευρω ,ολα αυτα ειναι τριχες κατσαρες μας δουλευουν ψιλο γαζι .Συνταξιουχος με 35 χρονια εργασιας πηρε Αναδρομικα 350 ευρω και αυτα με κρατησεις 20%,ως αναφορα για τις αυξησεις των συνταξεων που λεγανε συνεχως οντως τις πηραμε με της συνταξεις του Νοεμβριου το ποσον παρακαλω ενα κουλουρι με τυρακι δηλαδη 10 ευρωπουλα σε 5 χρονια 50 ευρω που θα εχουν πεθανει οι περισσοτεροι ρε πολιτικε αχρειε Χατζηδακη τσιπα δεν ειχες που εβαλες τα 10 ευρω,για να μη σου πω επρεπε να τα βαλεις !!!!!!!

  2. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ !!!!!!
    ΤΟ ΣτΕ ΘΕΛΕΙ ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΩ ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΒΓΑΛΕΙ ΧΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΟΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ . ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ !!!!!!!!

  3. Το Ψέμα πάει συνέφο!!!
    Εγώ ένα ξέρω εδώ και μήνες μας πιπιλίζουν μπουρου μπουρου κάθε μήνα με κάτι Αναδρομικά, παράνομες λέω εγώ κρατήσεις και με την ακρίβεια που ήλθε στα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία,ψαράδικα, και γενικά καύσιμα, δεη κλπ δεν φτάνουν. Τα τραβάς από εδώ τα τραβάς από εκεί τίποτα. Έχουμε και τα ΕΝΦΙΑ, Φ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΔΕΗ, ΠΡΩΗΝ ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, ΘΈΡΜΑΝΣΗ, ΤΊΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΆΕΙ ΆΛΛΟ. ΑΝΕΡΓΊΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΥΛ!!!! ΑΙΣΧΟΣ ΚΟΠΡΙΤΑΡΙΑ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΊΔΩΝ. ΣΑΣ ΣΥΧΑΘΗΚΑΜΕ!!!! ΟΙ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ ΟΡΊΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΈΣ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ. ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΊΤΕ ΣΑΣ ΣΙΧΆΘΗΚΑ.

Comments are closed.